Yeni anayasa için çifte metin önerisi

Yeni anayasa için çifte metin önerisi

AK Parti, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na "İki metin hazırlayalım" önerisi ile gidecek. Referandumda "Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistem mi" tartışmasında son sözü vatandaş söyleyecek

Sabah Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'ın haberi;

AK Parti, önümüzdeki günlerde çalışmalarına başlaması beklenen Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun gündemine gelecek olan başkanlık sistemi ile ilgili yol haritasını hazırladı. AK Parti'nin yol haritası şöyle: 

 İKİ METİN HAZIRLAYALIM: 
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın partilere "üye vermeleri" yönünde yapacağı çağrı ile tekrar kurulup çalışmalarına başlayacak. AK Parti, komisyonun eşit temsil ve oy birliği ile karar almasına sıcak baktı. Ancak komisyon süresinin 6 ayla sınırlı tutulmasının yanı sıra başkanlık sistemi ile ilgili iktidar ve muhalefet arasındaki farklı görüş farklılığı gidermek, sorunu çözmek için "iki metin" önerisi getirecek. AK Parti, şöyle diyecek: "Sizler parlamenter, biz başkanlık sistemini savunuyoruz. İki sistemi de komisyonda konuşalım, tartışalım. Biz uzlaşma çıkmazsa alternatifli iki anayasa teklifi metni hazırlayalım. Biri parlamenter, diğeri başkanlık sistemi ile ilgili olsun. Meclis'ten de iki ayrı metin çıksın ve bunlar referanduma sunulsun. Türkiye'nin yeni yönetim modelinin başkanlık sistemi mi olacağı yoksa parlamenter sistemle mi devam edecek buna vatandaş karar versin." 

HALKIN YÜZDE 74'Ü YENİ ANAYASAYA EVET DEDİ


 KENDİ METNİNİ İNDİRECEK:
AK Parti, Komisyon kabul etmese bile önerisini Meclis gündemine taşıyacak. İçinde başkanlık sistemi olan ve olmayan iki metni referanduma götürüp son kararı halkın vermesi için çaba harcayacak. 

 VATANDAŞA ANLATILACAK: 
AK Parti, önceki dönem başkanlık sistemi ile ilgili Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu öneriyi revize edecek. Yürütme, yargı ve yasamanın tam bağımsız olmasının yolunu açacak, denetim mekanizmaları iyi işleyen bir sistem oluşturulacak. Bunun için parti içinde çalışmalar başladı. Yol haritasına göre öncelikli olarak sistem halka anlatılacak. Kamuoyunda bu konuda oluşan "sistem federatif bir yapı getirir. Yetki tek elde toplanır" gibi yanlış algılar giderilecek. 

    
İŞTE BAŞKANLIK İÇİN DESTEK ORANI


"SÖZ VERDİK YAPIYORUZ"
Başbakan Davutoğlu, üniversite öğrencilerinin 400 liraya çıkartılan kredi ve burslarının hayırlı olmasını diledi. Davutoğlu, Twitter hesabından, "Üniversiteli gençlerimiz burs ve kredilerini 400 lira olarak almaya başladı. Söz verdik, yapıyoruz. Gençler... Hayırlı olsun" paylaşımında bulundu.

ERDOĞAN, DAVUTOĞLU VE AKAR İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabullerde bulundu. Erdoğan, dün ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı kabul etti. Erdoğan akşam saatlerinde ise Başbakan Ahmet Davutoğlu ile haftalık olağan görüşmeyi gerçekleştirdi. Erdoğan, dün ayrıca Suriye Türkmen Meclis Başkanı Abdurrahman Mustafa'yı ve Bayırbucak Türkmenlerinden oluşan bir heyeti kabul etti. Türkiye'nin Bayırbucak Türkmenlerinin yanında olduğunu vurgulayan Erdoğan'ın, bölgede Esad rejimi, destekçileri ve terör örgütleri tarafından halka yapılan zulmü uluslararası toplumun gündemine taşımaya çalıştıklarını kaydettiği öğrenildi. 

SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.