Anayasa Mahkemesinden Ders Ücreti Kesintisi Kararı!

Anayasa Mahkemesinden Ders Ücreti Kesintisi Kararı!

Anayasa Mahkemesi, emeklilerin ders ücreti karşılığında çalışmaları halinde emekli aylıklarının kesilmesi yönündeki yasal düzenlemeyi Anayasa'ya uygun buldu.

Bilindiği üzere, 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 30 uncu maddesi çerçevesinde, emekli aylığının bağlanmasının ardından ilkokul ve halk eğitim merkezlerinde ders ücreti karşılığında ders verilmeye devam edilmesi sırasında yaş haddinin aşılması nedeniyle emekli aylıkları kesilmektedir.

Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından anılan düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal başvurusunda bulunulmuştur.

Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan değerlendirmede, emeklilik aylığının yaş haddinin aşılmış olması nedeniyle sadece her derece ve türdeki örgün ve yayın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilme süresince kesildiği, bu çalışmanın sona ermesi durumunda sigortalılara tekrar emeklilik aylığının bağlandığı dikkate alındığında, kuralla getirilen farklılığın ilgililere aşırı bir külfet yüklemediği, bu durumda dava konusu olayda eşitlik ilkesine aykırılık görülmediği ifade edilmiştir.

Bununla birlikte, dava konusu olayda üniversitelerde ders ücreti karşılığı çalışanların istisna tutulmasının ise üniversitelerdeki akademisyen ihtiyacını dikkate alarak yapıldığının altı çizilmiştir.

Kararın tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.