Erdoğan: Adaletin bu mu dünya?

Erdoğan: Adaletin bu mu dünya?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye Adalet Akademisi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Adalet Akademisi'nde akademisyen ve öğrencilere yaptığı konuşmada adalet kavramının öneminden bahsederken dünyadaki adaletsiz anlayışa sert çıktı. BM'deki veto hakkı olan ülkelere seslenip 'Adaletin bu mu dünya?' dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"BM'NİN YAPISI ORTADADIR"
Adalet kavramı tarihi insanlıkla beraber başlayan her dönem üzerinden konuşulan bir kavramdır. Bugün dünya üzerinde geçerli olan idari sistemlerin hepsinde adalet vardır. BM'de 5 devlet istediği sözü söylüyor. Dünya 5'ten büyüktür. Bu adalet mi? Değil. Burada sadece Hıristiyan ve belli kıtalar var.

"SURİYE KONUSUNDA İKİ ÜLKE VAR İŞİ BAĞLIYOR"
Siz ikinci dünya savaşının şartlarında ısrar edemezsiniz. Şu BM'yi bir gözden geçirelim. 10 geçici üyeyi öyle laf olsun diye içeri alıyorsunuz. Öyleyse bunun değişmesi lazım.

"ADALETİN BU MU DÜNYA?"
Bir tane ülke var. Buna müsade etmez. Suriye'de 350 bin insan öldürüldü. 7 milyon insan evinden uzak. İki ülke bağlıyor işi. Çin ve Rusya. Defaatle konuşmamıza rağmen çözülemiyor. Hani insan hakları beyannamesi. Bizim ülkemizde 1.7 milyon sığınmacı var. Bizim burada adaleti aramımız hak değil mi? Avrupa'da ne kadar 130 bin.

Şimdi sormazlar mı adaletin bu mu dünya?

AFRİKA'DA CİĞERİM YANDI
Afrika'ya gittiğimde gördüğüm manzarada ciğerim parçalandı. Orada şimdi konut yapacağız. Havalimanını bizden bir firma cesurca davrandı yaptı. Mogadişu limanını bir Türk firması aldı.
Terörün olduğu bir yerde bunu yapabilmek adalete inanmış insanların işidir.

Adaletin tersi nedir? Zulüm. Adalet kavramı bizimi hayatımızın ortasındadır. Allah adaleti emreder.

MEVLANA'YA SORMUŞLAR ADALET NEDİR?
Mevlana'ya adalet nedir diye soruyorlar? Mevlana diyor ki:  Adalet ağaçları sulamak. Zulüm nedir dikene su vermek. Adalet bir nimeti yerine koymaktır. Su veren her kökü sulamak değil. Zulüm ise bir şeyi konmaması gereken yere koymaktır diyor.

Ülkemiz 17-25 Aralık'ta bir felaket yaşadı. Devlet içinde bir çete polis ve yargıyı ele geçirip ülkesine ihanet ettiler.

Başka bir takım güçlerin elinde olan savcılar bu işe kalkıştı. Kul iradesini Allah'tan başka kimseye teslim etmemelidir.

"İRADENİNİZ KİMSEYE TESLİM ETMEYİN"
Ne Cumhurbaşkanına, Başbakanına ne elinde sermaye olan para babalarına. Teslim etmemişsek o zaman yaradılmışların en şereflisi insan olur.

Size hiç kimse bir hükmü verme verdirme de tesirli olmasın. Hukuk dediğimiz kavram Hak ile kaimdir.
Benim hukukumu yasal bir düzenleme korumuyorsa buna hukuk denir mi? Ben okuduğum bir dörtlük yüzünden hapse girdim. Avukatlarıma başka bir şey geliyor. Demek ki cüzdanla vicdan arasında bir durum vardı.

"17-25 ARALIK'TA İRADESİNİ TESLİM EDENLET VARDI"
17-25 Aralık'ta da bir yerden talimat alanlar vardı. Hakimlerimiz, savcılarımız tamamen bağımsız olmalı. Aklını ve vicdanını başkasına vermiş kişiden ne savcı ne hakim olur.

2023, 2071 hedefleri doğrultusunda bir olmalıyız. Demokrasilerde her zaman milli iradenin yanında olmalıyız. Yeni Türkiye'yi kanser hücrelerinden temizleyeceğiz.

Siyasetçi siyasetini, hakimler ve savcılar da görevlerini yapacaklar.

Biz yıllarca siyasetçinin itibarını yükseltmek için elimizden geleni yaptık. Türkiye'yi hep birlikte aydınlık geleceğe taşıyalım.

"2010 REFERANDUMUNU BU ÇETE KÖTÜYE KULLANDI"
2010 referandumunda getirdiğimiz yenilikler önemliydi ama adalet ve emniyet içindeki çete bunu istismar etti.

12 yıl öncesine gittiğimde adalet sarayları yoktu. Anadolu'da merdiven altında hukuk aranıyordu. 189 adalet sarayıyla bu konuda çok önemli işler yaptık.

Burada yemekhanede konuşmamız uygun değil. Türkiye Adalet Akademesi'ne yakışır bir konferans salonu yapılması gerekli. Bununla ilgili bir proje olduğunu duydum, sevindim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.