AYM kararı daha ne kadar gecikecek?

AYM kararı daha ne kadar gecikecek?

AYM kararı daha ne kadar gecikecek?

Kamuoyunda dershaneler yasası olarak bilinen ve içerisinde dershanelerin kapatılması, özel okula dönüşmesi ve okul yönetici ve bürokratların görevlerine son verilmesini içeren 6528 sayılı torba kanun hakkında Anayasa Mahkemesinin (AYM) verdiği karar ve gerekçeleri henüz resmi gazetede yayımlanmamıştır.

Fakat bugünkü Resmi Gazetede Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlanmış ve kafalarda soru işaretleri yaratmıştır.

Genel olarak incelendiğinde;

Eğitim desteği ağırlıklı değişiklikler var.

Aynı zamanda Özel Okullarda Cumartesi yapılabilen takviye kursları artık hafta sonu(Cumartesi-Pazar) yapılabilecek.

Bizim asıl konumuz maddelerdeki değişiklik değil Anayasa Mahkemesi tarafından karar verilen konular henüz açıklanmamışken bu yönetmelik değişikliği şaşırtıcı geldi. Çünkü Anayasa Mahkemesinden beklenen kararda Özel Öğretim Kurumları Kanunu var.

Bu kanunda olacak iptaller sonrasında yönetmelikte de değişiklikler olacaktır.

Böyle kritik bir dönemde yönetmelik değişikliği yapılması (ki çok acil bir durum da görülmüyor değişikliklerde) acaba karardan haberdar olundu mu sorusunu akıllara getiriyor?

Örneğin;

Yönetmelikte geçen yıl yapılan değişiklikte Temel Lise tanımı yapılmış. Bu maddeye bu değişiklikte dokunulmamış.

Madde şöyle:

"o) (Ek:RG-5/7/2014-29051) Temel Lise: Kanunun geçici 5 inci maddesi kapsamında dönüşüm programına alınan kurumların kurucuları tarafından açılan ve faaliyetleri 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar devam eden ortaöğretim özel okullarını,"

Bu maddenin atıfta bulunduğu kanun maddesi ise şöyle:

"GEÇİCİ MADDE 5 - (Ek: 1/3/2014-6528/13 md.)

Bu maddenin yayımı tarihinde faal olan dershaneler ile bu Kanunla yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetleri 1/9/2015 tarihine kadar devam edebilir.

Bakanlık, bunlardan 1/9/2015 tarihine kadar başvuranları, belirlenecek esaslara göre uygun görülmesi halinde öğretim kurumlarına dönüşüm programına alır. Dönüşüm programına alınan kurumların, 2018-2019 eğitim öğretim yılının bitimine kadar mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları kaydıyla dönüşebilecekleri okul ve diğer kurum türleri ile dönüşüm esas ve usulleri Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenir."

Şimdi bu maddeyi AYM iptal etmemiş midir? Çünkü AYM gündeminde bu maddenin iptali de var. Bu durumda ya bu madde iptal olmadı ya da boşu boşuna bir değişiklik yapıldı.

Bir başka örnek:

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen okullar ve öğrenciler Ağustos ayının ilk haftası olan madde Ağustos ayı içerisinde diye değişmiş.

Bu değişiklik acaba gerekçeli karar Ağustos ayının ilk haftasına kadar yayımlanmayacak mı? Hatta ve hatta yukarıda da hatırlattığımız "eğitim öğretim faaliyetleri 1/9/2015 tarihine kadar devam edebilir. " maddesinin işaret ettiği 01 Eylül'e kadar beklenecek mi?

MEB'in yaptığı bu değişiklikler kafaları karıştırmıştır. Bekleyip göreceğiz. Fakat görünen odur ki Dershaneler açılmadığı gibi Temel Liseler devam etmektedir. Dershane adı yarın karşımıza Takviye Kursu Kurshane (!) olarak çıkarsa hatta ve hatta Temel Lise ve Özel Okulların hafta sonu açacakları çeşitli kurslar kapsamında karşımıza çıkarsa şaşmamak gerekir.

AYM kararı bir an önce yayımlanmalı ve kamuoyu rahatlatılmalıdır. Bugün bu karara göre kendine yol çizecek yüzbinlerce öğrenci, öğretmen, yönetici, özel okul, temel lise sahibi bulunmaktadır.

Maksut BALMUK

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum