YÖK'den doktora yapan gençlere burs müjdesi

YÖK'den doktora yapan gençlere burs müjdesi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Ak: YÖK yüz öncelikli alanda doktora yapan gençlere burs vererek eğitimlerini destekleme kararı aldı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, "Türkiye'de 10 üniversite araştırma üniversitesi olarak belirlendi. 5 üniversite de aday üniversite konumunda. Bu 15 üniversite Türkiye'nin temsilini yürütecek." dedi.

Ak, üniversitenin Baltalimanı'ndaki sosyal tesislerinde düzenlenen toplantıda Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği (ÜNDER) üyeleriyle bir araya geldi.

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda ve bu alanlarda hangi ülke iyiyse oralarda gençlerimizi eğitecek bir programın devreye konduğunu ifade eden Ak, "Türkiye'nin öncelikli alanları belirlendi. Türkiye nüfusu arttıkça, dünyadaki ilgi alanları da çoğalınca ilgi dağınıklığı riski ortaya çıktı. Bu tehlikeyi bertaraf etmek üzere Kalkınma Bakanlığı ve YÖK'ün ortak çalışması sonucunda Türkiye'nin öncelikli alanları belirlendi. YÖK bu alanların içinden daha öncelikli olan 100 alanı seçerek 100 öncelikli alanda doktora yapan gençlere asgari ücretin üzerinde burs vererek eğitimlerini destekleme kararı aldı. Ayrıca Türkiye'ye kısa zamanda sıçrama sağlayacak olan belli alanlara uygulanan araştırma görevlisi alma rejiminin dışında özel araştırma görevlileri kadroları verildi." diye konuştu.

AK, dünyada 5,5 milyon insanın doğduğu ülke dışında eğitim aldığını dile getirerek, Türkiye'de 110 bin uluslararası öğrenci olduğunu söyledi.

Araştırma üniversitelerinin seçilme aşamalarını anlatan Ak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 10 üniversite araştırma üniversitesi olarak belirlendi. 5 üniversite de aday üniversite konumunda. Bu 15 üniversite Türkiye'nin temsilini yürütecek. Türkiye'da yüksek öğretim alanında çok ciddi kurumlara da sahibiz. Araştırma üniversiteleri bilimsel bilgi üretiminde öncü olmalı, nitelikli yayınlar yapmalı, uluslararası yayın ve araştırmalarda güçlü iş birliğini sürdürmesi gerekiyor. 2016 yılı için İstanbul Üniversitesi'nde araştırmacıların kullandığı bütçe 70 milyon liraydı. Bunun yüzde 73'ü dış kaynaklı projeydi. Devletimizi bilimi destekleme anlamında kalkınma ajansları, TÜBİTAK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı eliyle ciddi bir cömertlik içerisinde."

ÜNDER Başkanı Muhammet Kurulay, akademisyenlerin artık topluma dokunan, sanayiye katma değer sağlayacak çalışmalar yaptığını anlatarak, araştırma üniversitelerinin diğer üniversitelere lokomotif olma ve lisansüstü öğrenci yetiştirme alanlarına yoğunlaştığını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.