Davutoğlu: İktidar Olamazsam Bırakırım!

Davutoğlu: İktidar Olamazsam Bırakırım!

Başbakan Ahmet Davutoğlu NTV'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu NTV'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan 7 Haziran seçimlerinden, üç dönem kuralına, başkanlık sistemine kadar birçok konuya açıklık getirdi.
İşte Başbakan Davutoğlu'nun o açıklamaları:

Seçim listelerini nasıl hazırladınız?
Listeye Cumhurbaşkanı'nın müdahil olması söz konusu değil. Cumhurbaşkanı'nın  hassasiyetlerini biliyorum. Bana kimler yakın diye kriterim olmadı. Birçok ilde aday seçmekte zorlandık. 50 ile ziyarette bulundum. Temayül yoklamalarına baktım. Grup başkan vekillerinden performans istedim. STK'ları çağırdık. Onlarla temayül yoklamaları yaptık.

Listede olmadığı halde aday yaptığımız isimler var. Bu bir satranç oyunudur, hamleleri gözetliyorsunuz. Gece geç vakit eve gittiğim zaman şunu dedim: Ben elimdeki tüm doneleri kullandım. Şöhret siyasette en büyük afettir.

"İKTİDAR OLAMAZSAM GÖREVİ BIRAKIRIM"
- 7 Haziran tahmininiz nedir?
Ben doğrudan bir seçim tahmini yapmam. Kılıçdaroğlu gibi yüzde 35 gibi bir şey diyemem. Benim üst limitim halkımdan ne kadar fazla oy almaktır. Hedefimiz iktidar olmaktır, iktidar olacağız.
1. Parti olmazsak görevi başka arkadaşa tevdi ederim.

"HDP BUKALEMUN GİBİ"
- HDP'nin barajı geçtiği söyleniyor. HDP'nin oy oranı var mı sizin masanızda?
Geçerlerse tebrik ederiz. HDP'ye bir çift sözüm var: Geçmezlerse bunu bir meşruiyet sorunu hale getirmemeleri lazım.

Bunu bir hakaret olarak söylemiyorum: Kendileri bukalemun gibi. Eski ulusalcılar, ateistler, eski marksistler hepsi bir arada. HDP, Syriza'dan hareketle protest parti olma yolunda ilerliyor. Bunu bir siyaset bilimci olarak söylüyorum.  HDP bir proje olmasın.
Kimse kendi yokluğuyla thdit etmesin. Biz başkasının başarısızlığıyla siyaset yapmayız. Biz özneyiz. Onlar nesne.

"KAMU DÜZENİ OLMAZSA NE OLACAĞINI GÖRDÜK"
- Çözüm süreci HDP'nin de içinde olduğu bir süreçti. Güvenliğin öne çıktığı söyleniyor. Güneydoğu'da HDP'nin yalnız kalacağı söyleniyor. Neler söylemek istersiniz?
Güvenlik tehdidi olmasa İç güvenlik paketi açıklanmazdı. 6-7 Ekim olaylarını Demirtaş ateşledi. Ben kamu düzeni dedim. Hiç devlet düzeni demedim. Bir kamu düzeni olmadığı zaman Suriye'nin, Ukrayna'nın ne olduğunu görüyorsunuz.

AK Parti'nin en önemli özelliği özgürlükçü oluşudur. Bugün kimsenin aklında 8 Haziran'da neler olacağı yok. Bugün HDP Kürtçe propaganda yapabiliyorsa bunu AK Parti sağladı.
HDP ve terör örgütü gidip "Bu köyde 100 tane oy var hepsi bize çıkacak. Yoksa siz bilirsiniz" diye tehdit edenler gelip İzmir'de barış şarkıları söyleyemez.

"TÜRKİYE'NİN BAŞKANLIK SİSTEMİNE İHTİYACI VAR"
- Başkanlık sistemi için neler söyleceksiniz?
Başkanlık ilgili yazdıklarımızı seçim beyannamesinde okuyacağız. Özde sakatlık varsa yürümez. İçselleştirmediğim hiçbir fikri savunmadım. Askeri müdahalelerle yıpranmış bir sistem var. 2007'de AK Parti'nin dediklerini destekleselerdi böyle konuşmazlardı.

