Davutoğlu'ndan flaş koalisyon açıklaması!

Davutoğlu'ndan flaş koalisyon açıklaması!

Başbakan Ahmet Davutoğlu 3. Köprü üzerinde verilen iftar programında konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu 3. Köprü üzerinde verilen iftar programında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine hükümeti kurma görevi vermesiyle sürecin başladığını vurgulayan Davutoğlu, koalisyon arayışlarında hangi takvim içinde hareket edeceklerini açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Pazartesi gününden itibaren Ramazan Bayramı'na kadar hükümet ortaklığı görüşmelerinin, hükümet kurma çalışmalarının ilk turunu yapmayı, bitirmeyi planlıyorum. Dolayısıyla pazartesi, salı ve çarşamba için genel başkanlardan randevu taleplerimiz söz konusu olacak" dedi.

Davutoğlu, üçüncü köprü üzerinde verilen iftar yemeğine gelişinde, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 63'üncü hükümeti kurma görevini aldığını belirterek, şunları söyledi:

“7 Haziran'dan sonra hükümet ortaklığını gerektiren bir tablo gündeme geldi. Türkiye'de hükümetsizlik gibi bir tablo, durum söz konusu olmaması için gece gündüz çalıştık. Meşruiyet neyi gerektiriyorsa o yapıldı. Önce Meclis Başkanımızı seçtik. Normal bir seyir izlendi. Herhangi bir gecikme söz konusu olmadı. Gayet başarılı bir seçim oldu. Hükümet kurma görevini aldıktan sonra çalışmalara başladık. İlk olarak da parti genel başkanları ile istişareler yapacağız. Randevu taleplerimiz kendilerine iletiliyor. Yarın, daha önceden planlanmış Srebrenitsa katliamının anma törenleri için Bosna-Hersek'te olacağız. Türkiye her zaman Bosna-Hersek'in yanında olmuştur. Bosna'dan döndükten sonra da pazartesi gününden itibaren Ramazan Bayramı'na kadar hükümet kurma çalışmalarının ilk turunu bitirmeyi planlıyorum." 

davutoglu.20150710043752.jpg

"LİDERLERDEN PAZARTESİ, SALI, ÇARŞAMBA RANDEVU TALEPLERİ OLACAK"

"Pazartesi, salı, çarşamba için genel başkanlardan randevu taleplerimiz olacak. 3 gün yapacağımız görüşmelerden sonra, Ramazan Bayramı'nı müteakip, oluşacak atmosfere göre, gerekmesi halinde, teknik çalışmalarla birlikte ikinci turu gerçekleştireceğiz. Hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah yapıcı bir üslupla Türkiye'nin hükümetini, sağlam bir Parlamento desteğine sahip bir hükümeti kurmak nasip olur."

"KOALİSYON TURU SIRASIYLA CHP, MHP, HDP OLACAK"

davutoglu1.20150710043804.jpg


Davutoğlu, Hükümeti kurma aşamasında ilk olarak hangi partiyle görüşüleceği ve Cumhurbaşkanı'nın koalisyona ilişkin bir tavsiyesinin olup olmadığına ilişkin bir soruya, “Usul olarak benim tercihim sayın Kılıçdaroğlu'ndan başlayarak çalışmaları başlatmaktır. Daha sonra da sayın Bahçeli ve Demirtaş ve HDP ile... Ama tabii onların programı başka olursa, o ayrı... Sayın Cumhurbaşkanımız Türk siyasetinde çok büyük bir tecrübeye sahip. Bu anlamda da her zaman görüşlerinden istifade ettiğimiz bir devlet adamıdır. Bu çerçevede bugünkü görüşmede süreç ile ilgili kanaatlerimi aktardım, o da bu kanaatlerimle ilgili görüşlerini paylaştı" diye yanıt verdi. 

"HİÇBİR PSİKOLOJİK BARİYER OLMAKSIZIN GÖRÜŞMELER YAPACAĞIMIZA İNANIYORUM"

MHP'nin koalisyon şartlarını ve "fedakarlık" açıklamasını da değerlendiren Davutoğlu, "Bize böyle bir yola çıkmayı milli irade tecelli etti. Hepimiz tek başımıza iktidar olmak isterdik. Koşullardan sürekli olarak kamuoyu önünde bahsetmek, işi zora doğru sürmek olur. Hükümet kurma ile ilgili her konuyu gündeme getirmeleri, ama kamuoyunun önünde adım atmamızı güçleştirici açıklamalardan kaçınmaları önem taşır. En azından ilk turda herhangi bir önkoşul, önyargı olmaksızın görüşmelere başlamalıyız. Sık sık gündeme gelen kırmızı çizgiler, önkoşullar gibi ifadeleri ben uzlaşma kültürüyle uyumlu bulmuyorum. Bütün genel başkanlar ile hiçbir psikolojik bariyer olmaksızın görüşmeler yapacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

davutoglu2.20150710043819.jpg

"İLKESEL OLARAK BÜTÜN YASAKLARA KARŞIYIM; RTÜK İLE DE İLK FIRSATTA GÖRÜŞECEĞİM" 

Seçim döneminde TV kanallarına kesilen cezalara ilişkin bir soru üzerine de Davutoğlu, "İlkesel ve şahsımla ilgili boyutu var. İlkesel olarak bütün yasaklara karşıyım. Seçim dönemi veya dışında olsun, basın yayın organlarına yasak getirilmesi doğru değil. Yeni dönemde inşallah bununla ilgili bazı yasal düzenlemelerle tedbirler alırız. Özellikle belli kanalların hedef alınmasını daha da yanlış buluyorum. Bunu kınıyorum. RTÜK ile de ilk fırsatta görüşeceğim" dedi.

Yarın Saraybosna'ya gidiyorum. Türkiye her zaman Bosna'nın yanında olmuştur. Pazartesi salı çarşamba için genel başkanlardan randevu taleplerimiz olacak.

Bayrama kadar koalisyon görüşmeleri yapılacak. Yapıcı, uzlaşıcı bir üslupla yeni hükümeti kurmak nasip olur inşallah. Zemine göre ikinci tur görüşmeleri yapılacak.

İlk olarak parti genel başkanlarıyla istişareler yapacağız. Bu konuda randevu taleplerimiz kendilerine iletiliyor. Ramazan Bayramı'nı müteakip, oluşacak atmosfere göre ikinci tur görüşmeleri gerçekleştireceğiz. İlk turda herhangi bir önkoşul, önyargı olmaksızın görüşmelere başlamalıyız.

Ramazan Bayramı'na kadar hükümet kurma çalışmalarının ilk turunu tamamlamayı planlıyorum. Parti genel başkanları ile randevu taleplerimiz oldu.

Usul olarak ilk olarak Kılıçdaroğlu'ndan başlayarak çalışmaları başlatmaktır. Daha sonra ise Bahçeli ve Demirtaş'la görüşmektir. MHP ve HDP'nin milletvekili sayıları aynıdır ancak oy oranı olarak aralarından ciddi farklar vardır. Ondan dolayı HDP'den önce MHP ile göreceğiz. 

(Bahçeli'nin sunduğu 4 şart) Özellikle ilk turda böyle koşullar sunulmaması gerekiyor. Ön şartlar ve kırmızı çizgileri uzlaşma için doğru bulmuyorum. Esas olan yüz yüze gelindiğinde görüşmeler.

internethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.