AK Parti 'Fırat operasyonu' mu yapacak?

AK Parti 'Fırat operasyonu' mu yapacak?

Meclis Başkanlığı seçimleri için ziyaretler başladı... Nabız yoklamalar ve destek arayışları sürerken AK Parti'nin ilginç bir hamle hazırlığında olduğu iddia edildi. Buna göre AK Parti'den 60 milletvekili HDP'ye oy verecek. Böylesi bir strateji, AK Parti'

İLK 2 TURDA KİMSE 367'Yİ BULAMAZ

 

Ankara kulislerinde dillendirilen iddialara göre Meclis başkanlığını riske atmak istemeyen AK Parti, hesabını son tura göre yapıyor. İlk 2 tur 30 Haziran Salı günü yapılacak. Adayların seçilebilmesi için 367 oy gerekiyor. Her parti kendi adayını desteklemesi halinde ilk 2 turda hiçbir aday seçilemeyecek.

KİLİT 3. TURDA AÇILABİLİR

 

 

Ertesi gün ise 3. turda seçimleri yapılacak ve bu turda adayların seçilebilmesi için yarının bir fazlası olan 276 oy gerekiyor. Burada da hiçbir parti tek başına 276'yı bulamıyor. En çok oyu alan iki aday son tura kalacak; yani adaylardan ikisi yarış dışı kalacak. AK Parti'nin planın da işte tam da bu 3. turda devreye gireceği iddia ediliyor. AK Parti'den 60 milletvekilinin 3. turda HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat'a oy vererek son tura kalmasını sağlayacağı öne sürülüyor.

'FIRAT OPERASYONU' YAPILIRSA

 

 

Şayet bu strateji uygulanırsa son tura AK Parti ve HDP'nin adayı kalmış olacak. Ak Parti'nin adayına kimse oy vermemiş olsa bile 198 oy almış olacak. HDP'nin adayı ise gelen 60 oy ile birlikte 140 oya ulaşacak. CHP''nin yam destek verdiğini düşünsek ve başka partiden destek gelmediğini düşünürsek Deniz Baykal 132 oyla son tura kalamaz. HDP adayını son tura taşıyan AK Parti, son turda kendi adayın İsmet Yılmaz'ın arkasında duracak ve 258 kendi adayınun olacak. Son turda MHP'nin "yok saydığı ve flu gördüğü" HDP adayına oy vermeyeceği düşünülürse, CHP ve HDP'nin toplam 212 oyu, AK Parti'nin kendi adayını seçtirmesini engelleyemeyecek. Tabi bunların hepsi, basit matematik hesap, Ankara'nın kapalı kapıları ardında yaşananlar, yapılan pazarlıklar her zaman sürprize açık.

NEDEN İSMET YILMAZ?

 

Bu arada Meclis başkanlığı için adı geçen isimlerden Nabi Avcı'nın değil de İsmet Yılmaz'ın AK Parti'de aday olarak gösterilmesi, "Düşük profilli bir isim aday olarak gösterildi" şeklinde yorumların yapılmasına neden oldu. İsmet Yılmaz'ın MHP Lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı destek ziyaretinin sadece 7 dakika sürmesi de "AK Parti meclis başkanlığı yarışına asılmayacak mı?" sorusunu gündeme getirdi.

Haber10.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.