- İçinde Başbakanlığın geçmediği bir sistemi neden savunuyorsunuz?
Türkiye'nin yeni bir sisteme ihtiyaç var. Seçime gidiyorsam, doğru olan neyse onu söylerim. Cumhurbaşkanı ne dedi? Biz burada emanet Başbakan seçmiyoruz dedi.
Başbakanlık makamını zayıflatacak tavra izin vermem. Türkiye'nin sistem değişikliğine ihtiyaç var.

- Siz ve Erdoğan başkanlık sistemi için açıktan bunu desteklediniz.
Şimdi yine yeni anayasa iddiasıyla çıkıyoruz. Salt başkanlık sistemini değil, yeni bir anayasa içinde insan odaklı özüne uygun bir sistem. Beraber yeni bir Türkiye inşa etmemiz lazım. Sözleşme mantığı içinde elimizden geleni yaparız. Eğer bu güce ulaşamazsak gelin buradaki aksak olan hususları beraber toparlayalım diyeceğiz. Anayasanın temel ilkesi insan odalı olmalı. Başkanlık sistemi otoriterliğe yol açar demek yanlış."

FENERBAHÇE OTOBÜSÜNE SALDIRI
Olayın hemen üzerine gidildi. Spor üzerinden kaotik ortam oluşturmak isteyen unsurlar var. 2 kişi gözaltına alındı. Adli kontrolle serbest bırakıldılar. Gösterdikleri dayanışma dolayısıyla kulüplerimizi tebrik ediyoruz. Spor üzerinden gerilim yaratma çabalarına karşı, taraftarlarımızı ortak bir tututum sergilemeye davet ediyoruz. Devlet binde bir ihtimali dahi düşünemezse devlet olamaz. Umarım ki centilmenliğe sahip çıkılır. 

PARALEL YAPIYLA MÜCADELE
Devleti ele geçirme çabası darbe teşebbüsüdür. Bunu yapan kim olursa olsun, bu makamda bulunanların asli görevidir. Gerekli tedbirleri alıyoruz. Birçok noktada gerekli adımlar atılıyor, tedbirler alınıyor. MGK kararıyla görevlendirilmiş arkadaşlar da var. yargı süreci çok hızlandı, çünkü işlenenler küçük suçlar değil.

BALYOZ DAVASI
Bütün vatandaşlarla bir araya gelebilirim. İlla bir davada mağdur olmaları gerekmez. Türkiye'de güç kullanmak isteyenlerin kontrol etmek istedikleri hep hukuk olmuştur. Yargı sistemin tuzudur. Yargı denetim altına alınmaya çalışıldı. Geçen hafta Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Genelkurmay'la çok güzel bir ilişkimiz var ama biz e-muhtıra olayını da yaşadık. Asker sivil ilişkisini rayına oturtmak kolay olmadı."

"ONLAR BENİM AKİL İNSANLARIM OLACAK"
- Ağır toplar 3 dönem kuralına takılıyor. Böylesi bir seçime yalnız gimek nasıl bir durum?
Yanımızdan ayrılmıyorlar. Ali, Bülent ve Beşir beylerle birçok şeyi paylaşmışız. Ne ayrılırız ne ben kendimi yalnız hissederim. Onlar benim akil insanlarım olacak. Bizim ilişkimiz makama bağlı değil. 8 Nisan'da kıyamet kopacak diyenler oldu, kıyamet koptu mu? Kırılganlığın olmaması mayanın sağlamlığını gösterir. CHP'de en ufak kayma ne tür fırtınalara yol açıyor. 4 yıl sonra hepsi yeniden milletvekili adayı olabilirler.

- Yeni ekonomi yönetimi, Ali Babacan'ın durumu ne olacak?
Ekonomi yönetimi diye bir şey yok. Yönetim Başbakan'dadır. Biz bir ekibiz. Ekip olduğunuzda ben her açıklamada bakan arkadaşlarımla beraber yaptım. Dışarıdan bakanlık konusu ihtimal dışı değil.  

- Savcı Sayan'ın İzmir 7. sıradan aday olması için neler söyleyeceksiniz?
Savcı Sayan'ın da desteğiyle İzmir'de o bölgede 7 vekil çıkaracağız.

haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.