Atama bekleyen öğretmenlerin ek atama talebine destek!

Atama bekleyen öğretmenlerin ek atama talebine destek!

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eğitimde kalite, ülkede huzur, alın terine saygı için ek 40 bin atama yapılması gerektiğini ifade ederek, “Gelin bu sese kulak verin, öğretmen açığını kapatın, ivedilikle ek 40 bin yeni atama yapın.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eğitimde kalite, ülkede huzur, alın terine saygı için ek 40 bin atama yapılması gerektiğini ifade ederek, “Gelin bu sese kulak verin, öğretmen açığını kapatın, ivedilikle ek 40 bin yeni atama yapın. Bu talebi Millî Eğitim Bakanlığı kulak ardı etmemeli, Hazine ve Maliye Bakanlığı ipe un sermemeli, hükûmet de görmezden gelmemelidir” dedi.



 

Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen ve Ulus Meydanı’nda bir araya gelerek ek 40 bin atama taleplerini haykıran atama bekleyen öğretmen adaylarına hitap eden Ali Yalçın, sözlerine, “Ek 40 bin atama için yola revan olanı, umudunu yitirmeyip, duasına gözyaşını katanı, umut güneş açsın diye gözü sizde olanı, KPSS puanı yeterli olduğu hâlde sabahlara kadar yine KPSS’ye çalışanı, masada uykuda kalanı, ‘evladım kendini heder ettin’ diye gözü buğulananı, kilometrelerce yol tepip 81 ili temsilen geleni, Ulus Meydanı’nı bulanı, bu meydandan ‘ek 40 bin atama’ diye haykıranı selamlıyorum” diyerek başladı.



 

Sorunu görmezden gelmek, sorunu ortadan kaldırmıyor bilakis katmerleştiriyor

Yalçın, ek atama talebine kulak verilmesi çağrısında bulunarak, şöyle devam etti: “140 bin öğretmen açığı, 80 bin ücretli öğretmen, öğretmen bekleyen öğrenci, ekmeğine kavuşmayı bekleyen öğretmen, KPPS’ye girmiş atama bekleyen öğretmen var, hâlâ ek 40 bin atama yok. Millî Eğitim Bakanlığı öğretmen ihtiyacı konusunda gerekli adımları atmalıdır. Türkiye’nin öğretmen başına düşen öğrenci oranlarını OECD ortalamalarına çekebilmesi için 140 bin yeni öğretmenin atanması gerektiğini Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız raporda ortaya koyduk. Sayısı 80 bini aşan ücretli öğretmen gerçeği yeni öğretmen ataması ihtiyacını net bir şekilde ortaya koyuyor. Mevcut öğretmen sayısının yaklaşık yüzde 10’una denk gelen ücretli öğretmenlerin asgari ücretin, açlık ve yoksulluk sınırının altında ücret alması, eksik sigorta primiyle çalıştırılması, alanlarının dışındaki derslere girmesi, kısacası bir öğretmen maaşıyla neredeyse üç öğretmenin istihdam edilmesi, ucuz işçilik ve sosyal bir sorundur. Öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılması kısa dönemde kârlı bir uygulama gibi görünse de uzun vadede eğitimin çıktıları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. 20 bin öğretmen atamasının üzerine ek 40 bin daha talep ediyor olmamız esasında öğretmen açığını tamamen kapatmıyor, ücretli öğretmenlik sorununu çözmüyor, aslında daha fazla öğretmen atanması gerekir. Öğrencinin geleceği için, eğitimin geleceği için ve bu ülkenin geleceği için bu sese kulak verilmelidir. Sorunu görmezden gelmek, sorunu ortadan kaldırmıyor, bilakis katmerleştiriyor. Palyatif tedbirler, 20 binlik atamalar sorunu çözmüyor.”



 

Yetkililer bu sese kulak vermeli, öğrencilerimiz öğretmenlerine kavuşturulmalıdır

Bir araya gelmelerinin nedeninin ilave bir talepten öte, eğitimde başarı için zorunlu bir adımın atılması çağrısı olduğunu vurgulayan Yalçın, “Bu amaçla, norm kadro esaslarında köklü değişikliğe gidilerek sadece ders saatini esas almayan, ders saatinin yanında öğrenci sayısı, okul büyüklüğü, coğrafi konumu, bulunulan bölgenin sosyo-ekonomik durumu ve OECD kriterleri gibi çok sayıda değişkenle belirlenen bir norm kadro düzenlemesi yapılarak öğretmen ihtiyacı yeniden belirlenmeli; bu süreçle eş zamanlı olarak ivedilikle ilave 40 bin öğretmen adayının ataması yapılmalıdır. Biz ‘140 bin öğretmen açığı var’ diyoruz, Millî Eğitim Bakanlığı 20 bin öğretmen ataması yapıyor. Biz ‘nitelikli eğitim, güvenceli çalışma’ diyoruz, Bakanlık ücretli öğretmenlikle ucuz işçiliğe kaçıyor. Bu böyle gitmez! Hükûmet bu sese kulak vermeli, öğretmen açığı kapatılmalı, öğretmenlerimiz mesleğine ve ekmeğine kavuşmalıdır” şeklinde konuştu.



Bütün Türkiye’nin tek ses, tek yürek olduğu bu haklı talep karşılanmalıdır

“Bu ülkede öğretmen açığı var mı? Var. KPSS’ye girip atanabilecek puanları almış öğretmenler var mı? Var. Öğretmen bekleyen öğrenci var mı?  Var. Norm kadroyu gizleyen ucuz işçilik/ ücretli öğretmenlik var mı? Var. Madem var, var da neden ek 40 bin atama yok? Neden öğretmenler tekrar tekrar KPSS’ye zorlanıyor? Neden öğrencileri öğretmensiz, öğretmeni ekmeksiz bırakıyorsunuz? Neden ücretli öğretmenlikle açığı kapatmaya çalışıyorsunuz? Neden eğitimin kalitesini düşüren bir yola tevessül ediyorsunuz?” diye soran Yalçın, “Buradan ülkem için, milletim için uyarıyorum. Bütün Türkiye’nin tek ses, tek yürek olduğu bu meseleyi görmezden gelmeyin. Yol yakınken ucuz emek kurnazlığından, güvencesiz çalıştırmadan vazgeçin. Eğitimde kalite, ülkede huzur, alın terine saygı için gelin bu sese kulak verin, öğretmen açığını kapatın, ivedilikle ek 40 bin yeni atama yapın. Bu talebi Millî Eğitim Bakanlığı kulak ardı etmemeli, Hazine ve Maliye Bakanlığı ipe un sermemeli, hükûmet de görmezden gelmemelidir” ifadelerini kullandı.



 

Değerli öğretmenlerimiz, isteğiniz teklifimiz, beklentiniz talebimiz, mücadeleniz mücadelemizdir

Ali Yalçın, atama bekleyen öğretmen adaylarına seslenerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Hedefimiz; hakkın yerini bulması, hakkaniyetin sağlanması, haklı mücadelemizin sonuç almasıdır. Meydanda, masada, sahada sesinizi duyurmaya, size destek olmaya devam edeceğiz. Öneriniz önerimiz, isteğiniz teklifimiz, beklentiniz talebimiz, mücadeleniz mücadelemizdir.”







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.