Erdoğan Neden Hakan Fidan'a İtiraz Etti?

Erdoğan Neden Hakan Fidan'a İtiraz Etti?

Hakan Fidan’ın kendisine yönelik operasyonun yıl dönümünde istifa etmesi olay oldu. Fidan'ın istifasının perde arkasında ne var peki?

Hakan Fidan İçişleri Bakanı mı yoksa Başbakan Yardımcısı mı olacak? Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakan Fidan'a neden destek çıktı? Fidan'ın milletvekilliğiadaylığına ilk önce karşı çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sonra nasıl ikna oldu. Habertürk'ten Ecevit Kılıç yazdı. 

ÇÖZÜM SÜRECİ: Yeni dönemde çözüm sürecinin Hakan Fidan’a emanet edileceğine kesin gözüyle bakabiliriz.Fidan, barış sürecinin devlet kanadındaki mimarıydı. Masanın değişmeyen ismiydi. Ve artık süreci kapalı kapılar ardında değil siyaset sahnesinde yürütecek. Ve çözümün finale en yakın olduğu dönemde. MİT Müsteşarı olarak başlattığı süreci muhtemelen bakan olarak sonlandıracak. Fidan’ın milletvekilliği kararı almasında bu önemli bir etken. Kabul edelim ki; çözüm metninde en çok onun imzası yer almayı hak ediyor. 

DAVUTOĞLU NE DEDİ? Fidan’ın Meclis’e gelmesini en çok Başbakan Davutoğlu istedi. Davutoğlu ilk Başbakan olduğunda da niyeti Fidan’ı dışardan bakan yapmaktı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan buna sıcak bakmadı. Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı dönemindeki uyguladığı politikaların sahadaki uygulayıcısıydı Hakan Fidan. 

ERDOĞAN NEDEN İTİRAZ ETTİ? Başbakan Davutoğlu’nun “Fidan yanımda olmalı” isteğine Cumhurbaşkanı Erdoğan en başta olumlu bakmadı. Erdoğan,  en azından bir dönem daha Fidan’ın MİT’in başında kalmasını istedi. Bunun nedeni ise “paralel yapı” ile mücadele. Cumhurbaşkanı, bu mücadelenin zaafa uğramasını istemedi. Ancak Fidan’ın MİT’te yaptığı değişim ve dönüşüm dikkate alınarak ve teşkilatın başına bundan sonra kimin geçeceği konusunda ortak fikir oluşunca adaylığına karar verildi. 

NEREDEN ADAY OLUR? Bu dönem Ak Parti’nin Güneydoğu vekillerinin profilleri çok eleştiri konusu oldu. Çözüm süreci ile uyumlu olmadığı çok konuşuldu. Fidan’ın Diyarbakır birinci sıradan aday olması bambaşka bir sinerji yaratacaktır. Ankara’dan aday gösterilmesi de güçlü bir ihtimal.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.