Koalisyon görüşmelerinde detay dönemi

Koalisyon görüşmelerinde detay dönemi

Konu başlıkları ikiye ayrılacak. İlk aşamada, uzlaşma sağlanması kolay konular ele alınırken, ikinci aşamada daha kritik ve çetrefilli başlıklar masaya yatırılacak

Volkan YANARDAĞ

Başbakan Ahmet DavutoğluRamazan Bayramıöncesi üç muhalefet partisi CHP, MHP ve HDP'yi ziyaret ederek ilk tur görüşmelerini tamamladı. AK Parti ile CHP arasında varılan mutabakatla oluşturulan istikşafi görüşme mekanizması ise yeni haftada başlıyor. Görüşmelerde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un başkanlığındaki heyetler, detaya inecek.

Konu başlıkları ikiye ayrılacak. İlk aşamada, uzlaşma sağlanması kolay konular ele alınırken, ikinci aşamada daha kritik ve çetrefilli başlıklar masaya yatırılacak.

AK Parti ve CHP heyetleri, koalisyon görüşmelerinde bir noktaya ulaşabilmek için çok yoğun mesai yapacak. İki partinin temas noktaları olan Çelik ve Koç'un, istikşafi görüşmelerin çeşitli aşamalarında liderlere sunum yapması planlanıyor. Bu sunumlar ayrı ayrı olabileceği gibi iki liderin yan yana olduğu bir formatta da gerçekleşebilecek.

SÜRE ÖNGÖRÜLMÜYOR

İstikşafi görüşmelerin sonunda iki partinin ortak bir hükümet kurup kuramayacağı konusunda net bir resim ortaya çıkacak. Sürecin zorluğundan dolayı istikşafi görüşmeler için bir süre öngörülmüyor. Temmuz ayı sonuna kadar bu görüşmelerin sürebileceği, Davutoğlu'nun gerçekleştireceği ikinci turun da ağustosa sarkabileceği ifade ediliyor.

İSTİKŞAFİ NE DEMEK?

İstikşafi sözcüğü, Arapça "keşf" sözcüğünden türetilmiştir. Keşif ve tahkik etmeye çalışmak, bir şeyin teferruatını ortaya çıkarmak anlamına gelir. Genellikle diplomatik müzakereler için kullanılan sözcük, "her konuda uzlaşmadan, hiçbir konuda uzlaşılmış sayılmayacağı" anlamına da geliyor.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.