Dünya gençliği Çanakkale'ye akacak

Dünya gençliği Çanakkale'ye akacak

Anadolu Gençlik Derneği, Türkiye’nin 81 ilinden ve 60 ülkeden çoğu genç yaklaşık 250 bin kişiyi Çanakkale'de bir araya getirdi.

Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümü münasebetiyle Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Türkiye’nin 81 ilinden ve 60 ülkeden çoğu genç yaklaşık 250 bin kişiyi Çanakkale'de bir araya getirdi. Kara, deniz ve havayolunu kullanarak gece yarısından itibaren Çanakkale’ye akın eden insanlar, mahşeri bir kalabalık oluşturdu.

BİNLER NAMAZA DURDU

Söz konusu program, binlerce kişinin Kilitbahir Mevki’sindeki Namazgâh Tabyası’nda buluşması ile başladı. Mescid-i Aksa İmamı Şeyh Ömer Avadallah Kısvani, sabah ezanını okumasının ardından yaklaşık 50 bin kişiye sabah namazını kıldırdı. İmam Kısvani’nin namazdan sonra yaptığı duaya binlerce kişi amin dedi. İranlı dünya Kuran okuma 1.’si Hafız Ahmet Ebul Kasımi’nin Kuran Tilaveti’nin ardından Çanakkale Şehitleri için indirilen 250 bin Hatm-i Şerif’in duası yapıldı.


 

“EĞER FİLİSTİN’DE, KUDÜS’TE, ARAKAN’DA, ERİTRE’DE, SURİYE’DE SIKINTILAR VE ZULÜMLER BİTMEZSE, BİZİM ÇANAKKALE CİHADIMIZ, ÇANAKKALE MÜCADELEMİZ BİTMEYECEKTİR”

İslam coğrafyasındaki zulüm bitmeden Çanakkale’nin bitmeyeceğini kaydeden Turhan, “Eğer Filistin’de, Kudüs’te, Arakan ’da, Eritre’de, Suriye’de sıkıntılar ve zulümler bitmezse, bizim Çanakkale cihadımız, Çanakkale mücadelemiz bitmeyecektir” dedi.

Anadolu Gençliğin ve Milli Gençliğin 100 yıl önceki ruhla, aşkla ve manayla Çanakkale’ye koşarak geldiğine vurgu yapan Turhan, “Bugün burada Çanakkale’nin 100’üncü yılında ecdadımız ve dedelerimiz Türkiye’nin her tarafından ve 60 tane İslam ülkesinden koşarak geldilerse, aynı şekilde Anadolu Gençliğimizin ve Milli Gençliğimizin neferleri olarak aynı yüz yıl önceki ruhla aşkla ve manayla koştuk. Türkiye’nin her tarafından Ardahan’dan, Diyarbakır’dan, Ankara’dan Hatay’dan, İstanbul’dan ayrıca Afganistan’dan Bosna Hersek’ten, mücahitler diyarı Kudüs’ten gelen kardeşlerim hoş geldiniz safalar getirdiniz. Şuan bulunduğumuz yer Namazgâh Tabyaları, Sultan Abdülaziz Han’ın yaptırdığı cennet mekân Sultan Abdülhamit Han’ın tadilatını yaptırdığı 100 yıl önce ecdadımızın şehitlerimizin vakit namazlarını kıldığı, Cuma namazlarını kıldığı bayram namazlarını kıldığı bir yerdeyiz. Biz de aynı şekilde şühedanın yolunda olduğumuzu göstermek için, şehitlerimizin mücahitlerimizin yolunda olduğumuzu göstermek için ümmetin diriliş vakti olan sabah namazında  Çanakkale’nin 100. Yıldönümünde 250 bin kardeşimizle birlikte secdeye durduk. Allah kabul etsin. Cenabı mevlam tekrar tekrar bir araya gelmeyi nasip etsin” diye konuştu. 


 

AGD olarak yaptıkları programların bir anma değil, anlama etkinliği olduğunu vurgulayan Turhan, “Yaptığımız bu program ve daha önce yaptığımız bütün programlar, sadece ve tüm olarak bir anma programı değil, biz başka bir şeyin derdindeyiz. Başka bir şeyin mücadelesindeyiz. Biz anma etkinlikleri değil, anlama etkinlikleri yapma adına buralara toplanmış bulunuyoruz. Yaptığımız çalışma 250 bin şehidimizin hangi aşkla, hangi manayla niçin buralara koşup geldiklerini aynı şekilde yüz yıl sonra gençlerimizle aynı aşkla şahadetin ne olduğunu, şühedanın ne olduğunu vatanın milletin ne olduğunu, inancımızın ne olduğunu göstermek için toplanmış bulunuyoruz” diyerek, yüz yıl önceki aşkla Çanakkale’ye akın ettiklerini söyledi.

“Eğer İslam coğrafyasındaki zulümler bitmezse, Çanakkale bizim için bitmez” diyen Turhan şunları kaydetti; “İslam coğrafyası akla hayale gelmedik zulümlerle, sıkıntılarla karşı karşıya. Nereye baksanız İslam ümmeti ile alakalı zulümler yapılıyor. Bizler, Çanakkale’de İstanbul’un Fethi’nde Diyarbakır’ın fethinde Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda Sarıkamış mücadelesinde İslam ümmetinin hangi sıkıntıları çektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Eğer geçmişimizden ders almazsak, Allah muhafaza buyursun, tarih tekerrür etmiş olur.  Şunu çok net bilelim kıymetli kardeşlerim, eğer İslam coğrafyasındaki zulüm bitmezse, Çanakkale bizim için bitmemiş demektir. Eğer Filistin’de, Kudüs’te Arakan ’da Eritre, Suriye’de sıkıntılar ve zulümler bitmezse, bizim Çanakkale cihadımız ve Çanakkale mücadelemiz bitmeyecektir.”


 

 “ŞEFAATLERİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan ise “Çanakkale Şehitlerimizin tek bir niyetleri ve düşünceleri vardı. Namuslarını çiğnetmemek, vatanlarını, bayraklarını, dinlerini, imanlarını korumaktı. Bundan tam 100 önce dedelerimiz bu duygu ve düşüncelerle buraya geldiler. Ve tam 253 bin şehit verdik. Şu an bastığımız yerlerde de şehitlerimiz var. Şehitlerimizin hiçbir şeye ihtiyaçları yok belki bizim onların şefaatlerine ihtiyacımız var. Geçen yüz yıl boyunca dedelerimiz böyle anmalara hasret kaldılar. Dedelerimiz torunlarından vefa beklediler. Ama Bugün Türkiye’nin dört bir tarafından ve dünyanın farklı coğrafyalarından gelen torunları var. Bugün şehit dedelerimiz, mezarlarından bizleri görüyorlar ve mütebessim bir çehre ile bizi izliyorlar” ifadelerini kullandı.

“İSRAİL, İSLAM’I YAŞATMIYOR”

Programın ardından Siyonist devlet İsrail’in, Filistinlilere uyguladığı baskılara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulanan Mescid-i Aksa İmamı Avadallah Kısvani, “İsrail, Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen Filistinlilerin kimliklerini alıp çıkarken geri veriyor. Müslümanların toplu hareket etmesine ya da tekbir getirmesine izin vermiyorlar. Müslümanlara İslam’ı yaşatmamak için ellerinden gelen şeyleri yapıyorlar. İslam ile ilgili hiçbir şeye müsaade edilmiyor İslami bir şey yapmak isteyenleri ise gözaltına alıyorlar. Filistin’in maddi ve manevi yardıma ihtiyacı var. İslam toplumlarının Kudüs’ü ziyaret etmesi, oraya gelerek oranın halkını kalkındırması sahiplenmesi gerekir. Kudüs’e çok vergi yükleniyor ve insanlar evlerini terk edip başka yerlere göç ediyorlar. Barınamıyorlar, artık kaçacak başlarını sokacak rahata erebilecek yerler arıyorlar” ifadelerini kullandı.

“GAZZE YARDIM BEKLİYOR”

Basın mensuplarını görerek yaşadıkları acıyı anlatmak isteyen Gazzeli Muhammed AbuTagiya ise “Gazze’de savaştan sonra 500 bin insanın evi yok oldu. Oradaki her şey kapalı, atılan bombalardan dolayı elektrik yok gün içerisinde sadece iki ya da üç saat bir elektrik olur oda gelirse başka yok ve çok kötü bir durum. İnsanlar yeniden yerleşmek ve yeniden vatanlarına kavuşmak istiyorlar. İnsanlar mağdur durumda. İnsanlar İslam dünyasından çok yardım bekliyorlar. İslam için Kudüs çok önemli bir toprak yardım çok az geliyor. Orada bir savaş var bunu herkes çok iyi biliyor” dedi.

Namazgâh Tabyasında on binlerce insanın sabah namazı kılmasının ardından Çanakkale alan gezisi yapıldı. Binlerce otobüsün alana girmekte güçlük çelmesinden ötürü ziyaretler gün boyu devam etti.

haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.