Vekalet aylığında hangi kadro esas alınır?

Vekalet aylığında hangi kadro esas alınır?

Vekalet halinde hangi kadronun vekalet aylığı alınır?

Kadro derecesi 3, kazanılmış hak aylığı 1/2 sinden maaş alan üniv.mez.bilgisayar işletmeni, 5.derecedeki şef kadrosuna vekalet ettiğinde 5.derecedeki şef kadrosunun vekalet aylığını mı alır, yoksa ilgili 1.dereceden maaş aldığı için 1. derece şef kadrosu maaşı üzerinden mi alır?

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Vekalet Görevi ve Aylık Verilmesinin Şartları" başlıklı 86 ıncı maddesi şu şekildedir:

"Madde 86- Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır...

Aynı kurumdan birinci fıkrada sayılan ayrılmalar dolayısıyla atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir."

657'nin "Vekalet, İkinci Görev Aylık ve Ücretleri ile Diğer Ödemeler" başlıklı 175. maddasi ise şöyledir:

"Madde 175- Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir.

Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.

Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur."

Söz konusu Kanun maddelerini birlikte değerlendirildiğinde, çalıştığınız kurumda vekalet edeceğiniz kadro için asilde aranan şartları taşıyor iseniz ve vekalet süreniz 3 aydan fazla ise bu 3 ayı aşan süre için vekalet edilen görevin kadro derecesinin 1 kademesinden (5. Derece ise bu derecenin 1 kademesi üzerinden) vekalet aylığının alınması gerekmektedir. Eğer dolu kadroya vekalet ediyor iseniz zam ve tazminattan faydalanamazsınız, boş kadroya vekalet ediyor iseniz varsa kendi unvanınızla vekalet ettiğiniz unvan arasındaki zam ve tazminat farkını alırsınız..

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.