Anayasa reformunda dikkat çeken FETÖ detayı

Anayasa reformunda dikkat çeken FETÖ detayı

Cumhurbaşkanı adayı olabilecek kişide aranan "doğuştan Türk vatandaşı olma" koşulu Başbakan Yıldırım'ın isteği üzerine Anayasa değişiklik paketine konuldu. Bunun FETÖ'cülere yönelik bir önlem olduğu ortaya çıktı.

AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişikliği teklifinde dikkat çeken "Doğuştan Türk" vurgusunun, bizzat Başbakan Binali Yıldırım tarafından metne koydurulduğu ortaya çıktı. AK Parti'nin MHP ile uzlaşı içinde hazırladığı Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin Anayasa değişiklik teklifinde dikkat çeken noktalardan birisini, Cumhurbaşkanı adayı olabilecek kişilerde aranan koşullardaki "doğuştan Türk vatandaşı" vurgusu oluşturmuştu.

KOŞULLAR DEĞİŞTİ

Mevcut Anayasa'da Cumhurbaşkanı adayı olarak kişilerle ilgili, "Cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir" ifadesi yer alıyor. AK Parti'nin getirdiği teklifte ise yaş ve yüksek öğrenim ile milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olma koşullar korunurken, vatandaşlık konusu " doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından" ifadesiyle düzenlendi.

YILDIRIM İSTEDİ

Bu vurgu nedeniyle Türkiye sınırları içinde doğmuş olmayan özellikle Batı Trakyalı vatandaşların, AK Parti'lilere sitemlerini ilettikleri belirtiliyor. Şu anda AK Parti içinde siyaset yapan, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu gibi özellikle "Batı Trakya" doğumlu bazı isimlerin de Cumhurbaşkanı adayı olabilmelerinin mümkün olamayacağı kulislerde konuşuluyor. İlk etapta kulislerde, bu vurgunun MHP kanadının hassasiyeti ile yapıldığı dile getirilirken, aslında bu ifadenin, bizzat Başbakan Binali Yıldırım tarafından metne koydurulduğu öğrenildi. Ancak Başbakan'ın hassasiyetiyle metne giren vurgunun, MHP kanadında da memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN...

Yıldırım'ın, bu ifadenin metne girmesini istemesinin geri planında, ileriki dönemde FETÖ'nün, yurt dışında yetiştirip Türkiye'ye gönderebileceği isimler olabileceği, böylesi bir kumpasın da önüne geçilmesini sağlayacak bir tedbirin de yattığı bildirildi. FETÖ'nün, başka ülkelerde doğan ve özel yetiştirdiği isimleri yıllar içinde Türkiye'ye getirerek siyaset sahnesinde farklı noktalara yerleştirme yollarını arayabileceği üzerinde duruldu. Buna yönelik olarak da bu tedbirin konulduğu belirtildi.

YILDIRIM: 'BİZ DÜŞÜNDÜK'

Anayasa metnini yazan kurmaylarının, yasa tekniği açısından, "Türkiye'de doğmuş olmakla vatandaşlık hakkını kazanmış olan" ifadesini önermelerine karşın Yıldırım'ın "doğuştan Türk yazın" demesiyle o vurgunun metne girdiği belirtildi. Yıldırım'ın, son AK Parti MYK toplantısında da konuyla ilgili değerlendirmeler sırasında, bu vurgunun MHP kanadından gelmiş olacağına yönelik tahminlere dikkat çekip, "Herkes MHP'den geldiğini zannediyor, ama biz baştan beri bu şekilde düşünmüştük" dediği öğrenildi.

ŞERİFE GÜZEL - Star

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.