1 Kasım İçin Kritik Oy Hesapları

1 Kasım İçin Kritik Oy Hesapları

Siyasi partiler yüzde 2'lik oy farklarıyla kaybedilen milletvekillerinin hesabını yapıyor. Peki 7 Haziran'da çok küçük farklarla hangi parti kaç milletvekili kazandı, kaç milletvekili kaybetti? İşte cevabı;

Siyasi partiler 7 Haziran seçimlerinde çok az oy farklarıyla kaybettikleri milletvekillerinin peşine düştü. AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 2'den küçük oy farklarıyla 9 milletvekili kazanırken, 10 milletvekilini ise muhalefete kaptırdı. MHP ise bu farkla, 6 milletvekili kazanırken 8 milletvekilini kaybetti. CHP ve HDP'de ise bu sayılar biraz daha az! İşte partilerin 1 Kasım hesapları;

Şirin Payzın, Neler Oluyor'da siyasi partilerin 1 Kasım hesaplarını konuklarıyla masaya yatırdı. Emin Çapa'nın 7 Haziran'dan seçim sonuçlarından derlediği bilgiye göre siyasi partiler, ülke genelinde yüzde 2'lik bir farkla bazı bölgelerde milletvekilliklerini kaybetti. İşte dört siyasi partinin yüzde 2'lik bir oy farkıyla kaybettiği ve kazandığı vekil sayıları;

YENİ ATANAN BAKANLAR KİMLER?

41.20150922232002.jpg

MERAL AKŞENER KAYBETTİREBİLİR

1 Kasım seçimlerinde rekabetin bir hayli fazla olduğu İstanbul'da ise 3. bölge tartışması yaşanıyor. HDP oylarının yoğun olduğu 3. bölgede AK Parti, Kürt oyları için önemli bir adım attı ve Mehdi Eker'i Diyarbakır'dan İstanbul'a transfer etti. Bölgedeki Kürt oylarını hedefleyen AK Parti, MHP ise kayıp bekliyor. 

BİR MİLLETVEKİLİ AK PARTİ'YE KAYABİLİR

MHP'li Meral Akşener'in de seçim bölgesi olan 3. bölgede 0.12'lik bir oy farkıyla MHP'ye bir milletvekili kayberen AK Parti, 1 Kasım'da Akşener'in yeniden aday gösterilmemesinden doğacak olası bir tepki ve Kürt oylarındaki artışla bölgeden bir fazla milletvekili hesabı yapıyor.

istanbul.20150922232503.jpg

İZMİR'DE BİNALİ YILDIRIM FAKTÖRÜ

HDP'nin en çok oyu aldığı İzmir'de AK Parti, 2011 yılına göre büyük bir oy kaybına uğradı. İzmir 1. bölgede 0,74'lük oyla MHP, CHP'den bir milletvekili kazanırken, İzmir 2. bölgede ise AK Parti 1,47'lik bir oyla CHP'den bir milletvekili aldı. 

7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti 8 milletvekili kazanırken, CHP 12 milletvekili, HDP 2 milletvekili ve MHP ise 4 milletvekili almıştı.

 

AK PARTİ VE MHP LİSTELERİ DEĞİŞTİ CHP VE HDP AYNI

CNN Türk'teki programa İzmir'den katılan DHA muhabiri Elif Demirci, 1 Kasım seçimleri için açıklanan listelerin CHP'de heyecana neden olmadığı; ancak AK Parti'de Binali Yıldırım faktörünün İzmir'de muhafazakar ve liberal seçmenin üzerinde etkili olabileceğini ifade etti. Bu arada hem AK Parti'de hem de CHP'de seçilebilecek sıralarda iki Roman aday bulunuyor. Demirci'nin programdaki sözlerinden bazı başlıklar;

- MHP'nin İzmir listelerinde ise radikal bir değişikliğe gidildi. İzmir'de ilk sıralar değişmezken, iki kadın adayın sıralamaları değiştirilerek, üst sıralara taşındı.

