Üniversite Konut Tahsis Yönergesi'ne Mahkemeden İptal

Üniversite Konut Tahsis Yönergesi'ne Mahkemeden İptal

Eğitim-Bir-Sen olarak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından çıkartılan Konut Tahsis Yönergesi’nin hukuka aykırı gördüğümüz bazı hükümlerinin iptali için açtığımız davada, mahkeme, yönergenin “Görev tahsisli konutların tahsis şekli” başlıklı 7. ...

Eğitim-Bir-Sen olarak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından çıkartılan Konut Tahsis Yönergesi’nin hukuka aykırı gördüğümüz bazı hükümlerinin iptali için açtığımız davada, mahkeme, yönergenin “Görev tahsisli konutların tahsis şekli” başlıklı 7. maddesinde yer alan “hazırlanan aşağıdaki sıraya göre” ibaresini iptal etti.

Madde, “Görev Tahsisli Konutlar, Kamu Konutları Yönetmeliğinin ekli (2) sayılı cetvelin 3’üncü Grubunda ‘12- Yüksek Öğretim Kurumları A-Genel’ başlığına uygun olarak hazırlanan aşağıdaki sıraya göre Komisyon tarafından tahsis edilir” şeklindeydi. Bu karara göre Konut Tahsis Komisyonu, görev tahsisli konutların dağıtım sırasını kendi istediği gibi keyfî ve kuraldan yoksun bir şekilde belirleyemeyecek, Kamu Konutları Yönetmeliği’ndeki genel hükümlere uymak zorunda kalacaktır.

Mahkeme, Konut Tahsis Komisyonu’nun oluşumunu düzenleyen 17. maddedeki “bir öğretim elemanı” ibaresini de iptal etti. İptale konu madde, “Konut Tahsis Komisyonu, Rektör tarafından belirlenecek bir Rektör Yardımcısı, Genel Sekreter ve yetkili kamu görevlileri sendika temsilcisi bir öğretim elemanı olmak üzere 3 (üç) asil ve bir Öğretim Üyesi, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı olmak üzere 2 (iki) yedek üyeden oluşur” şeklindeydi. Bu düzenlemeye göre yetkili sendikanın komisyon üyesini belirleme hakkına, hukuka aykırı bir şekilde el atılmış durumdaydı.

4. Dönem Toplu Sözleşme’de yer alan ve 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinden sonra yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına da aynen yansıyan “16/7/1984 tarihli ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Konutları Yönetmeliği uyarınca yükseköğretim kurumlarında oluşturulan komisyonlarda yetkili kamu görevlileri sendikası temsilcisi yer alır” hükmüyle yükseköğretim kurumlarında oluşturulan konut tahsis komisyonlarında yetkili sendika temsilcisi bulundurulması bir zorunluluk olarak düzenlenmiştir.

İptal kararına göre Konut Tahsis Komisyonu’ndaki sendika üyesinin öğretim elemanı olma zorunluluğu kalkmış oldu.

Mahkemenin iptal kararı vermediği dava konusu ettiğimiz diğer kısımlara ilişkin hukukî mücadelemiz devam edecektir.

Mahkeme kararı için tıklayınız

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.