Zorunlu Harcamalar Enflasyon Üzerinde Zamlanıyor

Zorunlu Harcamalar Enflasyon Üzerinde Zamlanıyor

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezinin yaptığı araştırmalara göre memurların ihtiyaçları için yaptığı aylık harcama tutarı aynı süre içerisinde açıklanan resmi enflasyonun yüzde 11,9 üzerinde gerçekleşti.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezinin yaptığı araştırmalara göre memurların ihtiyaçları için yaptığı aylık harcama tutarı aynı süre içerisinde açıklanan resmi enflasyonun yüzde 11,9 üzerinde gerçekleşti. 

Araştırmada 2002 yılı temel alındığında 2015 yılı sonuna kadar enflasyondaki artış yüzde 206,5 olarak gerçekleşirken, bir ailenin asgari düzeyde ihtiyaçlarını karşılaması için yapmak zorunda olduğu harcamalar yüzde 243,1 oranında zamlandı. 

Böylece harcamalar enflasyonun üzerinde bir artış göstermiş oldu. Bunun da enflasyon sepetindeki ürünlerin pek çoğunun vatandaşlarımız tarafından düzenli olarak tüketilen mal ve hizmetleri kapsamamasından kaynaklandı. 

Buna göre, 2002 yılı (100) başlangıç olarak kabul edildiğinde memurların reel geçinme endeksinin 88,1’e düştüğü görüldü. 

2015 yılına kadar geçen süre zarfında memurların kendileri ve aileleri için yapmak zorunda olduğu harcamalar, enflasyonun üzerinde zamlanırken,  memurlar da zorunlu harcamaları için 2002 yılına göre maaşlarından yüzde 11,9 daha fazla pay ayırmak zorunda kaldı.

Araştırmada ailenin zorunlu harcama kalemi olarak gıda, ısınma, kira, ulaşım, sağlık, haberleşme, çevre ve su, ev eşyası, temizlik, giyim, eğitim ve spor harcamaları dikkate alınırken, her ailenin mutlak kullandığı internet ücreti, araç bakım ve yakıt giderleri ile tatil, eğlence ve acil ihtiyaçlar gibi harcamaları araştırmaya dahil edilmedi. 

Bu kalemlerin de dahil edilmesi durumunda farkın çok daha açılacağı ifade edildi.
 
KONCUK: MAAŞ ARTIŞLARINDA ENFLASYON DEĞİL ÜLKE GERÇEKLERİ GÖZ ÖNÜNE ALINMALI
 
Araştırmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan İsmail Koncuk, memurların hayatlarını borçlanma yoluyla idame ettiklerini belirtti. Koncuk, “ Memur maaşları belirlenirken hem gerçekleşen enflasyon hem de hedeflenen enflasyon rakamlarının dikkate alınması doğru bir yaklaşım değildir. 
Maaş artışlarının asgari geçim harcamaları büyüme, enflasyon ve refah payı dikkate alınarak belirlenmesi bir zorunluluktur. 

Nitekim yaptığımız bilimsel çalışmalarda bu unsurların dikkate alınmaması nedeniyle memur maaşlarının gerek harcama kalemleri karşısında gerekse ekonomik gerçekleşmeler karşısında sürekli gerilediğini görmekteyiz. 

Her ne kadar memur maaşları son 14 yılda cari olarak artmış gibi görünse de vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılama noktasında reel olarak azaldığı ve memurlarımızın borçlanma yoluyla hayatlarını ipotek altına alarak yaşadıkları gerçeği ile karşılaşıyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.