667 sayılı KHK ile FETÖ'cü memurlara neler yapılacak?

667 sayılı KHK ile FETÖ'cü memurlara neler yapılacak?

Ne hikmetse hafta içerisinde görevden uzaklaştırmalar birden bire çığ gibi büyümeye başladı. Rakamların birden bire 50 binlere ulaşması da gösteriyor ki bu zamana kadar PDY ile maalesef etkin bir mücadele yapılmamış, yada ilgili ilgisiz birçok personel ay

Ahmet Ünlü'nün yazısı

667 sayılı KHK ile terörle irtibatı olanların görevden atılmaları kolaylaştı

23 Temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 667 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname" ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen kamu personelinin görevlerinin nasıl sonlandırılacağı ve bu yapıya acımadan mücadele edileceği açıkça belirtilmiştir.

Dolayısıyla bu KHK, FETÖ dahil bütün terör örgütlerini kapsamaktadır. Yani PKK ve benzeri terör örgütleriyle de bu kapsamda etkin bir şekilde mücadele edilebilir.

Yargı mensupları ile bu meslekten sayılanlar nasıl görevden atılacak?

Bu KHK'nin 3'üncü maddesinde yargı mensuplarının nasıl görevden atılacağına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Buna göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı (kavuşma, bitişme, birleşme) yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen;

1- Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun salt çoğunluğunca,

2- Yargıtay daire başkanı ve üyeleri hakkında Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nca,

3- Danıştay daire başkanı ve üyeleri hakkında Danıştay Başkanlık Kurulu'nca,

4- Hakim ve savcılar hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu'nca,

5- Sayıştay meslek mensupları hakkında Sayıştay Başkanı'nın başkanlığında, başkan yardımcıları ile Sayıştay Başkanı tarafından belirlenecek bir daire başkanı ve bir üyeden oluşan komisyonca meslekte kalmalarının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmalarına karar verilecektir. Yani görevden atmada üyelik, mensubiyet, iltisakı (kavuşma, bitişme, birleşme) yahut irtibat seçeneklerinden birisi yeterli olabilmektedir. Son derece etkin bir yöntem olmakla birlikte dikkatli olunmazsa masum insanların hukukları da çiğnenebilir.

Görevleri sona eren yargı mensupları hakkında neler yapılacak?

Görevlerine son verilenlerin silah ruhsatları ve hususi damgalı pasaportları iptal edilecek ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edileceklerdir.

Yargı mensupları dışındaki kamu görevlileri nasıl görevden atılacak?

Bu KHK'nin 4'üncü maddesinde yargı mensupları dışındaki kamu görevlilerinin nasıl görevden atılacağına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Buna göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen;

1- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na tabi personel, ilgili Kuvvet Komutanı'nın teklifi, Genelkurmay Başkanı'nın inhası, Milli Savunma Bakanı'nın onayı ile kamu görevinden çıkarılır.

2- 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na tabi personel Jandarma Genel Komutanı'nın teklifi, İçişleri Bakanı'nın onayı ile kamu görevinden çıkarılır.

3- 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu'na tabi personel Sahil Güvenlik Komutanı'nın teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile kamu görevinden çıkarılır,

4- Milli Savunma Bakanı'na bağlı personel (memur ve sözleşmeli personel dahil) Milli Savunma Bakanı'nın onayı ile kamu görevinden çıkarılır.

5- 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'na tabi personel, Yükseköğretim Kurulu Başkanı'nın teklifi üzerine Yükseköğretim Kurulu'nun kararıyla kamu görevinden çıkarılır.

6- Mahalli idareler personeli (her statüdeki personel dahil), valinin başkanlığında toplanan ve vali tarafından belirlenen kurulun teklifi üzerine İçişleri Bakanı'nın onayıyla kamu görevinden çıkarılır. Bu maddeyle PDY ve PKK mensuplarından belediyelerde çalışan memur dahil her statüdeki kamu görevlisinin görevleri sona erdirilebilecektir.

7- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen personel ile diğer mevzuata tabi her türlü kadro, pozisyon ve statüde (işçi dahil) istihdam edilen personel, ilgili kurum veya kuruluşun en üst yöneticisi başkanlığında bağlı, ilgili veya ilişkili bakan tarafından oluşturulan kurulun teklifi üzerine ilgisine göre ilgili bakan onayıyla kamu görevinden çıkarılır. KHK'nin ilgili kısımlarının biraz özensiz yazıldığını ifade etmek durumundayız.

8- Bir bakanlığa bağlı, ilgili veya ilişkili olmayan diğer kurumlarda her türlü kadro, pozisyon ve statüde (işçi dahil) istihdam edilen personel, birim amirinin teklifi üzerine atamaya yetkili amirin onayıyla kamu görevinden çıkarılır.

Diğer mevzuatın görevi sonlandırmaya ilişkin süreçleri dikkate alınır mı?

657 sayılı Kanun veya diğer personel kanunlarının görevi sonlandırmaya ilişkin hükümleri dikkate alınmayacaktır. Yani görevi sonlandırmaya ilişkin hukuki süreç 667 sayılı KHK hükümlerine göre yerine getirilecek, sürecin tebligat vb. usule ilişkin hükümleri ise genel hükümlere göre yapılacaktır.

Yargı mensupları dışında görevleri sona erenler hakkında neler yapılacak?

Görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler. Görevinden çıkarılanların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bu fıkrada sayılan görevleri yürütmekle birlikte kamu görevlisi sıfatını taşımayanlar hakkında da bu fıkra hükümleri uygulanır.

Yine görevlerine son verilenlerin silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edilirler. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar.

NOT: Bu süreç sonunda birçok personelin aile hayatı altüst olacağı için PDY'nin ahlaksız, insafsız ve şerefsiz kalkışmasının aksine, ilgisiz personelin hukukuna girmenin nasıl bir vebal olduğunun bilinciyle hareket edilmesi gerekmektedir. PDY'nin merkezinde olup da şu an kılıç kalkan ortalıkta PDY avına çıkan iftiracılara, alçaklara ve yön saptırmaya çalışanlara çok dikkat edilmelidir. Masumiyetin esas, suçun istisna olduğu ve şüpheden sanık yararlanır genel kuralı gereğince hareket edilmelidir. Onlar ne olursa olsun biz adil olmak zorundayız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum