Hüseyin ÖZKAN

Hüseyin ÖZKAN

Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğretmen Seçimi

Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğretmen Seçimi

Bilim ve Sanat Merkezlerine öğretmen seçimleri konusunda önerilerimi "tecrübelerim bende kalmasın" diye yine bu köşemden 04/02/2015 tarihinde paylaşmıştım. O yazıyı tekrar inceledim. Daha fazla öneri de yazılabilirmiş belki ancak o gün için o kadarıyla yetinmişim her halde. (İlgili yazıya https://www.turkiyeegitim.com/bilim-ve-sanat-merkezlerine-yonetici-ve-ogretmen-secimi-569yy.htm ulaşılabilir.

Bakanlığımızın bu yazımın yayınlanmasından sekiz ay geçtikten sonra da olsa, bu konuya el atmış olması ümit vericidir.  Yetkililer ilgili yazımı okudu mu bilmiyorum ama öğretmen seçme ve değerlendirme ölçütlerin  aşağı yukarı paralellik göstermesi aklın yolu birdir adına sevindirici bir gelişme olarak değerlendirmekteyim.

BİLSEM’lerde öğretmen norm kadroları boş dururken veya branşlar bazında öğretmen eksikliği sıkıntısı yaşanırken, doğru bir kararla, buralara öğretmen seçimi ve görevlendirmesinin yapılması konusunda yapılan her çalışma, eğitim açısından değerlidir. Bu alanda yapılan her çalışma takdir edilmeli ve teşvik edilmelidir.

Öğrenciler ve öğrenci velileri, iki aşamalı bir öğrenci seçme sürecinden sonra nitelikli bir eğitim almayı talep etmektedirler. Büyük bir özveri ile okulundaki derslerden sonra BİLSEM lere gelen öğrenciler ve onları okulun dışında bekleyen velilerinin BİLSEM eğitiminden ve BİLSEM sonrası süreçten beklentileri üst düzeydedir. Bu beklentilere cevap verebilmenin önemli bir aşaması olarak düşündüğüm, BİLSEM lere öğretmen seçimi ile ilgili kılavuz yayınlanarak bu süreç başlatılmıştır. (İlgili kılavuza, http://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_09/03095944_bilsemklavuz.pdf adresinden ulaşılabilir.) Bu çalışmanın hemen akabinde fiziki mekân, otomasyon, program, çalışma saatleri konularında da bilimsel veri ve gelişmelere dayalı olarak çalışmaların yapılacağını umut etmekteyim.

Kılavuz incelendiğinde, Projeye ve akademik çalışmalara yatkınlık ve bu alanda çalışmaya istekli öğretmen seçimi için öğretmen seçimlerinde kullanılan değerlendirme ölçütleri, bana göre bazı eksiklikler olsa da kullanışlı olduğu görülecektir. Ancak sadece ölçütler ve puan değerleri değildir. Bunun yanında ilgili kılavuzda bir de öğretmen seçimleri için bir komisyon marifeti ile bir mülakatın yapılacağı da öngörülmüştür. Bu aşamada da objektiflik ve liyakat ilkelerinden taviz verilmeden alana uygun öğretmen seçimleri yapılmalıdır. Çünkü mülakat aşaması öğretmen seçiminde büyük oranda belirleyici bir unsur olarak kılavuzda yer almaktadır.

Yukarıda da bahsettiğim, öğrencilerin ve velilerin eğitim beklentilerine cevap verebilmenin en önemli adımı, yeniden üzerine basarak söylemek gerekirse, liyakat ve objektiflik konusunda taviz vermeden öğretmen seçme ve görevlendirme işlemlerinin sonuçlandırılmasıdır.

Yetenekli öğrencilerin eğitimi alanıyla ilgili çalışması olan, bu alana ilgi duyan ve projeleri bulunan tüm öğretmenlerin başvurularını zamanı içinde yapmaları, eğitim sistemimizin bu alanı için bir "eğitici kapasitesi" yaratmak adına önem taşımaktadır.  

Sonuçları açısından Milletimizin geleceği ve bireylerin hayatı ve mutluluğu açısından önemli olduğunu düşündüğüm bu çalışmaya katılan herkese başarılar ve kolaylıklar diliyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum