AK Parti'de gidenler, kalanlar

AK Parti'de gidenler, kalanlar

AK Parti'de kamuoyunun yakından tanıdığı bazı akademisyen, sanatçı ve siyasetçiler liste dışı kaldı. Listenin sürprizleri ise Tuğrul Türkeş ve Ali Babacan.

AK Parti'nin 1 Kasım genel seçimleri için oluşturduğu milletvekili aday listesinde ilk sıralar "ağabeyler" diye anılan 3 dönemliklere ve bakanlara emanet.

Ankara 1. Bölge 1. sıra adayı, Davutoğlu'nun iki gün önce aday olmadığını söylediği eski ekonomi patronu Ali Babacan. Ekonominin bir diğer sorumlularından Mehmet Şimşek ise, Gaziantep 1. sıra adayı.

Ankara 2. bölgede liste başına Cemil Çiçek ve Tuğrul Türkeş'in gelmesi liste sıralamasını değiştirdi. AK Parti'den aday gösterilen Türkeş, seçim hükümetinde bakan olmayı kabul ettikten sonra MHP'den ihraç edilmişti.

İzmir 1. Bölge 1. sıra adayı ise adı 12 Eylül'de yapılan AK Parti 5. Olağan Kongresi'nde aday olarak geçen Cumhurbaşkanı'na yakın isimlerden Binali Yıldırım. Yıldırım daha önce de İzmir'den milletvekili ve belediye başkan adayıydı.

Danışmanları listede

Başbakan Ahmet Davutoğlu danışmanlarını da listede tutmayı başardı. Malatya 2. sıra Davutoğlu'nun danışmanı Taha Özhan. Davutoğlu'nun danışmanı Ali Sarıkaya yine İstanbul'dan listeye girdi. Sarıkaya İstanbul 2. Bölge 8. sıra adayı. Yine danışmanlardan Emine Nur Günay ise Eskişehir 3. sıradan aday gösterildi. Ancak Günay'ın yeri kritik. AK Parti 7 Haziran'da Eskişehir'den 2 milletvekili çıkarmıştı.

İstanbul 2. Bölge 1. sıra adayı ise Hayati Yazıcı, 2. sıra Volkan Bozkır. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Burhan Kuzu 3. sıra adayı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak İstanbul 1. Bölge 6. sıradan aday.

İstanbul 2. Bölge 14. sıradan ise Ermeni gazeteci ve yazar Markar Esayan aday gösterildi. AK Parti 7 Haziran'da bu bölgeden 12 milletvekili çıkarmıştı. Dolayısıyla Esayan'ın seçilme ihtimali düşük.

Uzun süre çözüm sürecinin koordinatörlüğünü yürüten Beşir Atalay, AK Parti Van 1. sıra adayı. Diyarbakır'da ise liste başı Galip Ensarioğlu.

AK Parti'nin 7 Haziran'da milletvekili çıkaramadığı Tunceli'de ise 1. sıra adayı değişerek Metin Levent Yıldız oldu.

Listeye giremeyenler

AK Parti'yi 1 Kasım seçimlerine götürecek listede yer almayan kimi isimler ise şaşırttı. Bunlardan bazıları Kürt sorununa çözüm sürecinde de adı sıkça geçen hatta 'Akil İnsanlar' heyetinde de yer alan isimlerden Abdurrahman Kurt, Mazhar Bağlı, Muhsin Kızılkaya, Hüseyin Yayman,

Burhan Kuzu'nun aday olduğu listede Anayasa Hukukçusu Osman Can ise yok. Osman Can 7 Haziran genel seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilmişti.

7 Haziran'da da İzmir'den seçilemeyecek sıralarda gösterilen eski CHP'li Savcı Sayan da bunlardan biri. Sayan listeler açıklandıktan sonra, "Halimi, emeğimi engelleyenleri Allah'a havale ediyorum. Allah var gam yok. Davayı vekilliğe bağlayanlardan değilim. Gerçek dostlar zararı paylaşabilen dostlardır. Uzun adamla yola devam" diye tweet attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın isimlerden, Erdoğan için hazırladığı seçim şarkılarıyla da gündeme gelen şarkıcı Uğur Işılak ise bu kez listede yok. Işılak da yine 7 Haziran'da İstanbul'dan seçilen milletvekillerindendi.

"Affımı istedim, aday adayı değildim"

Ve Abdurrahim Boynukalın... AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı yapan, 7 Haziran'da İstanbul'dan Milletvekili seçilen Abdurrahim Boynukalın da aday gösterilmedi.

Başbakan Davutoğlu'ndan "affını istediğini" yazan Boynukalın

Twitter

hesabından şu açıklamaları yaptı:

"Listemiz vatana, millete hayırlı olsun. Bu kadrolarla 1 Kasım seçiminde tarih yazmak için haydi bismillah. Tecrübeyi ve dinamizmi harmanlayan listemizden dolayı Başbakanımıza ve üst kuruldaki bütün isimlere sonsuz teşekkürler. Merak edenlere: Aday adayı değildim. Parlamentoda temsil makamında olmak da, gençlik kollarında ter dökmek de çok ulvi görevler. Bütün enerjimi gençlik siyasetine yoğunlaştırmak adına; önceden de istişare ettiğimiz üzere Başbakanımızdan affımı istedim."

Boynukalın son günlerde

Hürriyet

gazetesine saldırılarda gündeme gelmiş, gazete önündeki bir protestoya katılmıştı. Protesto sırasında, HDP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan için söylediği "Seni Başkan yaptırmayacağız" sloganına karşılık, "Seçimden sonra ne çıkarsa çıksın seni Başkan yaptıracağız" demişti. Boynukalın'ın sosyal medyada dolaşan bir de video kaydı vardı. Bu kayıtta Boynukalın bazı

Hürriyet

yazarları için, "Hatamız bunları zamanında dövmemek oldu" gibi ifadeler kullanmıştı.

Başbakan Davutoğlu, Boynukalın'ın bu ifadelerini doğru görmediğini söylemiş, "Ama bu da böyle bir kasıtla söylenmiş ifadeler değil. Biraz daha gençler arasındaki bir dost ortamında ifade edilmiş hususlar. Kendisiyle de konuştum. Bu veya bunun gibi ifadeler için hepimizin önem göstermesi gereken hususlar var. Bunu genelleştirmek doğru değil. Ayaküstü söylenen ifadelerden genel bir zihniyet çıkarmak doğru değil. Bizi en çok eleştiren medya organları da olsa destekleyenler de olsa onların güvenliğini sağlamak hükümetin görevi. Tahrik unsuru oluşturmamak kaydıyla her görüş beyan edilebilir" diye de eklemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.