Yeni anayasa için 4 partili komisyon

Yeni anayasa için 4 partili komisyon

Başbakan Davutoğlu'nun ziyaret ettiği MHP de yeni anayasanın yapılması için "Tamam" dedi. Buna göre; Anayasa Uzlaşma Komisyonu tekrar kurulacak. Her partiden eşit sayıda üye olacak

Sabah Gazetesi'nin haberine göre parti liderleri yeni anayasada uzlaştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından dün MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüştü. Bahçeli'nin Meclis'teki makamında yapılan görüşme 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, MHP Genel başkan yardımcıları Semih Yalçın ve Oktay Öztürk, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural katıldı. 

AK PARTİ'DEN GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA


KALDIĞI YERDEN DEVAM 
Toplantı sonrasında ise MHP adına Öztürk, AK Parti'den de Çelik açıklama yaptı. Yapılan açıklamalara göre Başbakan Davutoğlu'nun yeni anayasa ve başkanlık sistemine bakışlarını anlattı. MHP ise, "2011'de MHP'nin de içinde yer aldığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. 60 maddede anlaşmıştı. Bu komisyonun yeniden kaldığı yerden yani 61'inci maddeden çalışmalarına başlaması" önerisi getirdi. Davutoğlu öneriye sıcak baktı. AK Parti komisyonun çalışma süresinin altı ayla sınırlı tutulmasını önerdi. Davutoğlu'nun başkanlık sistemi önerisine karşılık MHP, Türkiye'nin parlamenter sistem ile yola devam etmesinden yana tavır koydu. MHP'li Öztürk açıklamasında "Başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi ifade ettik. Tartışılır ama başkanlık sisteminin Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar dikkate aldığımız vakit tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik" dedi. AK Parti'li Çelik ise şunları söyledi: "Başbakanımız demokratik değerler üzerinden tartışılması gerektiğini ifade etmiştir. Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan temel hak ve hürriyetlerin nasıl daha çok garanti altına alınacağı, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının nasıl daha çok sağlanacağı, kuvvetler ayrılığının nasıl gerçekleştirileceği, ileri demokrasinin nasıl teminat altına alınacağı başlıkları. Görüşümüz, bunların başkanlık sistemiyle olacağıdır. Buna karşılık nasıl bir yetkin parlamenter sistem önerdiklerini tabi ki görmek, tartışmak istiyoruz." Çelik, Davutoğlu'nun TBMM Başkanı İsmail Kahraman'dan randevu istemesini de değerlendirdi. Uzlaşma Komisyonu'nun yeniden çalışmalarına başlamasında görüş birliğine vardıklarını belirten Çelik, şöyle konuştu: "Biz her partiden eşit sayıda üyeden oluşması şeklindeki çalışma modelinde mutabıkız. Başbakanımız Meclis Başkanımıza yarın (bugün) bilgi verecek. Meclis Başbakanı karar verdiğinde, komisyon zaten kendi gündemine hakim olacaktır." 

TERÖRLE MÜCADELE GÜNDEME

AK Parti'li Ömer Çelik, görüşmede Başbakan Davutoğlu'nun MHP heyetine terörle mücadele konusunda da ayrıntılı bilgi verdiğini söyleyerek, desteklerinden dolayı Bahçeli'ye teşekkür ettiklerini ifade etti. "Vize muafiyeti ve reformlar konusunda da kendisinden destek talep ettik" diyen Çelik, Bahçeli'nin bunu değerlendireceklerini söylediğini belirtti. Çelik, ayrıca dış politika konusunda da kapsamlı bir değerlendirme yapıldığını kaydetti. Çelik, HDP Eş Başkanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki gelişmeler için de "Biz, AK Parti olarak parti kapatmalara karşıyız ama demokrasiyi, hukuk devletini tehdit eden, teröre destek verenlerin bedel ödemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hitler benzetmesi" ile ilgili sorulara ise "Cumhurbaşkanımızın hayatı demokratik mücadeleyle geçti" yanıtını verdi. 

    
HDP'YE DAVET VAR ISRAR YOK

Görüşmelerde HDP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonuna üye vermemesi durumunda ne olacağı konusu da gündeme geldi. Komisyon Başkanı'nın Meclis Başkanı olacağı ve HDP'ye davette bulunmasının ardından tavrının beklenmesi benimsendi. HDP'nin katılmaması durumunda bile MHP'nin katılacağı ifade edilirken, HDP ile ilgili sorunun AK Parti tarafından çözülmesinin daha uygun olacağı dile getirildi. 

SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.