İşçiye % 11, Memura %6

İşçiye % 11, Memura %6

İŞÇİYE % 11,3 VE 500 LİRA DENGE TAZMİNATI, MEMURA VE EMEKLİYE % 6 !

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs ayında enflasyon yüzde 0,56 oranında yükseldi. Buna göre, yılın ilk 5 ayındaki toplam enflasyon yüzde 5, 3 oldu. Gerçekleştirilen şaibeli toplu sözleşmede memurlara ve emeklilere yüzde 3+3 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Yılın ilk yarısı tamamlanmadan, enflasyonun bütün hedefleri aşarak yüzde 5,3’e yükselmesi memur ve emeklilerin maaşlarının da erimesine yol açtı. Memur ve emekli maaşlarındaki erime Mayıs ayı itibariyle yüzde 2, 3 oldu.

 

Bununla birlikte, geçtiğimiz günlerde kamu işçileri adına gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde işçilere yılın ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı ay için yüzde 6 zam yapılmasına ayrıca yıllık 500 lira denge tazminatı ödenmesine karar verildi. Böylece memurlar adına gerçekleştirilen toplu sözleşme tiyatrosunun nasıl bir fecaat olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Öyle ki Aralık 2014 itibariyle eline 2500 lira geçen bir memurun maaşı yüzde 3 artışla 2575 liraya yükselirken, aynı tarihte yine 2500 lira alan bir kamu işçisinin maaşı 2625 lira oldu. Bu memurun maaşı yapılan toplu sözleşmeye göre, Temmuz ayında 2652,3 liraya yükselecekken işçinin maaşı ise, 2782,5 lira olacak. Ayrıca bu işçi 500 TL de denge tazminatı alacak.

2014 yılında, maaşları aynı olan bir işçi ve memurun maaşında 2015 Temmuz itibariyle işçi lehine 130,2 liralık bir fark ortaya çıktı. Aynı zamanda, bu işçi 500 lira da denge tazminatı alacağı için denge tazminatının 12 aya yansıması yaklaşık aylık 42 lirayı bulacağından yetkilendirilmiş konfederasyonun ortalama 2500 lira maaş alan bir memuru masada uğrattığı zarar, aylık 172 lirayı bulacak. Aynı şekilde, Aralık 2014’de 3000 lira maaş alan işçi ve memur arasındaki fark da 198 lira olacak.

 

Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk,  “2015 yılında memura yüzde 6, kamu işçisine yüzde 11,3 zam, 50-100 TL iyileştirme, 500 lira denge tazminatı.  Memura bu zammı layık görene, mahkûm edene,  susana yazıklar olsun” dedi.

 

Açıklanan enflasyon rakamlarının memurlara yapılan zammı aştığı gibi, temmuz ayında alacakları yüzde 3’lük zammı bile erittiğini ifade eden Genel Başkan;  “2015 yılında, kamu işçisine yüzde 11,3 zam yaparken, memur ve emekliye sadece %6 zam vermek zulümdür. Bunu yapana da, buna susana da zalim denir.

 

Buna göre, memur adına gerçekleştirilen toplu sözleşmenin memurları hem enflasyon yönünden, hem de emsalleri yönünden nasıl zarara uğrattığı açıkça görülmektedir. İdarecilerin seçim meydanlarında yetkilendirilmiş konfederasyon yöneticilerinin ise memurlar karşısında utanmadan “memurları ve emeklileri enflasyon karşısında ezdirmedik” diyebilmelerini hayretler içerisinde takip ediyoruz. Memurlarımızın kendilerine uygulanan bu çifte standardın hesabını hem yetkilendirilmişlerden, hem de yetkililerden sormasını bekliyoruz" şeklinde açıklamasını tamamladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.