Kılık kıyafet düzenlemesinde, değişen bir şey var mı?

Kılık kıyafet düzenlemesinde, değişen bir şey var mı?

Bugün 2015-2016 eğitim öğretim yılı başladı. Kılık kıyafet düzenlenmesindeki son durum nedir?

Bu yıl, 2016 ve 2017 yılına yönelik toplu sözleşmeler yapıldı.

Bir çok öğretmen, bu toplu sözleşmelerde alınan bir karar olup olmadığını ve mevzuatta bir değişiklik olup olmadığını sormaktadır.

BİR DEĞİŞİKLİK VAR MI?

Toplu sözleşmelerde bu yönde bir kararalınmamıştır.

Ayrıca mevzuatta da bir değişiklik olmamıştır.

Bu nedenle, kılık kıyafet düzenlemesi eskisi gibi devam edecektir.

SENDİKAL KARARLAR

Bir çok sendika, üyelerinin serbest kıyafetle işe gidip gelebilmesi için kararlar almıştır. Sendika yöneticileri, uluslararası hukuka göre, alınan kararların geçerli olduğunu ve alınan karara uyarak mesaiye gidenlere disiplin cezası verilemeyeceğini belirtmektedir. Ancak, kamu kurumu yöneticileri ise, yönetmelikte bir değişiklik olmadığı için, serbest kıyafetle mesaiye gelen memurlarına soruşturma açmaktadır.

İzmir İdare Mahkemesi, sendikasının aldığı kravat eylemine uyarak işe kravatsız giden öğretmene verilen cezayı iptal etmiştir. Açılan disiplin soruşturmaları ve verilen cezalar için henüz yerleşik bir içtihat oluşmamıştır.

HALİ HAZIRDAKİ MEVZUAT HÜKMÜ NEDİR?

Madde 5 - 2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar:
a. Kadınlar;
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez

b. Erkekler;
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

c. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafetleri varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.

SONUÇ

Hali hazırdaki mevzuatta son yapılan düzenleme sadece 2014 yılındaki başörtüsü düzenlemesidir. Bunun dışında bir değişiklik yapılmamıştır. Ayrıca, kılık kıyafet düzenlemesine uymayan ve disiplin cezası alan memurların açtığı davalarda, yerleşik olumlu bir yargısal içtihat bulunmadığı hususunu da tekrar belirtmek istiyoruz.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum