Geçici Bakanlar Kurulu'nda kimler olacak?

Geçici Bakanlar Kurulu'nda kimler olacak?

Meclisin bir erken seçim kararı alamaması ve seçimlerin yenilenmesi kararının Cumhurbaşkanı tarafından alınması halinde, her partinden üyelerin olduğu geçici bir Bakanlar Kurulu kurulacak.

Başbakan Davutoğlu, dün MHP ile yaptığı görüşme sonrasında, koalisyon hükümeti teklifinin MHP'ce reddedildiğini açıkladı.

Aynı gün MHP tarafından yapılan açıklamada ise, hem Ak Parti ile koalisyon kurulmayacağı hem de Ak Parti'nin azınlık hükümetine destek verilmeyeceği belirtildi. Ayrıca yapılacak bir erken seçime de karşı olduğu belirtildi.

Bahçeli'nin bu tavrından dolayı, Meclis, erken seçim kararı alamayabilir. Bu durumda, bir hükümet kurulamadığı için, erken seçim kararını, Cumhurbaşkanı Erdoğan almak zorunda kalacak. Ancak Cumhurbaşkanını seçim kararı alması, Anayasal açıdan çok farklı sonuçlar doğurmaktadır.

Erdoğan'ın Meclisi fesih etmesi ve erken seçim kararı alması halinde ise, geçici bakanlar kurulu oluşturulması gerekmektedir. Cumhurbaşkanı, geçici bakanlar kurulu için bir Başbakan atayacaktır. Ancak Başbakan her istediğini bakan yapamayacaktır. Zira, Anayasa, geçici bakanlar kuruluna, partilerin oy oranlarına göre bakanlık verilmesini öngörmektedir.
* Adalet, içişleri ve ulaştırma olmak üzere 3 bakanlığa, bağımsızlardan veya meclis dışından atama yapılacak. Mecliste şuan bağımsız olarak CHP'den istifa eden İhsan Özkes bulunuyor.
* Diğer kalan bakanlıklara ise Mecliste grubu bulunan tüm partiler (AK Parti, CHP, MHP ve HDP) oranlarına göre üye verecek. Şuan 4 Başbakan yardımcısı ve 21 bakanlık bulunmaktadır. Başbakan yardımcılığı hariç 18 Bakanlık esas alındığında bunun en az 2 veya 3'ü HDP'li vekillerden oluşacaktır.
* Başbakan, TBMM başkanının bildirdiği siyasi parti grupları üyelerine Bakanlık teklif edecek. Teklifi kabul etmeyenlerin yerine TBMM içinden veya dışından bağımsızlar atanacak. Örneğin HDP'nin bildirdiği milletvekiline Kültür Bakanlığı teklif edilecek. HDP'li partili bu teklifi kabul etmez ise, TBMM içinden veya dışından bağımsız birisi atanacaktır.

İŞTE ANAYASA'NIN İLGİLİ MADDELERİ

F. Seçimlerde geçici Bakanlar Kurulu

MADDE 114. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları çekilir. Seçimin başlangıç tarihinden üç gün önce; seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde ise, bu karardan başlayarak beş gün içinde, bu bakanlıklara Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar Başbakanca atanır.

116 ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındakibağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakana bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazetede ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.

H. Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesi
MADDE 116. Bakanlar Kurulunun, 110 uncu maddede belirtilen güvenoyunu alamaması ve 99 uncu veya 111 inci maddeler uyarınca güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Başbakanın güvensizlik oyu ile düşürülmeden istifa etmesi üzerine kırkbeş gün içinde veya yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Yenilenme kararı Resmi Gazetede yayımlanır ve seçime gidilir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.