Görevde yükselmede, atama işlemleri için belirli bir süre var mıdır?

Görevde yükselmede, atama işlemleri için belirli bir süre var mıdır?

Bir üniversitede çalışıyorum. Görevde yükselmede başarılı oldum ama hala atamam yapılmadı. Atama için bir süre var mıdır?

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Genel Yönetmeliğinin 12/C maddesinde, "Atanmaya hak kazanan personel, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen başarı sıralamasındaki başarı puanlarına göre atanır. Kurumlarca tercih alınması durumunda ise başarı sıralaması esas alınarak ilgili personelin tercihlerine göre atamaları yapılır." hükmü vardır.

Bu hükümde herhangi bir süreden bahsedilmemektedir.

Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği, tüm üniversitelerin ortak yönetmeliğidir. Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde, "Görevde yükselme suretiyle ilan edilen boş kadro sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanı, şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki diğer kadrolara atanacaklar için yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması; diğer kadrolara atanacaklar için yazılı sınav puanı esas alınmak suretiyle tespit edilir ve kurumların resmi internet sitesinde ilan edilir." hükmü vardır.

Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinde ise, "Atanmaya hak kazanan personel, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip üç ay içinde en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen başarı sıralamasındaki başarı puanlarına göre atanır." denilmektedir.

15 inci maddenin devamında, hangi durumlarda yedeklerden atama yapılabileceği düzenlenmiştir. Bu hüküm, aynı zamanda kimlerin atamasının yapılmayacağı; yapılmış olsa da iptal edileceği hususunu da zımnen ifade etmektedir.

Buna göre, atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi durumlarında yedeklerden atama yapılabilecektir.

YÖK Yönetmeliğinde yer alan üç aylık süre, hak düşürücü bir süre değildir. Bu süre, atanmayı bekleyen personeli korumaya dönük olarak konulmuştur. Bu hüküm, atama yetkili amirlere ise ilgilileri üç ay içerisinde atama yükümlülüğü getiren bir düzenlemedir.

Haklı veya makul bir sebep olmaksızın, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip üç ay içinde en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen başarı sıralamasındaki başarı puanlarına göre atamaya yapmayan üniversite yönetimi, sorumluluk altına girecektir.

Atanmaya hak kazanan personelin ise bu haktan feragat etmediği sürece, atanma hakkı korunacaktır. Makul bir gerekçe olmaksızın ataması geciktirilen personelin konuyu yargıya taşıması da mümkündür.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.