"Ağustosta 40 Bin Atama, Sözleşmeli Öğretmene Tayin Hakkı"

"Ağustosta 40 Bin Atama, Sözleşmeli Öğretmene Tayin Hakkı"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan Bengütürk Tv’de katıldığı Söz Hakkı programında eğitim gündemine dair çarpıcı açıklamalar yaptı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan Bengütürk Tv’de katıldığı Söz Hakkı programında eğitim gündemine dair çarpıcı açıklamalar yaptı.

Ağustos ayında ek 40 bin atama daha yapılmalıdır.

Öğretmen açığına dikkat çeken Geylan, 20 bin atamaya ilaveten Ağustos ayında 40 bin atama yapılmasını istedi. Geylan şunları kaydetti: “MEB yetkilileri 126 bin öğretmen açığı olduğunu söylüyor. Öte yandan 2017-2018 eğitim- öğretim yılında 63 bin 656 ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapıldı. Ücretli öğretmen görevlendirmesi şudur:  İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri dersler boş geçmesin diye ek ders ücreti karşılığında öncelikli olarak eğitim fakültesi ve diğer lisans mezunları arasından ücretli öğretmen görevlendiriyor. Şayet yetersiz kalınırsa, o takdirde iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları da ücretli öğretmen olarak görev yapabiliyor. 63 bin 656 ücretli öğretmen alımı ne demektir? Hayati önem arz eden 63 bin 656 öğretmen açığımız var demektir.

Şunu da belirtelim; 2017 yılında KPSS’ye girip yüksek puan alan birçok kişi kontenjanlar daraltıldığı, sadece 20 bin atama yapıldığı için hayal kırıklığı yaşadı. Ayrıca bu sene yapılan 20 bin atama, Adalet ve Kalkınma Partisinin en az yaptığı atama sayısıdır. Cumhurbaşkanı’nın geçen yıl dile getirdiği 10 bin atama sözü de yerine getirilmemişti. Dolayısıyla talebimiz, 20 bin atamaya ilaveten 40 bin ek öğretmen ataması yapılmasıdır. Sayın Bakana da özellikle rica ettim. Bu konuda bizden farklı düşünmeyen Bakan Selçuk da gayret göstereceğini söyledi. ”

Hükümetin sözleşmeli istihdam modelini kaldırması gerekmektedir. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılana kadar da eş durumu mağdurlarımıza bir çözüm getirilmelidir.

Sözleşmeli ve mülakatlı öğretmen alımını eleştiren Genel Başkan Geylan, sözleşmeli öğretmenlerin tayin hakkı olmamasına değindi. Aile bütünlüğünün bozulduğunu ifade eden Geylan şöyle konuştu: “Bakınız, Anayasa’nın 41. Maddesi ailenin korunması ve çocukları hakları ile ilgilidir. Bu madde;  ‘Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar’ diyor.  Bilindiği gibi Anayasa bütün idareye bağlar.  Sayın Bakan’a da ifade ettim; Anayasanın 41. Maddesi, aile birliğinin korunması noktasında yönetenlere bir yükümlülük veriyor. 4 yıl sözleşmeli 2 yıl da kadrolu olmak üzere toplam 6 yıl çakılı çalışan sözleşmeli öğretmenlerimizin arasında eşinden, çocuğundan ayrı yaşayanlar var. Çünkü bu öğretmenlerimizin eş durumundan tayin isteme hakları yok. Düşünebiliyor musunuz bir çocuk 6 ay anne ya da babasını görmüyor. Yaşanan sıkıntıları gündeme getirdiğimizde Eski Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ‘Eşi öğretmenin yanına gelsin’ demişti. Düşünün bir öğretmen Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine atanıyor. Eşi de Aselsan’da çalışıyor. Bu durumda Aselsan Doğubeyazıt’a fabrika mı kuracak?

4/B’li sözleşmeli istihdam modeline şiddetle karşıyız.  Hükümetin sözleşmeli istihdam modelini kaldırması gerekmektedir. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılana kadar da eş durumu mağdurlarımıza bir çözüm getirilmelidir. Ağustos ayında özür gurubu tayinleri için başvurular başlayacak. 4/B’liler kadroya alınıncaya kadar eş durumu mağdurlarımıza tayin hakkı verelim. Çifte bayram yaşasınlar. Bakan Selçuk’un bu konuya duyarlı yaklaşmasını temenni ediyoruz.  Hatırlanacağı üzere sözleşmeli ve mülakatlı öğretmenliğin kaldırılması için yargı süreci başlattık. Umuyoruz yargı beklentimiz doğrultusunda karar verir ve bu mesele kökten çözülür.”

Yasal olarak ciddi ve caydırıcı düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.

Öğretmenlere, eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili açıklamalar da yapan Geylan, “Öğretmene şiddet ile ilgili bir kanun teklifi hazırladık. Bu kanun teklifini, MHP Bursa Milletvekili Sayın İsmet Büyükataman’a takdim etik. Yasama dönemi başladığında Meclis gündemine getireceklerdir. Eğitim çalışanlarını korumalıyız. Yasal olarak ciddi ve caydırıcı düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Öğretmenlerimiz şikayetlerini geri çektiğinde dahi bir kamu davası yürütülmelidir.  Fail eğitim çalışanlarına şiddetin hesabını yargı önünde vermelidir.”

Madem taahhüt ettiniz, o halde bu konuları torba yasaya dahil edin! Bayram ikramiyesi de torba yasada yer almalıdır.

Geylan; 3600 ek gösterge düzenlemesinin bir an önce çıkarılmasını isteyerek, diğer memurların ek göstergelerinin 800’er puan artırılması, yardımcı hizmetler sınıfına da ek gösterge verilmesi gerektiğini ifade etti. Geylan, ayrıca 12 milyon emekliye seçim öncesinde verilen bayram ikramiyesinin tüm kamu çalışanlarına da verilmesini talep etti. “Madem taahhüt ettiniz, o halde bu konuları torba yasaya dahil edin! Bayram ikramiyesi de torba yasada yer almalıdır” dedi.

Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına verilmesini de isteyen Geylan, “Eylül ayında öğretmenlerimize Eğitim-Öğretime hazırlık Ödeneği veriliyor.  Bizim talebimiz bu ödenekten yardımcı hizmetler sınıfında çalışan arkadaşlarımızın da yararlanmasıdır. Bu konunun takipçisiyiz” dedi.

...:: GENEL BAŞKANIN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ ::...

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.