Görev Süresi Sona Eren Müdür Yardımcıları Neler Yapılmalıdır

Görev Süresi Sona Eren Müdür Yardımcıları Neler Yapılmalıdır

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar başlıklı 7. maddesinde “(1) Müdür başyardımcısı veya m

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar başlıklı 7. maddesinde “(1) Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:

a) Müdür, kurucu müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı veya müdür yetkili öğretmen olarak görev yapmış olmak.

b) Bakanlığın eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki şube müdürü veya daha üstü kadrolarda görev yapmış olmak.

c) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak asaleten en az dört yıl görev yapmış olmak.” denilmektedir.

Yine yönetmeliğin Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar başlıklı 5. maddesinde “ (1) Yönetici olarak görevlendirileceklerde aşağıdaki genel şartlar aranır;

a)Yükseköğretim mezunu olmak,

b)Son başvuru tarihi itibarıyla Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapıyor olmak,

c)Görevlendirileceği eğitim kurumuna, görevlendirileceği tarihte alanı itibarıyla öğretmen olarak atanabilme şartını taşıyor olmak,

ç)Görevlendirileceği tarih itibarıyla, son dört yıl içinde adlî veya idarî soruşturma sonucu yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olmak.” denilmektedir.

Yönetici görevlendirmede esas alınacak hususlar başlıklı 10/9. maddesinde “Müdür görevlendirmesi yapılan eğitim kurumlarına müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri yeni görevlendirilen müdürün inhası, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile yapılır.” denilmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına görevlendirme başlıklı “23. Madde;

(1) Müdür başyardımcısı ve/veya müdür yardımcısı norm kadrosu boş bulunan eğitim kurumlarına, görevlendirilecekleri tarih itibarıyla 5 ve 7 nci maddelerde belirtilen şartları taşıyor olmaları kaydıyla, görevlendirme yapılacak eğitim kurumunda veya eğitim kurumunun bulunduğu ilçe ve ildeki eğitim kurumlarında halen yönetici veya öğretmen olarak görev yapanlar arasından, eğitim kurumu müdürünün inhası ve il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirilir.

(2) Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görevlendirilenlerden dört yıllık görev süresini tamamlayanların görev süresi, bu maddenin birinci fıkrasında öngörülen usulle uzatılabilir.

(3) Aynı eğitim kurumunda aynı unvanla sekiz yıllık görev süresini tamamlayan müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarından yeniden görevlendirilmek isteyenler, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen usulle başka bir eğitim kurumunda görevlendirilebilir.” denilmiştir. Bu maddede Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görevleri uzatılacak veya ilk defa başvuracaklar izah edilmiştir.

               Yönetmelikte genel ve özel şartlar sayılmış müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmelerinde herhangi başka bir şart bulunmamaktadır. Okul müdürünün inhası,  tamamen takdir yetkisine bağlı olarak yapılmaktadır. Okul müdürlerinin müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısını seçme konusunda tasarruflarının ilk basamak için olduğu aşikârdır. Ancak, bu takdir yetkisi sınırsız bir biçimde kullanılamaz. Takdir yetkisinin sınırları kariyer ve liyakat dolayısı ile de kamu yararı ve hizmetin gereği ile sınırlı olmalıdır.

Yönetmelikte müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görevlendirilmesi sürecinde herhangi bir duyuru yapılmasına ilişkin bir düzenleme mevcut değildir. Konuyu idari yargıya taşıyabilmek için idari bir işlemin tesisi gerekmektedir. Okullarda ister sınav puanı ile olsun ister sınav puansız ataması yapılmış ve yıllardır bu görevi başarı ile ifa eden yöneticilere, sadece okul müdürünün inhası olmadığı gerekçesi ile görev vermemek hiçbir şekilde hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Kariyer ve liyakat ilkeleri gözetilmeksizin yapılan görevlendirmeler eğitim kalitesini düşüreceği gibi ileride birçok sıkıntının yaşanmasına sebep olacaktır.

Her ne kadar Müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılıklarına görevlendirmeleri Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğine göre belirlenmiş olsa da Müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılıklarına ilk defa görevlendirme yapılmasında veya görev sürelerinin uzatılmasında belirli kriterler olmalıdır. Hiç bir müdür yardımcısı keyfi olarak görevlendirilemez veya hiçbir neden göstermeksizin görev süresini uzatmamak kabul edilemez.

 
           T.C. Anayasasının 2. maddesinde belirtilen Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temel niteliklerinden olan "hukuk devleti" ilkesi, vatandaşlarına hukuk güvenliğini sağlayan, idarenin hukuka bağlılığını amaç edinen, buna karşılık kamu gücünün sınırsız, ölçüsüz ve keyfi kullanılmasını önleyen en önemli unsurlardan biridir. Nitekim hukuk devleti ilkesinin yaşama geçirilmesini sağlayacak araçlar arasında, Anayasanın 8. maddesinde, yürütme yetkisi ve görevinin, Anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılacağı ve yerine getirileceği; Anayasanın 125. maddesinde de, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu kuralına yer verilmiştir.

Hukuk devleti ilkesi karşısında, idarenin yargısal denetim yapılmasını ortadan kaldıracak ya da bu denetimin yapılmasını imkânsız kılacak işlem ve eylemlerde bulunması mümkün değildir. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2. maddesinin (l/a) bendi gereğince iptal davalarında, idari işlemlerin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurları yönünden yargısal denetime tabi tutulması zorunlu bulunmaktadır.

Dolayısıyla Müdür yardımcılığı veya müdür başyardımcılığı görevinin uzatılmamasının veya ilk defa ile yeniden görevlendirme işleminin yargısal denetimini sağlayacak altyapının tüm unsurlarıyla oluşturulmasını sağlamak hukuka bağlı idarenin görevidir. Yukarıda da belirtildiği üzere hukuk devleti ilkesinin, idarenin, yargısal denetim yapılmasını ortadan kaldıracak, imkânsız kılacak ya da güçleştirecek şekilde bir idari işlem tesis etmesine izin vermemesi gerekir.

Yukarıda açıklanan hukuki gerekçeler ışığında müdür yardımcılığı veya müdür başyardımcılığı görevlerine talip olan veya görev sürelerini uzatma isteğinde bulunacak öğretmenlerimiz hukuk servisimiz avukatlarınca çalışılmış örnek dilekçeyi kendi durumlarına uyarlayarak kullanabilir. Dilekçe iki örnek olarak hazırlanmalı, ekleri ile birlikte aslı okul evrak sistemine kayıtlı numarası ile teslim edilmelidir. Elde kalan örneği üzerine de dilekçe aslının ve eklerinin alındığına ilişkin olarak görevli memurun imzası alınmalıdır.

Eğitimcilerimizin olası yazılı veya zımmen red yanıtları ile dava açma hakları doğar. Böyle bir durumda sendikamız hukuk bürosu avukatları aracılığıyla dava açılabilecektir.

 

 

Mevcut müdür yardımcılığı itiraz dilekçesi

 

İlk defa müdür yardımcılığına başvuru  itiraz dilekçesi

 

Müdür inha Milli Eğitim red itiraz dilekçesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum