AK Parti CHP koalisyonu haberleri son karar ne?

AK Parti CHP koalisyonu haberleri son karar ne?

ANKARA'da AK Parti CHP koalisyonu son dakika haberleri saat 14.00'daki kritik buluşmadan çıktı. Koalisyon hükümeti kuruldu mu işte günün son haberleri.

AK Parti CHP koalisyon hükümeti kuruluyor mu son dakika gelişmesi için gözler Ankara'ya döndü. Üçüncü ve sonuncu koalisyon görüşmesi az önce bitti. Koalisyon görüşmesine ilişkin son durumu ve gelen sıcak haberleri ayrıntılarıyla aktaracağız. Türkiye'nin kilitlendiği koalisyon görüşmesi 1 saat 35 dakika sürdü. 

SON DAKİKA : GÖRÜŞME BİTTİ
Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki kritik görüşme tamamlandı. 

Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki 3. tur görüşme 1 saat 35 dakika sürdü. Son yarım saati yemeğe ayrıldı. 

HÜKÜMET KURULACAK MI KARAR NE?
Son koalisyon görüşmesinden ne karar çıktı hükümet kuruluyor mu? AK Parti ve CHP'nin aldığı kararı Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklayacak. 

SAAT 16.30'DA
Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye'nin büyük bir merakla beklediği açıklamayı saat 16.30'da yapacağı duyuruldu. Davutoğlu AK Parti genel merkezinde kritik açıklamayı yapacak. 

CHP İDDİASI 
Habertürk televizyonunun verdiği son dakika habere göre CHP kaynakları görüşmeden 'koalisyon kararı' çıkmadığını söyledi. Habertürk 'kritik zirve sonuçsuz' diyerek gelişmeyi duyurdu.

REUTERS : OLUMSUZ
Uluslararası haber ajansı Reuters'dan gelen koalisyon haberleri de olumsuz yönde. Reuters CHP'ye dayandırdığı flaş haberinde 'Koalisyon görüşmeleri olumsuz' dedi. 

DOLAR PATLADI BORSA ÇÖKTÜ
AK Parti CHP koalisyon görüşmesinin ardından piyasalar Davutoğlu'nun açıklamasını beklemeden çöktü. Borsa dibe vururken dolar tarihi zirveyi gördü. Piyasaların tepkisikoalisyon olmadığı haberlerinin yayılmasının ardından geldi. 

AK PARTİ'DE FLAŞ GELİŞME
Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti MYKY acil toplantıya çağırdı. Bu da koalisyon yok seçime gidiliyor söylentisini kuvvetlendirdi. 

CHP: 3 AY İÇİNDE ERKEN SEÇİM OLUR 
CHP kaynakları görüşmenin olumsuz geçtiğini ve 3 ay içinde seçime gidileceğini bildirdi. İlerleyen saatlerde CHP'den bir yetkilinin kameralar karşsına geçeceği ve durum değerlendirmesi yapılacağını bildirdi.

AK PARTİ KAYNAKLARI DOĞRULADI      
AK Parti kaynaklarından gelen bilgileye göre AK Parti CHP koalisyon görüşmeleri olumsuz geçti, 3 ay içinde seçime gidilecek.

ahmet-davutoğlu-kemal-kiliçdaroğlu-koalisyon-hükümeti-kuruldu-mu.jpg

                                                                                                                  

BUNDAN SONRA NELER OLACAK?
Bugünkü görüşme sonucunda, koalisyon kurulması kararlaştırılırsa koalisyon protokolü, hükümet programı oluşturulacak ve bakanlık paylaşımı yapılacak. CHP ile koalisyonun kurulamaması durumunda, Davutoğlu'nun, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile bir kez daha görüşmesi öngörülüyordu. Ancak Devlet Bahçeli yaptığı son açıklamayla bu kapıyı da kapattı. 

BAHÇELİ NE DEDİ?
MHP lideri Devlet Bahçeli yaptı yazılı açıklamada AK Parti - CHP koalisyon görüşmeleri üzerine açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirerek, “Önemli koalisyonbuluşmasının arifesinde Erdoğan’ın üçüncü muhatap olarak devrede olması, demokrasinin ruhuna kastetmektir. Hükümeti kurma görevi Sayın Davutoğlu’ndadır. En güçlü ve muhtemel koalisyon ortağı olarak da CHP ön plandadır. AKP-CHP arasındaki görüşmeleri sabote etmek, kurulması an meselesi bir koalisyon hükümetini dinamitleyerek seçimlerin yenilenmesine çalışmak, milli iradeye savaş açmakla özdeştir” dedi.

BİZE GELMEYİN MESAJI
devlet-bahçeli-mhp-genel-başkani-.jpgMHP lideri ayrıca, “Eğer ki Erdoğan’ın telkin ve tavsiyesiyle Sayın Davutoğlu’nun partimizi ziyareti planlanıyorsa, bilinsin ki, bu danışıklı dövüş şeklindeki görüşme düşüncesi cevap bulmayacak ve gerçekleşmeyecektir” diyerek olası bir görüşmeye de kapıları kapadı.

SON KOALİSYON KULİSLERİ
ABDÜLKADİR SELVİ 'ERKEN SEÇİM' DEDİ

Koalisyon görüşmesinin son turu öncesinde hükümete yakın kalemlerden Abdülkadir Selvi'nin kulis yazısı da bugün hayli yankı buldu. Selvi'nin iddiasına göre koalisyon yok erken seçim var. Bunun sebebini de Erdoğan'ın verdiği mesajlara bağladı ve 3 maddede şu şekilde özetledi;

1-45 günlük süreyi esnetme imkanının olmadığını açıkladı.

2-CHP ile koalisyon pazarlığına oturan AK Parti'ye, ”Kendi ilkeleriyle de karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa, intihar edecek hali yoktur” diye mesaj gönderdi. Koalisyon hükümeti için, ”İnşallah kurulur” dedi ama CHP ile koalisyonun, “Siyasi intihar” olabileceği imasında bulundu.

3-Erken seçime Azınlık hükümeti ile gidilebilmesi için AK Parti'nin destek bulması gerektiğini söyledi.

SEÇİM AMA NASIL?

Erken seçim kararının alınması ve Azınlık hükümeti için AK Parti'nin, Meclis'te desteğe ihtiyacı var.
CHP'siz formüllerde anahtar Bahçeli'nin elinde.
Bahçeli'nin dün yaptığı açıklama üzerine AK Parti, MHP'ye dayalı stratejisini yeniden gözden geçirme durumunda kaldı.
Erdoğan'ın çıkışı, Bahçeli'nin tavrı nedeniyle Başbakan'ın önündeki seçenekler azaldı.
Cumhurbaşkanı'nın uyarılarına, AK Parti ve CHP kulislerine bakınca bugünkü görüşmeye ilişkin umutlarım azaldı. Erken seçim ihtimali ise güçlendi. Seçim ama nasıl?"

ERKEN SEÇİME GİDİLİRSE NE ÇIKAR?
ak-parti-chp-koalisyonu-haberleri-son-karar-ne-.jpg

Ak Parti ile CHP arasında koalisyon görüşmesi hüsranla biter ve Türkiye erken seçime rotayı kırarsa nasıl bir sonuç bizi bekliyor? Cevap son bir haftada seçmenin nabzını tutan anket şirketlerinde saklı. Yapılan analizlere bakılacak olursa partilerin alacağı oy oranı değişmeyecek ve AK Parti tek başına iktidar olamayacak. Bu analize katılmayan ve farklı düşünen tek isim A-G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür. İşte anket şirketi sahiplerinin erken seçim sonuçlarına ilişkin analizleri;

KONDA ANKETİ : AK PARTİ'NİN OYU DEĞİŞMEZ

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, oy oranlarında değil ama siyasi sonuçlar bakımından değişiklik olabileceğini söyledi. Yüzde 1’lik değişimin Ak Parti açısından büyük bir moral olacağını söyleyen Ağırdır, seçim sonuçlarının okunmasında AKP ve HDP üzerinde durulması gerektiği görüşünde. Ağırdır'ın tahmini şöyle;

AK PARTİ - Oyu artmaz. Ancak 450-500 bin seçmenin yer değiştirmesi farklı siyasi sonuçlar üretir.

