Erdoğan'ın Viyana'daki medeniyetler ittifakı konuşması

Erdoğan'ın Viyana'daki medeniyetler ittifakı konuşması

Viyana'daki medeniyet ittifakı programında konuşan Erdoğan Suriye krizini hatırlatıp BM Güvenlik Konseyi'ni topa tuttu..

 

Avusturya'nın Viyana kentinde düzenlenen Medeniyetler İttifakı Forumu'nda bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye kriziyle ilgili BM'yi eleştirdi. Avurpa'da yükselen İslamafobia'ya dikkat çeken Erdoğan, 'Suriye problemi 2 üye hayır dediği için halledilemiyor. BM barışa hizmet için kurulmadı mı? O zaman BM'nin yeniden şiddetle reforma ihtiyacı vardır. Bunu sağlayacaklar da tüm dünyadaki ülkelerdir. ' diye konuştu.

İŞTE ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARININ SATIR BAŞLARI

Suriye konusunda modern dünya iyi bir sınav verememiştir. Her gün masum kadın ve çocukların kanı akıtılırken dünyanın tepkisiz kalması adalet duygusunu ciddi derecede zedeliyor. Avrupa'da yükselen ırkçılığın da ciddi bir sorun olduğunu belirtmek zorundayım. Ülkeleri dışında yaşayan müslümanlara yönelik rencide edici tavırlar vicdanları yaralamaya devam ediyor. 

İSLAMAFOBİA DA FAŞİZM GİBİ İNSANLIK SUÇUDUR

Tıpkı Faşizm gibi islamafobianın da bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz bir hal almıştır. Bir dinin bir meshebin tahkir edilmesi ön yargıları büyütür uçurumları derinleştirir. Özellikle Mali'deki gelişmeleri dine dayalı bir şiddey olarak değerlendirirsek tarihi bir yanlışa düşeriz. Orada farklı dine ait olan insanlar birbirine karşı mücadele etmiyor. Hiç bir semavi din terörü tecviz etmez. Hele hele İslam zaten barış anlamına gelmektedir. Barışı teşvik etmesini asla kabul edemeyiz. Medeniyetler ittifakı uçurumları kapatmak için en anlamlı çabalardan birisidir. 

 

BM DİNİ NOKTADA TÜM İNANÇLAR TEMSİL ETMİYOR

Ben burada Medeniyetler İttifakı noktasında dünyaya Viyana'dan seslenmek istiyorum. BM çatısı altında şimdi sormak istiyorum BM Güvenlik Konseyi acaba dünyanın tümünü temsil ediyor mu? Daimi temsilciler dünyanın tümünü temsil ediyor mu? Asya var Afrika var Avrupa var. Bunların dışında daimi temsil yok. Dini noktada 5 üye dünyadaki tüm inanç guruplarını temsil ediyor mu? Geçici üyelerin güvenlik konseyinde kıymeti harbiyesi var mı yok? İşin temelinde bir sıkıntı var. Önce BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri arasında bir ittifakı oluşturmamız lazım. Üyelerden bir tanesi hayır dedimi mesele tıkanıyor. Bunun masaya yatırılmalı. Suriye problemi 2 üye hayır dediği için halledilemiyor. BM barışa hizmet için kurulmadı mı? O zaman BM'nin yeniden şiddetle reforma ihtiyacı vardır. Bunu sağlayacaklar da tüm dünyadaki ülkelerdir. 

İşte son olarak Filistin'in gözlemci üye sıfatıtyla BM GEnel Kurulu'nda oylanması tarihi bir başarıdır. Bu desteği veren tüm ülkeleri gönülden alkışlıyorum gönülden destekliyorum zira bu bir kırılma noktasıdır. Bir değişim dönüşümdür. Tebrik ediyorum çünkü BM Genel Kurulu'na da bu yakışırdı ve onlar bir çok şeye rağmen 138 devlet elini kaldırarak bunu başarmıştır. 

Sözlerimin sonunda Viyan formununbaşka bir özelliğini de vurgulamak istiyorum. İlk kez iki temsilci bir forumda hazır bulunuyor. Medeniyetler ittifakının bir nüve olmasından bugüne kadar gelmesine olan katkılarınızdan ötürü size teşekkür ediyorum. 

ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.