Üniversiteden Bir Garip "Başörtüsü Yasağı" Yazısı!

Üniversiteden Bir Garip "Başörtüsü Yasağı" Yazısı!

28 Şubat postmodern darbe süreci, birçok bedel ödenmek suretiyle ve 20 yıllık bir mücadele sonrasında tasfiye edilmiştir.

28 Şubat postmodern darbe süreci, birçok bedel ödenmek suretiyle ve 20 yıllık bir mücadele sonrasında tasfiye edilmiştir. Ancak son zamanlarda bazı kamu yöneticilerinin, özellikle de mülki idare amirlerinin 28 Şubat sürecinde örneğini çok gördüğümüz kılık ve kıyafet yönetmeliği hatırlatması kervanına Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi de katılmıştır. Bürokratik teamüllerde ‘Rektör’ imzalı, en azından ‘Dekan’ imzalı çıkması gereken evrak  ‘Fakülte Sekreteri’ imzalı yayımlanmıştır.

Gerçi bir yıl kadar önce 28 Şubat sürecinde aktif görev almış, hâlâ bölüm başkanı olarak görev yapan birinin Dekan ve Rektör yetkileri gasbını kamuoyunun bilgisine sunmuştuk ve sonrasında açılan soruşturma ise kadük kalmıştı.

Mezkûr olayda, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi, 16 Eylül tarihli Fakülte Sekreteri imzalı bir yazı ile kılık ve kıyafet yönetmeliği hatırlatması yapmış, yazı ekinde gönderilen yönetmelik, 20 yıllık bir mücadele sonrasında kadınların ‘görev mahallinde başının daima açık, saçlarının düzgün taranmış veya toplanmış…’ olması şartı, bir anlamıyla ‘Kadınlar Başları Daima Açık’ ibaresi değiştirilen yönetmelik olup ‘hata’  fark edilerek gün içinde cari yönetmelik gönderilmiş ancak yazı geri çekilmemiştir.

28 Şubat, milletin hafızasında bir travmadır. Kılık ve kıyafet yönetmeliği hatırlatmaları ise bu travmayı üreten en önemli araçtır. Sendika olarak, kılık ve kıyafet özelindeki mevzuat hatırlatmalarını manidar buluyor ve 28 Şubat uygulaması olarak değerlendiriyoruz.

28 Şubat’ta örneklerini çokça gördüğümüz kılık ve kıyafet yönetmeliği mevzuat hatırlatmalarını millet nasıl tasfiye etti ise, yeni versiyon hatırlatmaların faillerine diyoruz ki, yeter artık, işinizi yapın. Kurumlarınızın bütün sorunlarını çözdünüz de geriye bir tek kılık ve kıyafet yönetmeliğinin uygulanması mı kaldı!

İnisiyatif alamayan kurumlara da diyoruz ki, bu hassasiyetimiz, vesayete ve 28 Şubatçı uygulamalara yöneliktir. Keşke tüm kurumlar aynı reflekse sahip olsa da bizim refleks göstermemize gerek kalmasa diyoruz.

Sonuç olarak, 2013’te başlattığımız ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyası sonucu başörtüsünü yasaklayan ibare yönetmelikten çıkarılmıştı. Aynı tarihte başlattığımız ‘Serbest Kıyafet’ eylemimiz ise aynı hassasiyet ve kararlılıkla devam etmektedir. Allah bu millete bir daha 28 Şubatlar yaşatmasın!

Şenol Metin

Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No’lu Şube Başkanı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.