AK Parti'de büyük hesaplaşma 14 başkan gidiyor

AK Parti'de büyük hesaplaşma 14 başkan gidiyor

AK Parti'de seçim sonuçları için iç hesaplama başlıyor. AK Parti'nin tek başına iktidarını kaybetmesine neden olan oy kayıpları sonrası il yönetimleri değişiyor.

AK Parti 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde oy kaybettiği illerin yönetimlerinde büyük değişikliğe gidiyor.

AK Parti yönetimi, 14 il başkanını ve il yönetini görevden almaya hazırlanıyor. İnternethaber'e konuşan AK Partili yetkililer, görevden almalara ilişkin tebliğlerin pazartesi günü başlayacağını söyledi.

İLK SIRADA İZMİR VAR

Görevden alınması planlanan ilk yönetimlerinin başında İzmir teşkilatı geliyor. İzmir'deki yüzde 10'luk oy kaybı sonrası AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ve yönetiminin görevden alınacağı ileri sürüldü.

izmir genel seçim sonuçları ak parti oy oranı.jpg
VAN VE IĞDIR ÖNCELİKLİ

İzmir'den sonra görevden alınacak il yönetimlerinin başında Van ve Iğdır geliyor. AK Parti 7 Haziran seçimlerinde Van'da yüzde 20, Iğdır da ise yüzde 16 oranında oy kaybı yaşamıştı. 2011 seçimlerinde 4 vekil çıkardığı Van'dan AK Parti bu kez  sadece 1 milletvekili meclise gönderebilmişti.

ekran-resmi-2015-06-24-16.28.22.png ekran-resmi-2015-06-24-16.28.42.png

AK PARTİ OYLARINI HDP'YE KAPTIRMIŞTI

2011 seçimlerinde Güneydoğu'da AK Parti'nin oyu yüzde 45'in üzerindeydi. 2014'teki yerel seçimle birlikte bu oran düşmeye başladı ve 2015'te zirve yaptı. Kümülatif oylara bakıldığında iktidar partisi burada yüzde 33'e düştü. Yani son 4 yılda 12-13 puanlık bir kayıp söz konusu. 

GAZİANTEP'TE 15 PUANLIK KAYIP
 
Adıyaman, Şanlıurfa ve Kilis gibi nispeten muhafazakar illerde oy kaybı yaşayan  AK Parti, doguanadolu.jpgGaziantep'te de seçimi 15 puan kayıpla bitirmişti 
 
Maliye Bakanı'nın memleketi Batman'da da AK Parti 4 vekilden sadece 1'ini almıştı. HDP ise üç vekil kazanmıştı. 
 
 
Şanlıurfa'da kendine güvenen AK Parti kentteki 12 vekilden 7'si  AK Parti'ye, 5'i HDP'ye gitmişti. Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan da Şanlıurfa'dan meclisin yolunu tutan HDP'li isimler arasında yer almıştı.

MARDİN'DE TULUMA 1 KALA

AK Parti yerel seçimlerde belediyeyi Ahmet Türk'e kaptırdığı Mardin'de 6 vekilden ancak 1'ini alabilmişti. 2011'de 3'e 3 bölüşülen vekillerden 5'i HDP'ye gitti. 
guneydogu.jpg

AK PARTİ CİDDİ OY KAYBI YAŞADI

Doğu Anadolu'da da ilginç bir görünüm var. Bölgenin batıya doğru orta kısmı Tunceli hariç AK Parti'de kalmıştı
 
Ancak AK Parti'nin birinci geldiği bölgelerde ciddi oy kayıpları yaşadığı göze çarpıyor. Bölgeye kümülatif oy hesabıyla bakıldığında, AK Parti'nin 2011'de yüzde 53 olan toplam Doğu anadolu oyu 2015'te yüzde 35'e düştü. 18 puanlık bir kayıp sözkonusu. 
 
HDP, CHP'yle çekişmesinin beklendiği Tunceli'de de oyunu yüzde 22'den yüzde 60'a çıkarmıştı.Doğunun kuzeyine çıktıkça daha çarpıcı sonuçlarla karşılaşmak mümkün. HDP oylarını Kars'ta yüzde 19'dan yüzde 43'e, MHP'nin de güçlü olduğu Iğdır'da yüzde 31'den yüzde 56'ya yükseltmişti.
 
Ağrı'da AK Parti 2011'de yüzde 47,5 ile 3 vekil kazanmıştı. Bu seçimde partinin oyları yüzde 16'ya düştü,  AK Parti 1 vekil çıkarabildi.  
 
AK Parti Kürt oylarına talip olduğu ve 2011'de güçlü olduğu illerde ağır yara aldı. Mesela, Siirt'te partinin oyları yüzde 48'den yüzde 24'e düştü.  AK Parti Siirt'ten ancak 1 vekil çıkarabildi. Bitlis'te yüzde 20'lik bir kayıp var. 
 
internethaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.