5 maddede altın fiyatları neden düşüyor

5 maddede altın fiyatları neden düşüyor

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları tepetaklak. Peki bu önlenemez düşüş neden yaşanıyor?

 

Son iki günde yüzde 10'un üzerinde değer kaybeden altın vatandaşı da vurdu. Yastık altında servet saklayan Türkler, bu iki günde 30 milyar dolar kaybetti.

Peki bu düşüş yeni alım için fırsat mı? Uzmanlara göre 'şimdilik' değil. Ons fiyatında 1.150 dolar bile görülebilir. Yani altında yüzde 18'lik daha düşüş tehlikesi var.

İŞTE 5 MADDEDE ALTINDAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ

1- Güney Kıbrıs'ın altın rezervlerini satacağına ilişkin haberler düşüşü tetikledi.

 

2- Altın rezervleri çok daha yüksek olan İtalya (86 milyar euro), Portekiz (13 milyar euro) ve İspanya (10 milyar euro) gibi ülkelerin de aynı yolu izleyebileceğine ilişkin endişeler altındaki satışları hızlandırdı.

3- Önemli teknik seviyeler kırıldı. 13 yıldır yükseliş trendinde olan altının yaklaşık 2 yıldır işlem gördüğü bandın alt çizgisini (1.525 $) aşağı yönlü geçmesini takiben, düşüşler hızlandı. Ayrıca teknik olarak altının son zirvesi olan 1.800 $'a göre kaydettiği düşüşün %20'yi aşması, teknik olarak ayı piyasasına (düşüşe işaret eder) girdiğini ortaya koyarak satış baskısını artırdı.

4- Bazı fonların stop-loss (zarar kes) ve margin call (teminat tamamlama) işlemleri, düşüşü daha da hızlandırdı. Bu düşüş de yeni stop-loss ve margin call lara neden olarak kartopu etkisi yarattı ve altında hızlı düşüşleri beraberinde getirdi.

5- Küresel ekonominin toparlanacağına ilişkin beklentilerle bazı fonların altından çıkarak hisse senedi ve devlet tahvili gibi enstrümanlara girmesi de yine altına olan talebi olumsuz etkiliyor.

GÜN GÜN ALTIN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ

ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.