- HDP'de ise İzmir listelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

- İzmir'de bağımsız milletvekili adaylarından cemaate yakınlığıyla bilinen eski milletvekili İlhan İşbilen, 25 bin oy almıştı. 1 Kasım seçimlerinde ise herhangi bağımsız bir aday bulunmuyor. 

chp-izmir-bolge.jpg

ANKARA'DA TÜRKEŞ FAKTÖRÜ

CNN Türk'ün hazırladığı seçim istatistiklerine göre MHP, Ankara 1. Bölgede 7 Haziran seçimlerinde 0.29'luk bir oy oranıyla AK Parti'ye bir milletvekili kaybederken, Ankara 2. Bölgede ise AK Parti 1.28'lik bir oyla CHP'ye bir milletvekili kaptırdı.

Ankara'da bu kez Tuğrul Türkeş faktörü ön plana çıkıyor. Araştırmacılara göre Tuğrul Türkeş, MHP tabanından oy alması halinde, CHP'de yaşanabilecek olası oy düşüşüyle birlikte AK Parti'nin hanesine bir milletvekili fazla yazılabilir.

ankara.20150922230114.jpg

GİRESUN, IĞDIR VE ŞANLIURFA'DA REKABET VAR

7 Haziran seçimlerinde binlerle ifade edilebilecek oylarla, milletvekili kaybedilen iki il Giresun ve Iğdır oldu. Giresun'da AK Parti 4 bin oyla bir milletvekilini MHP'ye kaptırırken, Iğdır'da ise MHP 1243 oyla HDP'ye bir milletvekili kaybetti.

Iğdır'da Sinan Oğan faktörü gözlerden kaçmıyor. Programa katılan araştırmacılara göre Sinan Oğan'n aday gösterilmemesi bölgedeki MHP oylarında gözle görülür bir düşüşe neden oldu. Iğdır'da 1 Kasım seçimlerinde MHP'nin milletvekili kazanması beklenmiyor.

İşte yüzde 1-2 arasındaki oy farkıyla kazanılan ve kaybedilen milletvekillerinin siyasi partilere göre dağılımı;

56.20150922233018.jpg


45.20150922233552.jpg

ŞANLIURFA'DA LİSTEYE AŞİRETLER DAMGA VURDU


1 Kasım seçimleri öncesi siyasi partilerin aday listelerini canlı yayında değerlendiren DHA muhabiri Hasan Kırmızıtaş, HDP'nin Şanlıurfa'da oylarını ikiye katladığını söylerken, AK Parti'nin de 1 Kasım için listede köklü değişiklikler yaptığını anlattı. İşte Kırmızıtaş'ın açıklamalarından bazı başlıklar;

- AK Parti listesi kimilerine göre çok iyi kimilerine göre ise dengesiz. Listede 7 isim değiştirildi. Listeye alınmayan isimler burada önemli. Listede hiç kadın adayı bulunmuyor.

- 7 Haziran'da aşiret ağırlığının hissedilmediği AK Parti listesinde bu kez hem Kürt hem de Arap aşiretlerden isimler görülüyor.

- Şanlıurfa'da İbrahim Tatlıses her zaman önemli bir faktör olmuştur. Daha önce de adaylığını açıklayan Tatlıses, her seçimde adaylıktan çekilmiştir. Bu nedenle şehirde Tatlıses konusunda soru işaretleri var. Aday olması halinde oy dağılımında değişim yaşanabilir.

- Tatlıses'in milletvekili olabilmesi için 53 bin civarında oy alması gerekiyor. Eğer AK Parti'den oy alırsa bu AK Parti'ye Şanlıurfa'da iki milletvekiline neden olabilir.

SON DAKİKADA KAYBEDİLEN MİLLETVEKİLLERİ

Milletvekillikleri açıklanan; sabaha karşı son dakika oylarıyla kaybedilen milletvekillikleri ise şöyle;

45.20150922233724.jpg
 

internethaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.