İşsizlik maaşı bin 314 lira olacak

İşsizlik maaşı bin 314 lira olacak

Asgari ücret 2016 ile birlikte bin 300 liraya çıktığında brütü de 1.655 lira olacak. Bu zam işsizlik ücretini de artıracak. En düşük maaş 657, en yükseği 1.314 lirayı bulacak.

FARUK ERDEM

Seçimlerden sonra sonuç ne olursa olsun asgari ücretin artması artık kesin gibi. Özellikle iktidarın en büyük adayı AK Parti'nin açıkladığı bin 300 liralık asgari ücret, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Bu teklifin asgari ücret komisyonuna aralık ayındaki toplantıda gelmesi bekleniyor. Masadaki üç kesimden ikisinin teklife 'evet' demesiyle de hayata geçecek. Böylece Ocak 2016'dan itibaren temmuz ayına kadar asgari ücret bin 300 lira olarak uygulanacak. Temmuzda ise yeniden artacak. Bin 300 liralık asgari ücretin çalışan çalışmayan herkesin hayatında değişik etkileri olacak. Daha önce de yazdığımız gibi asgari ücret tek başına bir maaşı değil değişik ödeme ve borçlanmaları da etkileyen bir parametreyi ifade ediyor.

 

EN DÜŞÜğÜ 657 LİRA OLACAK

 

Bin 300 liralık net asgari ücretin ortalama yıllık brütü bin 655 lirayı bulabilecek. Bundan değişik oranlarda SSK primi, işsizlik primi, damga vergisi, gelir vergisi gibi kesintiler yapılıyor. Ayrıca asgari geçim indirimi ekleniyor. Bu işlemler sonunda da bin 300 liralık net ücret ortaya çıkıyor. Asgari ücret birçok ödemeyle birlikte işsizlik maaşını da belirliyor. İşsizlik maaşının en düşük noktası asgari ücretin brütünün yüzde 40'ından oluşuyor. 5 liralık damga vergisi indirildiğinde en düşük işsizlik maaşı 657 lira olacak. En yüksek işsizlik ödeneği ise 10 liralık damga vergisinden sonra bin 314 lirayı bulacak.

 

ALMA SÜRESİ DE UZAYABİLİR

 

İşsizlikmaaşı şu anda en fazla 10 ay alınabiliyor. Bunu alabilmek için son üç yılda 600 gün prim gerekiyor. Son 4 ayda da primlerinin yatırılmış olması şartı var. Ayrıca işten kendi isteği dışında ayrılmak lazım. Ancak AK Parti beyannamesinde yer alan çalışmaya göre alma şartlarında esneklik yapılacak. Prim ödeme süresi şartında kısalma, 10 aylık ödeme süresinin de uzaması gündemde.

 

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.