CHP, MHP, HDP Açıkladı! İşte AK Parti'nin Olası Meclis Başkanı Adayları

CHP, MHP, HDP Açıkladı! İşte AK Parti'nin Olası Meclis Başkanı Adayları

CHP, MHP ve HDP'nin Meclis Başkanı adayları belli oldu. Gözlerin çevrildiği AK Parti'de Ahmet İyimaya, Mustafa Şentop, Ayşe Nur Bahçekapılı ve Nabi Avcı'nın ismi dillendiriliyor.

YenMeclis'in dün vekillerin yemin töreninden sonraki ilk birleşimi, koalisyon arayışlarının akıbeti açısından da önemli ipuçları verecek. Meclis Başkanlığı seçimi, hükümet hesaplarında ilk hamle olacak.

Meclis Başkanlığı seçimi için ilk tur oylama 30 Haziran Salı günü yapılacak. CHP, Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal'ı, MHP Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ve HDP Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday gösterdi. AK Parti'nin adayı yine istişarelerden sonra açıklanacak.

GÖZLER AK PARTİ'DE

CHP, MHP ve HDP'nin Meclis Başkanı adaylarının belli olmasından sonra gözler, AK Parti'nin kimi aday göstereceğine çevrildi. Ak Parti kulislerinde, partinin Meclis Başkanı adaylığı için 4 isim üzerinde duruluyor.

BAŞBAKAN NABIZ YOKLUYOR

Muhalefet partilerinin TBMM Başkan adaylarının netleşmesinin ardından gözlerin çevrildiği AK Parti'de konuyla ilgili istişare süreci yürüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün ve yarın milletvekilleriyle görüşerek grubunun hem koalisyon arayışları hem de Meclis Başkan adayına ilişkin nabzını tutacak.

BAŞVURU SÜRESİ CUMARTESİ SONA ERİYOR

TBMM Başkan adaylığı için başvuru süresi cumartesi saat 24.00'de sona eriyor.

KULİSLERDE 4 İSİM DİLLENDİRİLİYOR

AK Parti kurmayları, adaylarını bu sürenin dolmasını beklemeden Cuma günü açıklayabileceklerini belirtti. Parti kulislerinde geçen dönem Meclis Adalet Komisyonu Başkanlığı görevini de yürüten Ahmet İyimaya'nın yanısıra hukukçu kökenli isimlerden Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ve TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın yanısıra Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın ismi de adaylık için dillendiriliyor.

BAŞKANLIK SEÇİMİ SÜRECİ

Meclis Başkanlığı için son başvuru tarihi 27 Haziran gecesi saat 24:00. Seçim için ilk tur oylama 30 Haziran Salı günü yapılacak. İkinci tur oylamanın da aynı gün yapılması kararı alındı. Üçüncü ve dördüncü turlar ise 1 Temmuz'da yapılacak.

Birinci ve ikinci turlarda seçim için 367 oy aranacak. Üçüncü turda seçilmek için aranacak oy sayısı ise 276 olacak. Dördüncü yani son turda ise en çok oyu alan iki aday yarışacak ve oylamaya katılanların salt çoğunluğunun oy verdiği aday seçilecek.
Bu tablo hiçbir partinin tek başına iktidar olma imkânına sahip olamadığı yeni Meclis'te başkan seçimi için ince hesapların yapılma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Partilerin birbirleriyle uzlaşamamaları halinde dördüncü tura kadar Meclis Başkanı'nın seçilme ihtimali yok.

haberler.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.