Akçakale'ye top mermisine Ankara'dan ilk tepkiler

Akçakale'ye top mermisine Ankara'dan ilk tepkiler

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne top mermisi düşmesi sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili "Çok ileri ve vahim gelişme" dedi ve ekledi:

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne top mermisi düşmesi sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği olayı TGRT Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'a değerlendiren Başbakan Yardımcısı Atalay, "Çok ileri ve vahim gelişme. Bu olaylar Türkiye'yi Suriye'ye çekmek içindir. Türkiye uluslararası camaiyla birlikte hareket ediyor. Bizim politikamız da bu" dedi.

SURİYE BUNUN HESABINI VERECEK
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Akçakale'deki son olayın bardağı fazlasıyla taşırdığını belirterek, "2 anne ve 3 çocuğu hayatını kaybetti. Umarım bu son çılgınlık olur ve bunun hesabını bir şekilde Suriye yönetimi verecektir" dedi.

Bursa'da çeşitli temaslarda bulunan Arınç, programını tamamlayarak Ankara'ya döndü. Başbakan Erdoğan ile telefonda görüştüğünü anlatan Arınç, hükümetin bu olayın ardından konuyu tam kadro ciddi bir şekilde takip ettiğini bildirdi.

Türkiye'nin egemen bir ülke olduğunu hatırlatan Arınç, "Türkiye'nin toprağına bir saldırı yapılmış, yurttaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Bunun uluslararası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır. İkincisi Türkiye Nato ülkesidir. Nato sözleşmesinin belli maddeleri, üye ülkelerden birinin saldırıya uğraması karşısında buna karşı karşı yükümlülükler getirmektedir. Biz gözünü karartmış insanlar değiliz. Ama bir insanımızın hayatını kaybetmesi topraklarımıza saldırının olması karşısında da elbette haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Üzüntü verici bu olay sebebiyle hayatını kaybeden annelerimize çocuklarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Türk Milleti'ne ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Gerekenin mutlaka yapılacağını dünyanın bilmesini istiyorum. Biraz önce sayın başbakan ile görüşme yaptım. Hükümet tam kadroyla işi takip etmektedir. Ben de 20.15 uçağıyla Ankara'ya döneceğim. Umarım bu son çılgınlık olur ve bunun hesabını bir şekilde Suriye yönetimi bir şekilde verecektir. Biz yurttaşlarımızın ve topraklarımızın hukukunu koruyan bir ülkeyiz" dedi.

Arınç, saldırıda 2 anne ve 3 çocuğun vefat ettiğini ifade ederek, "Son günlerde Suriye tarafından kendi halkına kullanılmak üzere atılan bombalar bize düşmeye başlamıştı. Bu konuda uyarıcı ifadeler kullanıldı. Hatta ikaz edildiler. Karşılığın verileceği söylendi. Suriye malesef bir yıldan bu yana kendi halkını öldürmekle bugüne kadar 30 bin insanın hayatına son vermekle çok tehlikeli bir iş yapıyor. Rejim kendi halkını bombalıyor. Kadınlar, çocuklar masum insanlar hayatını kaybediyor.

Biz Suriye ile sınırız. 910 kilometrelik uzun bir sınırımız var. Bunun iki tarafında akraba, kardeş, dostlar var. Geçtiğimiz yıllarda sınırlar kalkmış, ziyaretler komşudan komşula gider gibi gelişmişti. Ne varki Esad rejimi kendi halkına kıymaya başlayınca, dış politikada Suriye ile ilişkilerimiz onlardan kaynaklanan sebeplerle bozuldu" diye konuştu.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN AÇIKLAMA
AK Parti MKYK üyesi Numan Kurtulmuş, Suriye konusunda güç bir noktaya gidildiğini belirterek, "Türkiye'nin başını derde sokmadan bu sorunun halledileceğini ümit ediyorum" dedi.

AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin, Akçakale'deki patlamaya ilişkin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, genel bilgiler doğrultusunda değerlendirme yapılacağını ifade ederek, Suriye meselesi dolayısıyla güç bir noktaya gidildiğini ifade etti. Kurtulmuş, "Umarım en kısa sürede bu sorun çözülür. Değerlendirme yapmak için çok erken. Elimizde yeterli bilgi yok. Merminin ne olduğu, nereden geldiği belli değil. İnşallah Türkiye'nin başını derde sokmadan bu sorunun halledileceğini ümit ediyorum" diye konuştu

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI YAZICI: VAHİM BİR OLAY

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Akçakale'ye top mermisi düşmesi olayıyla ilgili, ''Vahim bir olay. İlgili arkadaşlarımız, bakanlar takip ediyor'' dedi. Yazıcı, AK Parti Genel Merkezine gelişinde gazetecilerin Akçakale'ye top mermisi düşmesi olayıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Olayın ''vahim olduğunu belirten Yazıcı, ''Vahim bir olay. İlgili arkadaşlarımız, bakanlar takip ediyor'' diye konuştu.

Yazıcı, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın olaya ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine ise yorum üzerine yorum yapmayacağını söyledi.

AK Parti MKYK üyesi Numan Kurtulmuş da gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, ''Türkiye süratle bu Suriye meselesi dolayısıyla oldukça güç bir noktaya getiriliyor. İnşallah sorun en kısa zamanda çözülür'' dedi.

Bir gazetecinin, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın ''Suriye'nin Türkiye'yi çekme girişimi olabilir'' şeklindeki değerlendirmesini sorması üzerine de Kurtulmuş, ''Bu görünüyor ama bunları, bu değerlendirmeleri yapmak için çok erken. Daha henüz elimizde yeterli bilgiler yok. Merminin nereden geldiği, ne mermisi olduğu, hangi amaçla atıldığı belli değil. Fevkalade hassas bir nokta. Teenni ile sabır ile çok yorum yapmadan bu süreçte inşallah Türkiye'nin başını derde sokmayacak.

haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.