HDP - HDP’ye dönen Kürtler geri gitmez. Ne yaparsanız yapın HDP sadece yüzde 10 Kürt oyuyla dahi barajın üzerinde. Buradan geri gidiş yok. HDP’nin oyuna yüzde 13 diye baktığınızda, bunun yüzde 10’u Kürtler ve bu oylar orada kalıcı.

ANDY-AR ANKETİ : SONUÇ DEĞİŞMEZ
Bir diğer araştırma ise ANDY-AR kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapıldı. 12 Ağustos günü Habertürk gazetesinde yayınlanan anket sonuçlarına göre, Ak Parti ile CHP’nin oy oranlarında artış var. Şirketin yönetim kurulu başkanı Faruk Acar'ın anket sonuçlarına göre değerlendirmesi şöyle;

AK PARTİ - 7 Haziran’daki oy oranını yüzde 42.8’e çıkardı.

CHP - 7 Haziran seçimlerindeki oy oranını 2 puan artırarak yüzde 27’ye çıktı.

MHP - 7 Haziran seçimlerinden yüzde 16.3 ile çıkan parti çok az da olsa düşüşte görünüyor. MHP’nin oy oranı yüzde 15.9’a geriledi.

HDP - Yüzde 13.1 oranında oy alarak 7 Haziran seçimlerinde barajı geçen HDP’nin oy oranında da büyük bir düşüş yok. Tahmin, bugün seçim olursa HDP’nin yüzde 12.8 oranında oy alacağı yönünde.

ANAR ANKETİ : TEK PARTİ İKTİDARI YOK
ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu da erken seçim sonucunda mevcut tablonun değişmeyeceğini düşünenlerden. Tahmini de şöyle;

AK PARTİ : Oyu düşmez. Bir aşağı bir yukarı oy oranı aynı çıkar.

CHP: Oy oranı aynı kalır.

MHP: Terör ortamında oy oranında çok olmasa da değişiklik olabilir.

HDP: Gerilim ortamında oyu artabilir de, düşebilir de ancak barajın altında kalması gibi dramatik bir değişiklik beklenemez.

ADİL GÜR SÜRPRİZİ O FARKLI DÜŞÜNÜYOR
Ortaya tüm bu analizlerden farklı bir sonuç koyan tek bir isim var, A-G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür. Gür, Ak Parti oylarında 3-4 puanlık artış olduğunu söyledi. Gür’e göre bu durum Ak Parti’ye tek başına iktidar şansı da verebilir. Adil Gür bu tahminleri bugünün koşullarına göre yaptığının altını çiziyor. Olası bir seçim durumunda terörün geleceği noktanın ve bir de ekonomik durumun seçmenin oyunda belirleyici olduğunu söyleyen Gür, “FED faiz artırırsa, ekonomide bıçak kemiğe dayanırsa ya da terör eylemleri çok artıp kangren haline gelirse, bunlar iktidar partisini zedeler” dedi. Gür’ün bugünün koşullarına göre yaptığı tahmin şöyle:

AK PARTİ - Oy oranında 7 Haziran’a göre 3-4 puan artış var.

CHP - Oy oranında değişiklik beklenmiyor

MHP - Oy oranında büyük çaplı değil, ama bir düşüş görülüyor

HDP - Oy oranında düşüş var, ancak bundan sonra HDP’nin barajın altında kalması söz konusu değil.

internethaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.