Baykal'dan son dakika Erdoğan ve koalisyon açıklaması

Baykal'dan son dakika Erdoğan ve koalisyon açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'dan görüşme sonrası son dakika açıklamaları geldi.

ANKARA'da hareketli saatlerin yaşanmasına neden olan Erdoğan-Baykal görüşmesi sona erdi. 

Çankaya'daki Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda 2 saat 15 dakika süren görüşme sonrasıDeniz Baykal gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'la görüşmesinin nedenini "Yeni TBMM’nin açılışından önce Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu Meclis’e geçici başkan olarak görev yapacak bir milletvekili olarak meclis çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinde bugün bu buluşma gerçekleşmiştir" diye açıkladı.

ERDOĞAN TÜM KOALİSYON MODELLERİNE AÇIK

Baykal, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyon tartışmalarıyla ilgili ne söyledi?"sorusuna ise "Partiler uzlaşırsa Cumhurbaşkanlığı'ndan bir engelleme olmaz. Ben Cumhurbaşkanı'nın her türlü koalisyona açık olduğu izlenimini edindim" diye konuştu. 

Baykal'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

BEN KOALİSYONU KONUŞAMAM

Görüşme aniden gerçekleşti, bu sabah belli oldu. Sayın Cumhurbaşkanı’nın görüşme isteği iletildi. Türkiye’nin önündeki sorunlar ele alındı. Benim koalisyon görüşmesiyle ilgili konumum yok. Genel görüşme yaptık.

YENİ MECLİS'İ DEĞERLENDİRDİK

Özel bir talebi yok, ben bazı tespitler yaptım. Bir an önce Türkiye'de istikrarın sağlanması, çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm. Ben de bir an önce Türkiye bu belirsizlik dönemini aşmalıdır anlayışındayım, Sayın Cumhurbaşkanı'nın da böyle olduğunu gördüm.

Her türlü koalisyon çözümüne açık bir anlayış içinde olduğunu gördüm. Muhalefetin kendi arasında bir koalisyon oluşturmasına hiçbir itirazı olmadığını memnuniyetle gördüm. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir an önce hükümetin oluşması anlayışı içinde olduğunu, olası bütün modelleri değerlendirmeye olumlu yaklaşacağı izlenimini aldım. Genel siyasi görüşme oldu. Genel görüş telakisi yaptık.

ERKEN SEÇİM BİR ÇÖZÜM DEĞİL

Koalisyon konusunda konuşması gerekenler siyasi partilerdir. Partiler uzlaşırsa Cumhurbaşkanlığı'nda engellenmez. Tüm koalisyon modalellerine Cumhurbaşkanı'nın açık olduğunu gördüm. Erken seçim tercih edilen bir çözüm değil.

BAYKAL AK SARAY'A GİTMEDİ Mİ?

Görüşmenin Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerine Çankaya’daki Dışişleri Bakanlığı Konutu’nda yapılacak olması da kulislerde 'Baykal Saray'a gitmedi' şeklinde yorumlanmıştı. Kulislerde konuşulan bilgilere göre, Deniz Baykal, görüşmenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda olmamasını şartını koşmuştu. Erdoğan ise Baykal'ın şartını kabul ederek görüşmeyi Dışişleri Konutu'na aldırmıştı.

Görüşmenin neden Dışişleri Konutu'nda yapıldığının sorulması üzerine ise Baykal şu yanıtı verdi:

"Daha uygun oldu. Hem benim programım bakımından hem de Sayın Cumhurbaşkanı'nın programı bakımından daha uygundu." 

erdoğan deniz baykal'ı çağırdı.jpg
DAVUTOĞLU'NUN İSTİFASI SONRASI ARADI

Erdoğan Deniz Baykal'a mesajı dün akşam Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifasını sunmasını ardından göndermişti. 

CHP İLE KOALİSYON SİNYALİ OLABİLİR

Görüşmeye ilişkin kulis bilgilerini bugünkü köşesinden aktaran Radikal yazarı Murat Yetkin ise AK Parti-CHP koalisyonu için sinyal olabilir yorumu yaptı.

Yetkin, "Erdoğan-Baykal görüşmesinin sonucuna göre, zaten en kıdemli üye olarak Meclis açılışını yapacak olan Baykal’ın Meclis başkanlığına adaylığını koyabileceği, bunun da muhtemel bir AK Parti-CHP koalisyonu görüşmesinin işareti sayılabileceği belirtiliyor" diye yazdı. 

internethaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.