Davutoğlu: Hasta adam artık Avrupa

Davutoğlu: Hasta adam artık Avrupa

Londra'da Türkiye'nin elde ettiği başarıların sırrını açıklayan Davutoğlu bölgesel merkez haline dönüşen İstanbul'a da dikkat çekti.

Borsa İstanbul öncülüğünde ve İstanbul Finans Merkezi Girişimi iş birliğiyle hayata geçirilen "İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör" isimli forum dizisinin üçüncü etkinliği Londra'da yapıldı.

Etkinlikte konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin yakaladığı başarıların sırlarından bahsederken, İstanbul'un da bölgesel bir merkez haline dönüştüğüne dikkat çekti.

AVRUPA'YI GÜÇLENDİRECEK BİRLİKTELİK

İstanbul ve Londra'nın bir araya gelmesi halinde Avrupa Birliği'nin de güçleneceğini vurgulayan Davutoğlu, Brüksel'in farklı alternatifler üzerinde yoğunlaşacağına İstanbul-Londra birlikteliğine bakması gerektiğini söyledi.

''HASTA ADAM'' ARTIK AVRUPA

Konuşmasında bir zamanlar Osmanlı için kullanılan "Hasta Adam" teriminin artık Avrupa için kullanıldığını söyleyen Davutoğlu, "Hasta Adam terimi Osmanlı'nın son dönemi için kullanılmakta iken 21. yüzyılın başında Avrupa için kullanılmaya başlandı" dedi.

BAŞARININ SIRRI

Türkiye nasıl oldu da önde giden bir ekonomi haline dönüştü? sorusuna cevap olarak  Davutoğlu, bu günlere iyi bir irade, istikrarlı bir duruş ve şeffaf bir yönetim ile gelindiğini ifade etti.

BAŞARININ ALTINDA SADECE PETROL YOK

Türkiye'nin bütçe açığının yüzde 5,6'ya altına indiğini de aktaran Davutoğlu, önümüzdeki sene bütçede fazlalık hedeflendiğini söyledi. Bu başarının birileri tarafından petrole bağlanabileceğini de söyleyen Davutoğlu, ''Ama unutmayın ki bu başarı başladığında petrol fiyatları yüksekti.'' diye de hatırlatmada bulundu.

KRİTİK YILDA 1.3 MİLYON KİŞİLİK İŞ HACMİ OLUŞTURDUK

2014'ün kritik bir yıl olmasına rağmen Türkiye'de 1.3 milyon kişilik iş hacmi oluştuğuna da dikkat çeken Davutoğlu, ''Eğer Türkiye Avrupa Birliği üyesi olsaydı işsizlik rakamları çok daha düşük olacaktı.'' dedi.

EN ÖNEMLİ NOKTA SİYASİ İSTİKRAR

Enflasyonunun indiğini ve Nisan- Mayıs döneminde daha da ineceğini aktaran Davutoğlu, ''Bütün ekonomiler daralırken Türkiye'nin ekonomisi daha da büyüdü. Demek ki ekonomi için ilaçlar ve reçeteler çok önemli. Son 12 yıldaki başarıda en önemli nokta siyasi istikrardı.'' diye konuştu.

BÖLGESEL HAP İÇİN 65 ÜLKE İLE İMZA ATTIK

Gerçek bir merkez olarak bakacak olursak Türkiye'nin bölgesel bir hap, bir merkez olduğunu söyleyen Davutoğlu, ''Orta Avrupa'dan Çin'e kadar en büyük endüstri Türkiye. Bölgesel bir hap olabilmek için 65 ülke ile serbest ticaret antlaşmaları imzaladık.'' dedi.

EN İYİ ÖRNEĞİZ

''62. Türk Hükümeti olarak gücün transferinin en iyi şekilde gerçekleştirildiği bir örneğiyiz.'' diyen Davutoğlu, ''5 ay içinde 25 sektörel transformasyon programı gerçekleştirdik. Bin 500'ün üzerinde eylem planını açıkladık.'' dedi.

4 SAATLİK UÇUŞ İLE 60 ÜLKE

Dünyanın en büyük havaalanının İstanbul'a yapılacağını ve bu havaalanın yılda 150 milyon yolcu kapasiteli olacağını söyleyen Davutoğlu, ''İstanbul gerçek bir merkez. İstanbul'dan 4 saatlik uçuşla 60 ülkeye gidebiliyorsunuz.'' diye konuştu.

EN BÜYÜK 5 MERKEZDEN BİRİ OLACAK

İstanbul'un coğrafi merkez olmasının yanı sıra finans merkezi haline de dönüşeceğini vurgulayan Davutoğlu, ''İstanbul dünyanın en büyük 5 finans merkezinden biri haline dönüşecek.'' dedi.

Kaynak : Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum