Kenan Evren'in ailesi Meclis'i istemedi

Kenan Evren'in ailesi Meclis'i istemedi

Cenaze töreni, Evren’in ailesinin isteği doğrultusunda Meclis yerine Evren’in "yuvası" olarak gördüğü Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılacak.

12 Eylül askeri darbesinin lideri, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, yargılandığı ve ağırlaştırılmış müebbet hapse, rütbelerinin sökülmesine mahkum edildiği dava kesin karara bağlanmadığından, son yolculuğuna hiçbir ünvanını ve hakkını yitirmeden uğurlanacak.

MECLİS'TE TÖREN YAPILMAYACAK
Kenan Evren’in ölümünün ardından, ailesinin devlet töreni isteyip istemediği, törenin nerede ve nasıl yapılacağı merak konusu oldu.

Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre; Evren’in önceki akşam yaşamını yitirmesinin ardından, aile dün sabah törenle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Evren’in, darbeden 30 yıl sonra yargılanmasını ve hasta olarak sorgulanmasını haksız bulan aile, Meclis’te tören yapılmaması kararı aldı. Törenin nasıl yapılacağı konusunda protokol çalışmalarını yürüten Dışişleri Bakanlığı ile de istişarelerde bulunuldu.

DEVLET MEZARLIĞI'NA GÖMÜLECEK
Aile, hükümete, devlet töreni yapılmasını istediklerini ancak son törenin Meclis’te yapılmasını istemediklerini bildirdi. Aile, Meclis yerine Kenan Evren’in "yuvası" olarak gördüğü Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılacak törenden sonra cenaze namazının kılınmasını talep etti. Aile, Evren’in Devlet Mezarlığı’na defnedilmesini istedi.

"MECLİS'TE TÖREN UYGUN DEĞİL"
Ailenin, Meclis’te tören yapılmasını birkaç nedenden dolayı istemediği bildirildi. Milliyet’e bilgi veren Evren’in damadı Erkan Gürvit, "Meclis’te töreni aile olarak uygun görmedik. Bu kararı verirken Meclis’in kapalı olması ve vekillerin seçim çalışmaları nedeniyle Ankara dışında bulunmalarını dikkate aldık" dedi.

Ancak aileye yakın kaynaklar, Evren’in, yargılanmasına yol açan süreçte siyasilerin ve Meclis’in tutumuna çok üzülmesinden dolayı "yuvası" olarak gördüğü Genelkurmay Başkanlığı’ndaki törenin tercih edildiğini söyledi.

RESMİ PROGRAM
Buna göre, Evren’in cenazesi GATA’da yapılacak törenin ardından Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecek. Burada Evren için resmi tören yapılacak. Törene, devletin üst düzey bütün isimlerinin katılması bekleniyor. Törenin ardından, cenaze Bilkent’teki Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınacak namazın ardından Devlet Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Cenaze için, devletin üst düzey isimlerinin cenaze namazlarının kılındığı Kocatepe Camii yerine daha küçük ve merkeze daha uzak olan Akseki Camii’nin seçilmesi de dikkati çekti. Bunun da cenazeye gelebilecek ve tepki gösterebilecek olası kişilere karşı alınmış bir önlem olduğu değerlendirmesi yapıldı.

TAZİYE MESAJI YAYINLANMADI
Evren’in ölümünün ardından, dün akşam saatlerine kadar hem Cumhurbaşkanlığı’nın hem de Genelkurmay’ın taziye mesajı yayınlamaması dikkat çekti. Bu tip durumlarda genellikle başsağlığı mesajı yayınlayan Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, önceki gece ve dün gün boyu mesaj yayınlamadı.

ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.