Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'nı Kabine'ye anlatacak

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'nı Kabine'ye anlatacak

Erdoğan, başkanlık edeceği 19 Ocak'taki Bakanlar Kurulu'nda Beştepe-Çankaya koordinasyonunu ele alacak. Cumhurbaşkanı Kabine'ye, "Gücünüze güç katmak için buradayız" mesajı verecek

MEHMET ALİ BERBER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği 19 Ocak'taki Bakanlar Kurulu'nun gündemi belli oldu. İlk toplantıda halkın seçtiği Cumhurbaşkanı ile Başbakanlık ve Bakanlıkların koordinasyonu ve işbirliğinin çerçevesi çizilecek. Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olarak Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan 12 Başkanlığın çalışma alanlarını ve hükümete hangi alanlarda destek vereceğini bakanlara anlatacak. Erdoğan, Beştepe ile Başbakanlığın taşınacağı Çankaya Köşkü arasında oluşacak sinerji ile 2023 hedeflerine daha hızlı ve kararlı bir şekilde ilerleneceği mesajı verecek. Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak ilk toplantıda, Erdoğan Cumhurbaşkanlığı'nın yeni yapısını ve çalışma biçimini kabine üyelerine anlatacak. Yeni yapı içinde yer alan 12 başkanlığın, kendi alanlarında bilimsel çalışmalarla politika ve strateji geliştireceğini, hükümete katkı sunacağını vurgulayacak. Yapılan çalışmaların hükümeti her alanda desteklemek, çalışmalara destek sağlamak ve 12 yıllık başarının ana unsuru olan "İstişare" mekanizmasını ayakta tutmak olduğunu dile getirecek.

4 ALANDA KOORDİNASYON 

İlk Bakanlar Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı'nın hükümete yardımcı, politika ve strateji geliştirilmeyi amaçladığı 4 ana alan üzerinde duracağı öğrenildi. Erdoğan'ın, "Gücünüze güç katacağız" diyerek hükümet ile cumhurbaşkanlığı arasında koordineli çalışmayı gündeme getireceği 4 alan şunlar olacak:

ULUSAL GÜVENLİK: Beştepe'de kurulan "Güvenlik Politikaları Başkanlığı" ile güvenlik politikaları, çözüm süreci, paralel yapı ile mücadele başta olmak üzere ulusal güvenliği ilgilendiren tüm alanlarda cumhurbaşkanlığı hükümete destek sağlayacak çalışmalar yapacak.

DIŞ POLİTİKA: "Uluslararası İlişkiler Başkanlığı", Dışişleri Bakanlığı ve hükümetin ilgili birimleri ile ortak çalışmalar yapacak. Türk dış politikasına farklı bir bakış sunacak, dünya gündemini takip edecek, yakın gelecek ile ilgili analiz ve öngörülerde bulunacak, sorunlara alternatif çözüm önerileri geliştirecek.

EKONOMİ POLİTİKALARI: Yine yapı içinde yer alan ve Erdoğan'ın önem verdiği başkanlıklardan olan "Ekonomi İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı" ile istişare mekanizması oluşacak. Cumhurbaşkanlığı, ekonomi politikalarına ve dış yatırıma yönelik hükümet çalışmalarına destek olmak için strateji ve öneriler geliştirecek.

 

YENİ STRATEJİK ALAN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Erdoğan'ın önem verdiği dördüncü alan "Bilgi Teknolojileri." Bu isimle kurulacak başkanlık, hükümet ile koordineli çalışmalarla Türkiye'nin uzun süredir gerçekleştiremediği teknolojik sıçrama için gerekli altyapının kurulması, kurumların ve üniversitelerin gelişmesi için alternatif çalışmalar üzerinde duracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı yapısını 19 Ocak'taki Bakanlar Kurulu'nda anlatacak. Daha güçlü koordinasyon ve birlikte çalışma ile Türkiye'nin hedeflerine daha çabuk ve kararlı ilerleyeceğini dile getirecek. Tüm bakanlıklara "Her türlü çalışmanızda biz de size destek için burada olacağız" mesajı verecek. Yapılan koordinasyonun bakanlıklar yada bürokrasi için alternatif değil, destek niteliği taşıdığı da gündeme gelecek.

İSTİHBARATIN KOORDİNASYONU BEŞTEPE'DE

Erdoğan'ın toplantıda "Güvenlik Politikaları Başkanlığı" üzerinde özellikle duracağı kaydedildi. Seçimlerden önce "Takipçisi olacağım" diyerek adeta hamisi olduğunu ilan ettiği "Çözüm Süreci" ve "Paralel yapı ile mücadele" bu başkanlığın özel çalışma alanı durumunda. Erdoğan, bu iki alan ile ilgili özellikle hassasiyetini belirtecek. Başkanlığın, bu alanlardaki kurumlarla koordinasyon sağlayacağı ve süreçlerin başarıya ulaşması için atılması gereken adımların belirlenmesine katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

 

HASTANE AÇTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara'da Medical Park Sağlık Grubu bünyesinde faaliyete başlayan Liv Hospital Hastanesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, "Sağlıklı bir topluma, sağlıklı bir millete layığız. Bunu da başarmak, bizim olmazsa olmaz görevimizdir" dedi. Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Türkiye'de sağlık sektöründe çok önemli görevleri ve yeri olduğunu ifade eden Erdoğan, göreve geldiklerinde eğitim, sağlık, adalet, emniyeti 4 temel taş olarak nitelediklerini ve bunlar üzerinden Türkiye'yi yükselteceklerini kaydetti.

 

AFRİKA'YA GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan 21-24 Ocak 2015 arasında, bakanlar, bürokratlar ve işadamlarından oluşan geniş bir heyetle birlikte, Afrika'da Etiyopya ve Cibuti'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu arada önceki gün ilk kez uygulanan 16 Türk devletinin askerlerinin Cumhurbaşkanlığı'ndaki resmi törenlerde temsil edilmesi uygulamasının devam edeceği bundan sonra protokollerin rutini olacağı belirtildi.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.