YÖK'ten O İddialara Cevap Geldi

YÖK'ten O İddialara Cevap Geldi

YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılan “Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları Yönetmeliği Taslağı” bir çok kesimden eleştiriler gelmişti.

YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılan “Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları Yönetmeliği Taslağı” bir çok kesimden eleştiriler gelmişti. 

Konu hakkında bir açıklama yapan YÖK, bu eleştirilerin yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını ifade eden bazı yeni açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar:

Bugün bazı basın yayın organlarında, akademik camianın ve bütün kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerini almak üzere askıya çıkarmış olduğumuz “Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları Yönetmeliği Taslağı” ile ilgili yanlış anlamadan kaynaklanan bazı değerlendirmelerde bulunulması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur.

19.11.2014 tarihli ve 6569 sayılı kanunun 31. maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun ek 11. maddesine eklenen fıkralar ile yeni bir düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme Vakıf Yükseköğretim Yönetmeliğinde de zorunlu bir değişikliği beraberinde getirmiştir. Bu yasal gereklilik göz önünde tutularak hazırlanan metin tüm akademik camianın görüşüne ve değerlendirmesine sunulmuştur.

YÖK olarak bu gibi yapısal değişiklikler hakkında nihai karar vermeden önce paylaşımcı, katılımcı ve şeffaf bir şekilde sürecin yönetilmesine önem vermekteyiz. Bu çerçevede taslağın 25. maddesindeki “Faaliyet izninin kaldırılmasına yönelik eylemler” arasında sayılan “ülkenin bölünmez bütünlüğüne yönelik eylemlerin odağı haline gelme” durumunun “YÖK artık istediği vakıf üniversitesini kapatacak, el koyacak ve kayyum atayacak”  gibi ifadeler ile yorumlanması ve bu şekilde haber yapılması gerçeği yansıtmamaktadır.

Öncelikle bilinmesi gereken durum, bu önerilen hükmün 2547 sayılı kanunun ilgili maddelerine ve hala yürürlükte olan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre kapatma sebeplerini daha azaltıcı ve daraltıcı bir nitelikte olduğudur.

 İkinci olarak, bu taslak, yönetmelik yayınlama süreçlerinde örneği olmayan bir şekilde, şeffaf ve katılımcı bir yöntemle görüş ve değerlendirme almak üzere kamuoyu ile paylaşılmıştır. Paylaşılmasının sebebi gelen görüş ve öneriler çerçevesinde gerekiyorsa  değişiklik yapmak; ilavelerde bulunmak veya eksiltmeye gitmektir. Bu ilkemiz, bu madde için de geçerlidir.

 Yeni YÖK yönetimi olarak tüm paydaşlarımızın görüşlerine önem veriyoruz. Geçmişte askıya çıkardığımız diğer düzenleyici işlemlerimizde olduğu gibi bu taslağa da gelen görüşler değerlendirilerek son şekli verilecektir.

Yakın dönemdeki uygulamalarımızdan da anlaşılacağı gibi, önceliğimizin kalite çıtasının yükseltilmesi olduğunu, ayrıca yetkilerimizi belli prensipler dâhilinde yükseköğretim kurumları ile paylaşacağımızı ve gerektiğinde devredeceğimizi bir defa daha kamuoyuna ifade etmek isteriz.

YÖK'ün yapmış olduğu bu açıklamalar karşın bakalım nasıl bir tepki gösterilecek. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.