Yeni Sosyal Etkinlikler Mevzuatı

 

Okullarda yapılacak sosyal etkinlik çalışmalarına ilişkin Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği yayımlandığı günden bu yana sıkıntılara neden oldu.

Öğrencilerin tamamının bir kulübe üye olması zorunluluğu bulunduğundan tüm öğrencilerin katılımı için okullarda gerekli-gereksiz birçok kulüp kuruluyordu.

İkili öğretim yapan okullarda sabahçı ve öğlenci gruptaki kulüp üyelerinin ortak çalışma yapması mümkün olmuyordu.

Toplum hizmeti çalışması neredeyse hiç uygulanamıyordu.

Okullarda kulüp çalışmalarının yürütüleceği fiziki mekanlar bulunmadığı için özgün çalışmalar yapılamıyor sadece panolara yazı asılarak faaliyette bulunuluyordu.

Özellikle birinci sınıflar başta olmak üzere kulüp çalışmalarına katılımda sorunlar yaşanıyordu.

Mevzuatında, kulüp iç yönetmeliği veya tüzüğü gibi bir metin hazırlanması, yönetim ve denetim kurulları oluşturulması kaldırıldığı halde bilgi kirliliği nedeniyle öğretmenlerimiz bunlardan vazgeçmiyordu.

2010 yılına kadar tüm sınıflarda rehberlik ve sosyal etkinlik çalışmaları için haftada bir saat mevcutken 2010 yılında yapılan düzenleme ile 1-5. sınıflarda bu saat kaldırıldı. 6-8. sınıflarda ise iki haftada bir saat sosyal etkinliğe ayrılmaya devam edildi.  Bu iki farklı durum işleri içinden çıkılmaz hale sokunca birinci kademedeki serbest etkinlik saatlerinde sosyal etkinlik yapılması istendi. Böylece aynı saate kulüp çalışması yeniden mümkün hale getirildi. Ancak 4+4+4 kademeli eğitim sistemi ile durum daha karmaşık bir hal aldı. Dönüşüm kademeli olarak uygulanacağından ortaokullarda rehberlik/sosyal etkinlik saati kaldırıldığı halde bu yıl sadece 5. sınıflarda rehberlik/sosyal etkinlik saati yokken 6,7,8. sınıflarda var.

Bu durumda bir okulda şu durum ortaya çıkıyor:

1-      İlkokul 1-4. sınıflar sosyal etkinlik için bir saat olmasa da bakanlığın yazıları gereğince serbest etkinlik saatlerinin birinde bu çalışmaları yapacaklar.

2-      Ortaokul  5. sınıflarda ne sosyal etkinlik saati ne de serbest etkinlik saati bulunmadığı için çalışmalarını ders saatleri dışında yapacaklar.

3-      Ortaokul 6,7,8. sınıflar, iki haftada bir saat dönüşümlü olarak sosyal etkinlik ders saatinde gerekli çalışmaları yapacaklar.

Bu durumda aynı kulüpte yer alan 5. Sınıf öğrencileri ile 6,7.8. sınıf öğrencileri nasıl olup ta bir araya gelecek?

Birçok okul binasında tek müdür yönetiminde iki kurum, iki mühür var ve faaliyetler ayrı yürütülüyor. Bu bağlamda ilkokullar için ayrı, ortaokullarda 5. sınıflar için ayrı 6,7,8. sınıflar için ayrı kulüpler kurulması gerekecek.

Böyle bir karmaşaya gerek var mı?

Ülkemizin koşulları özellikle okullarda ikili öğretim yapıldığı, birçok okulda eğitimin 07.00 civarında başlayıp 19.00’a kadar sürdüğü hatta daha geç biten okullar olduğu, önümüzdeki yıllarda ders saatlerindeki artış nedeniyle bunun bile mümkün olmayacağı dikkate alınarak yönetmelik yeniden düzenlenmelidir.

Bakanlık sosyal etkinlik çalışmalarındaki aksaklığı gördüğü için sorunların tespitine yönelik birkaç kez çalışma yapmasına rağmen bu çalışmalardan bir sonuç çıkmamıştır. Bakanlık okullarımızı bu kamburdan en kısa sürede kurtarmalıdır. Sadece gönüllü öğrencilerin katıldığı, liyakatli öğretmenlerin rehberliğinde kendilerini geliştirdikleri gerçek kulüplerin kurulma zamanı artık gelmiştir. Eğitim camiası Bakanlıktan sorunun çözümünü beklemektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.