HAGB kararına göre disiplin cezası verilemez

HAGB kararına göre disiplin cezası verilemez

Anayasa Mahkemesinden, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına ilişkin önemli bir yorum.

Askeri bir kurumda yaşanan bir olayda, bir sözleşmeli uzman erbaş hakkında ceza davası açılmış ve yapılan yargılama sonrasında 11 ay hapis cezası verilmiştir. Ancak mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermiştir. Askeri kurum, HAGB kararının, isnat edilen suçu işlemediği değil tam aksine işlediğinin sabit olduğu gerekçesiyle sözleşmesinin feshine karar vermiştir.

Sözleşmeli uzman erbaş, sözleşme feshini askeri yargıda dava etmiş ama Askeri Yüksek İdare Mahkemesi hem HAGM kararına hem de idarenin sadece bu karara değil uzman erbaşın diğer fiillerine de dayanarak, açılan davayı reddetmiştir.

AYM ise kararında, HAGB kararına dayanarak bir idari işlem uygulanmasının "Masumiyet karinesi" ile çelişeceğini belirtmiştir.

Anayasa Mahkemesinin bu kararına göre, bir idarenin sadece HAGB kararına dayanarak kamu çalışanı hakkında olumsuz idari bir işlem uygulamaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, AYM, bireysel başvuru kararında, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararının sadece salt HAGB kararına dayanmadığını, sözleşmenin feshi işleminde, bunu yanı sıra özlük dosyasında yer alan bilgiler içinde yer alan uzman erbaşın borçlanmayı alışkanlık haline getirmesi ve benzer fiillere de dayanmasından dolayı, masumiyet karinesinin ihlal edilmediği sonucuna varmıştır. Ancak, AYM'nin AYİM kararını bozmayan bu kararına 5 üye muhalefet şerhi yazmıştır.

İŞTE AYM'NİN ÖNEMLİ KARARI

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.