Bakan İsmet Yılmaz: Öğretmen Mülakatla Alınır

Bakan İsmet Yılmaz: Öğretmen Mülakatla Alınır

BAKAN İsmet YILMAZ: Öğretmen mülakatla alınır, evladınızı teslim ediyorsunuz yani.

 Milli Eğitim Komisyonunda Sözleşmeli Öğretmenlik ve  Mülakat konusu  görüşmelerinde söz alan  Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın konu ile ilgili  yaptığı açıkalamada Sözleşmeli Öğretmenin gerekliğini ve öğretmene mülakat konusunun gerekliğini dair yapmış olduğu o açıklamalar

Sayın Başkanım, aslında, bakınca, bu, günlerden beri dile getirilen ama Bakanlığımızın neler yapmak istediğini şey… Geçen gün Ağrı’ya gittim, Ağrı’da söylenilen husus - herkes de teyit edebilir- “Geçen yıl 3.200 öğretmen atandı.” denildi, 2.400 öğretmen geri döndü bir yıl geçtikten sonra. Bir yıl kalan kimsenin… Biraz önce doktorlar için de söylendi ama bu, eğitim, doktordan daha önemli. Doktor, bir gün gider, bir gün hizmet yaparsın; öğretmen, bir gün gidince bir gün hizmet yapmazsın. Çocuğu göreceksin, ruhi durumun bileceksin, ailesini bileceksin…   Dolayısıyla da oraya atayacağın öğretmenin mutlaka uzun süreli kalması lazım. E, nedir? Ya dört yıl, zaten 4+4 gidiyor, iki 4’ü orada tamamlayabilmesi lazım ki eğitim kalitesini artırsın. Yoksa, bunu önleyebilmek mümkün değil. Anayasa diyor ki: “Aileyi korur.” Dolayısıyla, herkes eş durumundan dolayı atama isterse kimse kalamıyor yani bir de mazereti var. Bizim kesinlikle eğitimi artırmamız lazım. İnanın burada hiçbir ideolojik gerekçe yok, burada eğitimi artırma gibi bir gerekçe var. Bakın, mevcut sistemle iş doğru gidiyor mu? Gitmediği çok açık. Atadığınız 3.200 öğretmenin 2.400’ü bir yıl sonra ayrılıyorsa burada bir yanlışlık var, bizim bunu önlememiz lazım. Nasıl önleyeceğiz? İşte bu o önlemlerden birisi. Dolayısıyla, bu konuda samimi olarak şöyle tepki gelebilir, böyle gelebilir ancak…


Buradaki arkadaşlarıma da sordum işte, öğretmen olan arkadaşlara da “Öğretmen mülakatla alınması gerekir.” Dediniz, doğru mu? Öğretmen mülakatla alınır, evladınızı teslim ediyorsunuz yani. Özel bir okula Amerika’da veya İngiltere’de bir okula bir öğretmen alacaklar da sadece puanına bakacaklar KPSS’yle, “Hadi buyurun, hoş geldin öğretmen.” diyecekler. Bu mümkün müdür? Dolayısıyla, evladınızı teslim edeceğiniz, gelecek nesli teslim edeceğiniz kimsenin

Yani, KPSS ne olursa olsun biz onu hiç onu dikkate almıyoruz veya onsuz mülakat yapacağız demiyoruz. KPSS’yla üst derece almış ama bunların 3 katı. Dolayısıyla, 3 katı arasında mülakat yapalım, orada beş yıllık süre konulmuş, beş yıllık süre sonunda da kişiyi kadroya geçirelim diyorum. İnan bu yapılan doğrudur, yerindedir, haklıdır. Eğitimin kalitesini artırmak için radikal bir karardır ama radikal kararı yapmadan… 

Çok da eleştirilir. Size de şimdi gelirler, bunu biz getirdiğimiz için sizler tarafından da iletilen konuları bize aktarırsınız doğru olmadığı şeklinde ama zor olan zor kararı almaktır. Zor kararı alacağız ama inanın ülkemizin kurtuluşu bundandır. Zaten, “kalkınmada birinci derecede öncelikl i yörelerde” diyerek de en azından belli bir yöreye de bunu hasretmiş oluyoruz. Desteğinizi bekliyorum, doğru bir karar olduğunu söylüyorum. Bakın, doktorlara bunu getirebilmek için mecburi hizmet yükümlülüğü getirildi. Niye getirildi? Hocam ne kadar, üç yıl mı? İki yıl, üç yıl. Bir de şey var, özür diliyorum, bir doktorlar var bir de ihtisas yapınca tekrar bir daha yüksek lisansı var yani.  E, gördün, toplam beş yıl.

Deme, yok, öyle değil, evladımız için… Dolayısıyla da bence, bu, Türkiye’nin önünü açacak, eğitim kalitesini yükseltecek bir tekliftir, bütün Komisyonun desteğini bekliyorum. Gizlisi, saklısı yok, izah edecek bir durumda yok, hepsi bu. Güneydoğuda öğretmen tutamıyoruz, öğretmen tutabilmenin şartı… Daha önce dedik, daha önce 4/B personel de vardı, 4/B personel öyle verildi. Neden? Benim bu bölgede buna ihtiyacım var, bir başka yerde değil, o bölgeye alıyorum. Başka yere tayin istese… Senin gideceğin yer İzmir, benim İzmir’de ihtiyacım yok ki, sözleşmeli personeli niye alayım İzmir’de, yeteri kadar öğretmenim var. Varsayımsal olarak söylüyorum. 

Oysa, benim, farzumahal, Mardin’de ihtiyacım var, seni Mardin için düşünüyorum, Mardin için alıyorum, bir yıl sonra… Yine, sendikalarla görüşmede de biliyorsunuz, 4/B’li personeli de aile… Önced en onlar, 4/B’li olanlar… Onun için aile birliği burada uygulanmaz, “öğretmene tabidir” yazmak zorunda kaldık. Eğer bunu yazmasaydık, sendikalarla yapılan görüşmede -memur sendikalarıyla- “4/B’li personelde de aile birleştirmesi dikkate alınır.” diyerek Midyat’a da atasak adam ertesi yıl İstanbul’a tayinini istetir. Neden? Bizim de çıkardığımız kural diyerek. Bu konuda desteğinizi bekliyorum. 

www.mebpersonel.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum