Aday Öğretmenlerin Performansı Sorunu

Aday Öğretmenlerin Performansı Sorunu

Aday Öğretmenler yazılı sınavda başarılı olmazlarsa yeniden performansa tabi tutulur mu? İşte Türk Eğitim-Sen tarafından konu hakkında açıklama. Türk Eğitim-Sen, aday öğretmenlerle ilgili önemli bir dilekçe yayınladı.

Aday Öğretmenler yazılı sınavda başarılı olmazlarsa yeniden performansa tabi tutulur mu? İşte Türk Eğitim-Sen tarafından konu hakkında açıklama. Türk Eğitim-Sen, aday öğretmenlerle ilgili önemli bir dilekçe yayınladı. 

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında; öğretmenlerin Ek-3 Performans Değerlendirme Formunda yer alan kriterlere göre sayısal değerlerle ölçülerek başarı düzeylerinin belirlenmesi ve sonrasında aday öğretmenlere yazılı sınav uygulaması söz konusudur. 

Aday öğretmenler; Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 16.maddesinin 1.fıkrası gereği 2015 yılı içerisinde Ek-3 Performans Değerlendirme Formu üzerinden, ilk dönemde bir, takip eden dönemde ise iki defa olmak üzere, değerlendiriciler tarafından toplamda üç defa değerlendirilmiştir. Nihai performans değerlendirme puanı yüz üzerinden elli ve üzeri olanlar  performans değerlendirmesinde başarılı sayılarak yazılı sınava girmeye hak kazanmıştır. 

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 20.maddesinin 1.fıkrası gereği Performans değerlendirmesinde başarılı bulunan aday öğretmenler Bakanlıkça yazılı sınava tabi tutulmaktadır. 11 Ekim 2015 tarihinde yapılan Asli Öğretmenliğe Geçiş Sınavında 60 puanın altında alanlar sınavda başarısız sayılmıştır. 

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 25.maddesinin 2.fıkrasında;“Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler, il içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilerek bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden performans değerlendirmesi ve sınava tabi tutulur.” Denilmektedir. Oysa ki; aday öğretmenlerin yeniden performans değerlendirmesine tabi tutulmasında hiçbir kamu yararı bulunmamaktadır.  Aday öğretmenlerin bu performans değerlendirmesi ile yazılı sınava girmeye hak kazanarak yazılı sınavda başarısız olması, bu performans değerlendirmesinin yok sayılması anlamına gelmemektedir. Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenlerin yeniden performans değerlendirmesine tabi tutulmadan yazılı sınava tabi tutulması gerekmektedir. Yazılı sınava girmenin ön koşulu olan performans değerlendirmesinde başarılı olan aday öğretmenlerin kazanılmış bir hakkı bulunmaktadır. Bunun yok sayılarak yeniden değerlendirilmeye tabi tutulmaları hukuka aykırı bir idari işlem niteliğindedir.

Üyelerimiz Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında Ek-3 Performans Değerlendirme Formunda yer alan kriterlere göre başarılı sayılan aday öğretmenlerin yazılı sınavda başarısız olması sonucu tekrar performans değerlendirmesine tabi tutulmadan yazılı sınava girmeye hak kazanmaları bakımından gerekli mevzuat değişikliğinin yapılması hususunda talepte bulunabilirler.

 

…………………………..   OKUL MÜDÜRLÜĞÜ’NE 

 

 

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği17/04/2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik kapsamında;öğretmenlerin Ek-3 Performans Değerlendirme Formunda yer alan kriterlere göre sayısal değerlerle ölçülerek başarı düzeylerinin belirlenmesi ve sonrasında aday öğretmenlere yazılı sınav uygulaması söz konusudur.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 16.maddesinin 1.fıkrası gereği 2015 yılı içerisinde Ek-3 Performans Değerlendirme Formu üzerinden, göreve başladığım (…….) ilk dönemde bir, takip eden dönemde ise iki defa olmak üzere, değerlendiriciler tarafından toplamda üç defa değerlendirildim. Nihai performans değerlendirme puanım yüz üzerinden …..olup,  performans değerlendirmesinde başarılı sayılmam nedeniyle yazılı sınava girmeye hak kazandım.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 20.maddesinin 1.fıkrası gereği ise Performans değerlendirmesinde başarılı bulunan aday öğretmenler Bakanlıkça yazılı sınava tabi tutulmaktadır. Buna göre Performans değerlendirmesinden …. Puan alarak yazılı sınava girmeye hak kazandım. 11 Ekim 2015 tarihinde yapılan Asli Öğretmenliğe Geçiş Sınavından ise …..puan alarak sınavda başarısız sayıldım.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 25.maddesinin 2.fıkrasında; Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler, il içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilerek bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden performans değerlendirmesi ve sınava tabi tutulur.” Denilmektedir. Oysa ki; yeniden performans değerlendirmesine tabi tutulmam da hiçbir kamu yararı bulunmamaktadır.  Göreve başladığım (……yılı) dönemde toplamda üç defa olmak üzere Ek-3 Performans Değerlendirme Formunda yer alan kriterlere göre başarı düzeyim tespit edilmiş ve ……. Puan ile geçer puan almış bulunmaktayım. Bu performans değerlendirmesi ile yazılı sınava girmeye hak kazanarak yazılı sınavda başarısız sayılmam, bu performans değerlendirmesinin yok sayılması anlamına gelmemektedir. Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenlerin yeniden performans değerlendirmesine tabi tutulmadan yazılı sınava tabi tutulması gerekmektedir. Yazılı sınava girmenin ön koşulu olan performans değerlendirmesinde başarılı olan aday öğretmenlerin kazanılmış bir hakkı bulunmaktadır. Bunun yok sayılarak yeniden değerlendirilmeye tabi tutulmam hukuka aykırı bir idari işlem niteliğindedir. Yapılan performans değerlendirmesi bireysel idari işlem niteliğindedir.  Hukuka uygun bireysel idari işlemler bakımından ise; geri almayı meşru gösterebilecek hiçbir sebep bulunmamaktadır. Hukuka uygun bireysel düzenleyici işlemler bakımından, idari işlemin geriye yürümezliği ilkesi tüm anlamıyla uygulama alanı bulmalıdır. Bireysel idari işlemlerin geri alınması hukuk güvenliği bakımından mümkün değildir. Bu kural hak kazandırıcı bireysel işlemler bakımından mutlaktır.

İzah ettiğim nedenlerle hukukun genel ilkeleri olan kazanılmış hakkın korunması ve hukuk güvenliği ilkesi gereği; Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 25.maddesinin 2.fıkrasında yer alan sınavda başarılı olamayan aday öğretmenlerin il içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilerek bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden performans değerlendirmesi yapılarak sınava tabi tutulması hususunun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında Ek-3 Performans Değerlendirme Formunda yer alan kriterlere göre başarılı sayılan aday öğretmenlerin tekrar performans değerlendirmesine tabi tutulmadan yazılı sınava girmeye hak kazanmaları bakımından gerekli mevzuat değişikliğinin yapılması hususunda;

Gereğini arz ederim. (Tarih)

 

 

Ad-Soyad

     İmza

 

Adres:

Tel:

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.