İstanbul'da 1 Mayıs! Polis Müdahalesi Başladı

İstanbul'da 1 Mayıs! Polis Müdahalesi Başladı

1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye ve dünyada kutlanıyor. İstanbul'da şehir polis ablukası altında. Taksim ve Beşiktaş'ta müdahale başladı!

1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye ve dünyada kutlanıyor. Kutlamalar için Türkiye'nin birçok şehrinde, meydan ve işyerlerinde miting ve gösteriler düzenleniyor. İstanbul'daki kutlamalarda, sendikaların Taksim'e çıkışını engellemek için şehir polis ablukası altında. İstanbul Valiliği'nin 1 Mayıs için aldığı güvenlik önlemleri kapsamında toplamda 21 bin polis ile 63 TOMA'yı görevlendirdiği ifade ediliyor.

Okmeydanı, Beşiktaş ve Taksim'de polis müdahalesi başladı.

BİR ANDA GELDİLER

1 Mayıs nedeniyle girişin yasak olduğu Taksim Meydanı'na bir grup saklandıkları binadan koşarak girdi. Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi olduğu öğrenilen kalabalık bir grup, polisin kuş uçurmadığı Taksim Anıtı'na çok yakın bir otelden hızla koşarak meydana geldi. Ellerinde flamalarla alana gelen göstericiler, flamaların sopalarını kullandılar.

Bayraklarıyla slogan atarak bir anda meydana gelen grupun çevresini, kırmızı yelekli çok sayıda polis sardı. Grubu meydandan çıkarmak isteyen polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

 

- DAKİKA DAKİKA '1 MAYIS' -

14:40 - Beşiktaş'ta bir eylemciyi otopark çalışanlarının bıçaklayarak yaraladığı bildirildi.

14:09 - Beşiktaş şu an gaz bulutu içinde. Polis yoğun bir şekilde gaz atıyor.

14:08 - Beşiktaş'ta dağılmayan eylemcilerin üzerine 2 TOMA önden ve arkadan su sıkıyor.

14:04 - Beşiktaş Meydanı'ndaki gruba müdahale ediliyor.

13:40 - Polisin Fulya'daki gruba müdahalesi sürerken kimliği belirsiz kişiler iki göstericiyi yakalayarak darp etti.

 

13.40 - Tertip Komitesi ile polis görüşmesinden sonuç çıkmadı. Polis "300 kişi Taksim'e çıksın, geri kalanlar burada miting yapsın" dedi, Tertip Komitesi kabul etmedi. Bekleyiş sürüyor.

13.30 - Habertürk muhabiri Gökay Uslanmaz, Şişli'de polisin attığı plastik mermi nedeniyle yüzünden yaraladı.

13.25 - Tertip Komitesi ve emniyet amirlerinin İstanbul Valisi Vasip Şahin'le yapacakları görüşmenin ardından nihai kararın verileceği belirtildi. (İMC)

13.20 - Beşiktaş'ta polis barikatlarının kaldırılması ve Taksim yolunun açılması talebiyle bekleyiş sürüyor.

13:15 - Habertürk muhabiri Gökay Uslanmaz, Şişli'de polisin attığı plastik mermiyle suratından yaralandı.

13:06 - HDP heyeti ile Beşiktaş'a gelen HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ: "İşçiler, emekçiler, tüm ezilen kesim 1 Mayıs İşçi bayramını kutlamak için alanlara çıktılar. Ama bugün İstanbul'da yine bildiğimiz manzaralarla karşı karşıya kaldık. Yine İstanbul bir olağanüstü hal kentine dönüşmüş durumunda. Biz bütün alanların özgür olduğu, bütün işçilerin özgür olduğu 1 Mayıs istiyoruz." dedi.

13:00 - Zeytinburnu metrobüs durağı yakınında toplanan Eğitim-Sen üyesi bir grup, pankart açıp slogan atarak, E-5 yanyoldan yürüyüşe başladı. Taksim'e yürümek isteyen grubun önünü kesen polis, yürüyüşün yasal olmadığını belirterek "dağılın" uyarısında bulundu. Uyarılara rağmen yürüyüşe devam eden gruba, biber gazıyla müdahale edildi.

12:58 - İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok Taksim'e gelerek incelemeler yaptı. Altınok, "İzin alarak gelen herkes Kazancı Yokuşu'nda anma yapabilir. Kimsenin burnu kanamadan bugünü tamamlamaya çalışıyoruz. dedi. Gözaltı sayısının ise şu ana kadar 136 olduğunu söyledi.

12.55 - Beşiktaş'ta polis barikatlarının kaldırılması ve Taksim yolunun açılması talebiyle bekleyiş sürüyor.

 

12:50 - Taksim Meydanı'na çıkan 2 genç kız bir anda slogan atmaya başladı. Ardından pankart açmaya çalışan genç kızlara polis engel oldu. Polise direnmeye çalışan genç kızlar gözaltına alındı. Gözaltına alınan genç kızlar polis otosuna bindirilerek emniyete götürüldü.

12:49 - İstiklal Caddesi'nde 1 Mayıs İşçi Bayramı sebebiyle giriş ve çıkışlara izin verilmeyince esnaf vakit geçirmek için futbol oynadı.

12:46 - Tarlabaşı Bulvarı üzerinde 1 Mayıs dolayısıyla güvenlik tedbiri olan polis ekipleri, bir seyyar satıcıyı "Burada durma" diyerek uyardı. Seyyar satıcı ise uyarıya karşılık, "Sen git amirin gelsin" deyince tartışma çıktı. Bir süre birbirlerini iterek tartışan ikilinin arasına diğer polisler girdi. Seyyar satıcı bir süre polisler için bekletilen belediye otobüsü içine alınarak kimlik kontrolü yapıldı. Yapılan kontrolde herhangi bir suç unsuruna rastlanmayınca bölgeden uzaklaştırıldı.

 

12:45 - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türk-İş tarafından Zonguldak'ta kutlanıyor. Binlerce sendika üyesi TIR Parkı kavşağından başlayan yürüyüşü Madenci Anıtı önünde sonlandırdı. Alanda 1 Mayıs kutlamaları başladı.

 

12:44 - Şişli Kurtuluş'ta kaldırım taşlarını kırıp barikat kuran grup, polise molotof kokteyli ve ses bombasıyla saldırdı. Polis, göstericileri biber gazı ve tazyikli suyla püskürttü. Polisle ara sokaklara dağılan göstericiler arasında zaman zaman gerginlik sürüyor.

 

12:40 - Ankara'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, tarihi tren garından Sıhhiye Meydanı'na yürüyüşle başladı. Güvenlik önlemlerinin üst düzeyde olduğu gözlenen yürüyüşte gruptakilere ambulanslar da eşlik ediyor.

 

12:40 - DİSK Başkanı Kani Beko ve KESK Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin üyelerinden oluşan bir grup, Beşiktaş Meydanı'na geldi.

 

12:35 - Şişli'de polisin uyarıları nedeniyle eylemcileri temsilen bir grup polisle görüşmeye başladı. DİSK binasının önünde toplanan grup da polisle karşı karşıya.

12:33 - Taksim'e çıkmak isteyen gruba Kurtuluş'ta polis müdahale ediyor.

 

12:32 - Şişli'de toplanan gruplar Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Polis ilerlememeleri yönünde anons yapıyor.

 

12:30 - Okmeydanı'nda toplanan bir grup polise havai fişek atınca müdahaleyle karşılaştı. Polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesinin ardından eylemciler ara sokaklara kaçtı.

 

12:21 - Aksiyon-İş Sendikaları Konfederasyonu ve Cihan Sendikalar Konfederasyonu üyeleri valiliğin izniyle 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladı.

 

12:20 - Taksim ve civarında 1 Mayıs gerginliği sürerken, Kadıköy'de toplanan işçiler, bayramı davul zurnayla kutladı.

(haberler.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.