Boşanan memurlar dikkat!

Boşanan memurlar dikkat!

Boşandığı Eşiyle Fiilen Birlikte Yaşayanlar Mercek Altında, SGK BOŞANANLARI TAKİP EDİYOR

Boşanan memurlar dikkat!

Boşandığı halde birlikte yaşayan memurlar SGK'nın takibinde.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre; resmiyette eşinden boyandığı halde SGK' dan gelir ve aylık almakta iken boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşayan kişilere yönelik denetimlerini artırdı.

19 bin 750 Hak Sahibinin Gelir ve Aylıkları Kesildi

Bu kapsamda SGK denetmen ve denetmen yardımcılarının yaptığı denetimler, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170 Hattı'na gelen ihbarların değerlendirilmesi neticesinde yaklaşık 19 bin 750 hak sahibinin gelir ve aylıkları kesildi.

Gelir veya aylık almaya hak kazanma şartı olan dul olma niteliğini resmiyette kazanmış ancak fiiliyatta bu niteliğe haiz olmayan ve usulsüz olarak bu yola başvuran kişilere, SGK taralından 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 56'ncı maddesine göre işlem yapıldı.

Çevresel soruşturmalar da yapılarak, elde edilen tüm bilgi ve belgeler birlikte değerlendiriliyor. Boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşayan kişilere yönelik sosyal güvenlik denetmen ve denetmen yardımcıları tarafından büyük bir gizlilik ve titizlikle yürütülen araştırmalarda ilk olarak; SGK mevzuatında ve veri tabanından gerekli bilgiler temin ediliyor. Sonrasında kolluk kuvvetleriyle yazışmalar yapılarak gerekli bilgiler alınıyor. Gerek görülmesi halinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurum ve kuruluşlardan da bilgi ve belge temini yoluna gidiliyor. Ayrıca şahıslar hakkında çevresel soruşturmalar da yapılarak elde edilen tüm bilgi ve belgeler birlikte değerlendirilmeye tabi tutuluyor.

Haksız Yere Alındığı Tespit Edilen Gelir ve Aylıklar Yasal Faiziyle Birlikte Geri Alınıyor

Anayasa Mahkemesi'nin 28 Nisan 2011 tarih ve 2011 /70 sayılı kararı doğrultusunda 5510 Sayılı Kanunun 56'ncı ve %96'ncı maddelerinde şahısların fiilen birlikte yaşayıp yaşamadığının tespitinin her zaman sorgulanabileceğinin açıkça yer alması da özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi bir hususu ortadan kaldırıyor.

SGK' dan haksız yere alındığı tespit edilen gelir ve aylıklar kesilerek 5510 Sayılı Kanunun 96'ıncı maddesine istinaden yasal faiziyle birlikte hak sahiplerinden geri alınıyor.

Muvazaalı Boşanma İle İlgili İhbar ve Şikayetler Nasıl Yapılacak?

Vatandaşlar Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170 Hattı'na bu tür kişileri ihbar etmek üzere SGK'ya başvuru yapabilecekleri gibi Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine verecekleri dilekçelerle de bu tür haksız yere gelir ve aylık alan kişileri ihbar edebiliyor.

Hakan BİLGE

SGKREHBERİ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.