Koncuk: Başbakan'ın Sözünün Üstüne Söz Olmamalıdır

Koncuk: Başbakan'ın Sözünün Üstüne Söz Olmamalıdır

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) 2016 yılı Mart ayı toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) 2016 yılı Mart ayı toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı toplantı salonunda gerçekleştirildi.
KPDK toplantısında Genel Başkanımız İsmail Koncuk ve Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekreteri Necati Alsancak  da hazır bulundu. 


ÇALIŞMA BAKANI SOYLU: KPDK TOPLANTILARI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ BAKIMINDAN SON DERECE ÖNEMLİDİR 
Kamu Personeli Danışma Kurulu Mart ayı toplantısının açılışında bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2016 yılı Mart ayı toplantısının hayırlı olmasını diledi. Sorun ve sıkıntıların çözülmesi adına KPDK toplantısındaki görüş alış verişlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Bakan Soylu,  "Reformist ve çözüm odaklı olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz"dedi. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de birlik ve beraberlik içinde çalışarak sorunların çözümü noktasında adımlar atacağımızdan şüphem yoktur. 2016 yılı Mart ayı KPDK toplantımızın tüm paydaşlarımıza ve tüm ülkenize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 
KONCUK: KPDK BİR DİYALOG MEKANİZMASI OLMALIDIR

Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda sorunlar ve çözüm önerileri üzerine konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 4-C ve üniversiteki işçiler için artık bir takvimin çıkması gerektiğini net bir şekilde vurguladı. Taşeron meselesine de değinen Genel Başkan İsmail Koncuk, "Başbakan'ın kadro sözünün üzerine başka söz söylenmemelidir"dedi. 

Genel Başkan İsmail Koncuk, "KPDK önemli bir toplantıdır. KPDK'nın önemine 4688 sayılı kanunda vurgu yapılıyor. 4688 sayılı kanunundaki hüküm ortadadır. Özellikle diyalogdan bahsedilmektedir.  Bizler yılda iki kez toplanıyoruz. Kasım ayında bir toplantı yaptık ama Kasım ayında yaptığımız toplantıdan herhangi bir sonuç bize ulaşmadı. Toplu sözleşmenin hemen ardından yapılan bir KPDK idi ama hala alınan kararlar ve sonuçlarına ilişkin bir sonuç elde edemedik.
Toplu sözleşmelerde alınan 21 karar üzerinde "Çalışma yapılacak kararlar olarak ifade edildi. Aslında 22 olarak bunu söyleyebiliriz, KİT'lerde ücret guruplarının beşten üçe indirileceğine dair karar 01.01.2016 tarihine kadar çıkması gerekiyordu ama tarih verildiği halde hala sonuçlanmadı. Bu durum toplu sözleşme kararlarını ciddiyetsiz hala getirmektedir. 
Burada belkide yapılması gereken en önemli şey kamu personeli ve yöneticiler arasında yaşanan sıkıntıların gündeme getirilmesi ve toplu sözleşmede alınan kararların ne halde olduğudur? Bu KPDK'dan gerçek anlamda bir sonuç çıkması için alınan kararlar ne halde bunu bilmemiz lazım. Türkiye Kamu-Sen olarak biz bu kararların altına imza atmadık ama kamu çalışanları imzalanan metnin sorumlusu olarak bizleride görüyor ve neticelerini soruyorlar.


KONCUK: 4-C VE ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER İÇİN TAKVİM BELİRLENMELİDİR
4-C'li çalışanlar ve üniversiteli işçilerle ilgili alınan kararların artık netleşmesi gerektiğini bir kez daha vurgulayan Genel Başkan İsmail Koncuk, "Mesela, "4-C'liler kadroya alınacak" diye bir karar alındı. 1 Kasım'dan  önce verdiğiniz kararları hayata geçirmek anlamında ciddi çalışmalar yaptığınızı sayın Başbakan'da  söylüyor. Peki 4-C'liler ilgili alınan bu kararlar ciddiyetsiz mi ki, ne zaman hayata geçeceğini kimse bilmiyor. Çalışma Bakanı  olarak sizde 4-C'lilerin kadroya alınacağı tarihi bilmiyorsunuz. Bu heyet bugün ortaya bu görüşü koymalıdır ve tarih belli olmalıdır.
Üniversiteli işçiler meselesi. Bu da alınan bir karardır ama ortada birşey yok. Yani saldım çayıra, mevlam kayıra...Tarih verilen konular dahi sonuçlandırılmamışsa burada bir sıkıntı vardır. Tarih verilmeyen konularla ilgili kimsenin bilgisi zaten yok, çalışma yapılıp yapılmayacağını da kimse bilmiyor. 4-C ve üniversiteli işçiler meselesi ne zaman anlaşma maddesi gereği sonuçlanacaktır, bunu açığa kavuşturmamız lazım. Ortaya bir tarih konulsun ki, en azından bu hiçbir tarih olmamasından daha iyidir.
Bu masada bugün 4-B'yi, geçici ebe, hemşire, vekil ebe, vekil imam, idari hizmet sözleşmeliler, kamu dışı aile sağlığı elemanları, 4924, 5393 gibi tüm çalışanları ve diğer meseleleri de masaya yatırmamız lazım. 
Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanlığında görev yapan iki veteriner  yanıma geldi. Karı koca olan bu iki arkadaşımızın birisi Şırnak Beytüşebap'ta, diğeri ise Van Özalp ilçesinde görev yapıyorlar.  Bir araya gelebilmek için tayin istiyorlar, " Sen 4-B'lisin olmaz ancak 4-A tayin isteyebilir" deniyor. Böyle bir düzenleme olur. Mu? Bu örnekler  hukuk devletine, insan haklarına kamu çalışma hayatına hayatına yakışmamaktadır.
Biz bunlar düzelsin derken başka şeyler çıkıyor, mesele kiralık işçi dönemi..Eskinin  amele pazarı gibi bir şey. Bunların hukuki hakları yok,  emekli olma hakları zaten yok. Bu memleketin insanlarını kiralamamak gerek diye düşünüyorum. Hz. peygamber efendimiz, "Çalıştırdığınız insanlara yediğinizden yedirin, giydiklerinizden giydirin' buyuruyor. Kimsenin yediği, içtiğinde gözümüz yok ama bu insanları diğerleri ile benzeri normlara eşit tutmak zor olmamalıdır.


KONCUK: TAŞERON KONUSUNDA BAŞBAKAN'IN SÖZÜNÜN ÜZERİNE SÖZ OLMAMALIDIR
"Taşeron çalışanlara kadro" konusuna da değinen Genel Başkan İsmail Koncuk, "Özel statü denilerek yeni bir sistem mi getiriliyor?" dedi. Koncuk, "Taşeron çalışması yapılıyor şu sıralar. Sayın Başbakan,  net şekilde "Taşeron çalışanların tamamını asıl ya da yardımcı demeden kadroya alacağız" dedi. Hepimiz memnun olduk, gerçi işsiz gezen KPSS'ye giren milyonlar feveran ediyorlar ama bu söz verildiyse istisnasız bütün taşeron işçileri gerçek anlamdaki güvenceli kadroya geçirilmelidir.
Ancak anlaşılan yanındaki kişiler sayın Başbakan'a sağlam bilgiler vermemişler. Sayın Maliye Bakanı, 3 yılık sözleşme, performans, aynı maaşların alınacağı, sınavları kurumların yapacağı ya da ÖSYM'nin yapabileceği gibi açıklamalar yaptı.  Sayın Başbakan'ın sözünün üstüne söz olmaz. Taşeronlara özel bir statüden bahsediliyor şayet özel statü bir statü ise neden sayın Başbakan kadro dedi. 657'de olmayan bir statü, 4-A, 4-B, 4-C, 4-D var şimdide 4-E'mi geliyor? Bunun açıklaması budur. Bu verilen sözün tutulması anlamına gelmez, kimse kimseyi aldatmasın böyle bir uygulamayı kabul etmiyoruz. 

720 bin insan hiç bilmediğimiz yeni sistem içine sokulacak, bunu kabul edemeyiz. Bu çalışma hayatıyla Türkiye nereye gider? Bunları sendikaların kabul etmesi ve sessiz kalması mümkün değildir. KPDK'nın amacı diyalogdur, bunlar oluyor ama sendikalara sorulmuyor. Bu nasıl diyalogtur? Aslında bu diyalogsuzluktur. Birileri Maliye Bakanlığında oturup çalışıyor, kimsenin bilgisi yok, görüş alınmamış, nasıl çalışma barışı sağlanacak? Gelin bizimde görüşlerimizi alın, fikrimizi sorun, belki yanlışı düzeltme şansımız olacak. Bırakın görüşlerimizi söyleyelim.

Genç işsizlik patlamış durumda. 430 bin İİBF mezunu işsiz, 350 bin ataması yapılmayan öğretmen var.  Mesele öğretmen atamak değil , atadıktan sonra ne kadar daha var bunu görmek gerek. 1 milyon üzerinde MUO mezunu, 2 milyon üzerinde lise mezunu var Türkiye'de. Bu tabloyla nereye gidiyoruz? Bu ülkede bunlar çözülmedikçe huzur olmaz.Psikolojik bunalıma giren, intihar edenlerin sayısı artıyor. Bunları çözmemiz lazım, Türkiye'nin geleceğine gözümüzü kapatamayız..


Akademisyenlerimiz ciddi problemler yaşıyor 50/ D problemi hala çözülemedi. Akademisyenlerimizinde iş güvencesi yok, Rektörlük sözleşme imzalamazsa akademisyenlerde kapının önündeler.


KONCUK: İŞ YAVAŞLATMAK İŞTEN ÇIKARILMA SEBEBİ OLABİLİR Mİ?

TBMM'ye sunulan bir yasa değişikliğini de gündeme getiren Genel Başkan İsmail Koncuk, "iş yavaşlatma, grev meslekten atılma sebebi sayılıyor bu tasarıyla. Bunu hazırlayanlar Türkiye Cumhuriyetinin imza attığı uluslararası sözleşmelerden bi haber midir? dedi. Koncuk, "Vakıf ve üniversiteler ile ilgili bir kanunda değişiklik tasarısı meclise sunuldu. Bu kadar şehit verdiğimiz günlerde kamuda terörü destekleyen var ise elbette kamuda olmamalıdır.Ancak burada bahsedilen ideolojik bir eylem meselesine kim, nasıl karar verebilir? 
İş yavaşlatmak, grev gibi eylemler meslekten atılma gerektiren suçlar arasına alınıyor. Böyle bir düzenleme yapanların Türkiye Cumhuriyetinin imzaladığı uluslarası sözleşmelerden haberleri yok mudur?  İş yavaşlatmak nasıl işten atılma sebebi olur? Bu kanun değişikliğini  okuyan kamu çalışanları nasıl meydana inecek? Bu mudur hukuk, uluslarası anlaşmaları yok saymak mıdır? Şayet bu Türkiye'ye yakışır bir tasarıysa sözüm yok! Hem hukukun üstünlüğü, hem insan hakları diyeceksiniz sonrada iş yavaşlattı diye işten çıkaracaksınız bu olmaz. Sendikacılığı böyle mi yapacağız. Çalışma hayatının bütün problemlerini Çalışma Bakanı olarak siz sahipleneceksiniz, sizden gayret bekliyoruz. Böyle bir yasa bizleri ayıplı bir hale düşürür. Bunu yapan insanlar Türkiye'nin imzaladığı sözleşmelerden ve anayasanın 90. Maddesinden bi haberdir. Bu AYM'den de, AİHM'den de döner, dönecektir. 
Toplantımızın hayırlara vesile olmadını yüce Allah'tan niyaz ediyorum. 4-C ve üniversiteli işçilerle ilgili bir takvim beklediğimizi bir kez daha ifade ediyor, saygılar sunuyorum."dedi.
  
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından hazırlanan raporda yer alan konu başlıklarını kısaca dile getiren Genel Başkan İsmail Koncuk, önerilerini şu şekilde sıraladı;

* KARARLAŞTIRILAN KONULAR ÖNCELİKLİ OLARAK HAYATA GEÇİRİLMELİ
* TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA GEÇİRİLMESİNE İLİŞKİN HAZIRLANAN TASLAĞA BÜTÜN GEÇİCİ, VEKİL, SÖZLEŞMELİ VE DİĞER ADLAR ALTINDAKİ GÜVENCESİZ KAMU PERSONELİ DE DAHİL EDİLMELİ
* MEMURUN İŞ GÜVENCESİNİN KORUNMASI VE KALDIRILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALARA SON VERİLMELİ
* KAMU İSTİHDAM YAPISI GÜVENCELİ BİR ŞEKİLDE YENİDEN DÜZENLENMELİ
* SÖZLÜ SINAV İLE MEMUR ALIMINA VE STAJYERLİKLERİN SINAVA BAĞLI OLARAK KALDIRILMASINA SON VERİLMELİ
* KAMUDA BÜTÜN ATAMALARI DURDURAN 2015/9 SAYILI GENELGE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMALI
* SÖZLEŞMELİ İKEN KADROYA GEÇİRİLEN PERSONELİN SORUNLARI GİDERİLMELİ
* 2015 YILINA İLİŞKİN ENFLASYON FARKI HESABI 2013 YILINDA KABUL EDİLDİĞİ ŞEKLİYLE UYGULANMALI
* ÖZEL HİZMET TAZMİNATI İLE İLGİLİ OLARAK ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
* EK ÖDEMELERDEKİ ADALETSİZLİKLER GİDERİLMELİ
* ASKERE GİDEN PERSONELE DESTEK ÖDEMESİ YAPILMALI
* DOĞUM YAPAN PERSONELDEN ÜCRETSİZ İZİN KULLANANLARA DESTEK ÖDEMESİ YAPILMALI
* TÜM MEMUR VE EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLMELİ
* DÖNER SERMAYE VE FON GELİRLERİ ADALETLİ BİR ŞEKİLDE DAĞITILMALI
* EK DERS ÜCRETLERİ YÜKSELTİLMELİ
* NÖBET, İCAP NÖBETİ VE VEKÂLET ÜCRETLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ
* FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ İLE İLGİLİ SORUNLAR GİDERİLMELİ
* KAMU GÖREVLİLERİNİN EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELTİLMELİ, MEMURLARA YAPLAN TÜM EK ÖDEMELERİN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASINDA ESAS ALINMASI SAĞLANMALI
* SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİNE İLİŞKİN TEREDDÜTLER GİDERİLMELİ
* KIDEM AYLIĞI ÜST SINIR KALDIRILMALI, KIDEM AYLIĞI MİKTARI YÜKSELTİLMELİ
* ÜCRETLER ADİL BİR ŞEKİLDE VERGİLENDİRİLMELİ
* SOSYAL YARDIMLAR SOSYAL DEVLET İLKESİNE UYGUN ŞEKİLDE YENİDEN DÜZENLENMELİ
* TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ YÜKSELTİLMELİ
* HARCIRAH VE GÖREV YOLLUKLARI İLE İLGİLİ AKSAKLIKLAR GİDERİLMELİ
* TAZMİNATLARA İLİŞKİN SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
* HİZMET SINIFLARINDA YER ALAN KADROLAR YENİDEN GÖZDEN EGÇİRİLMELİ, YARDIMCI HİZMETLER SINIFINDA ÇALIŞAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
* KADRO VE DERECE YÜKSELMESİ YAPAMAYAN MEMURA YÜKSELEBİLECEKLERİ EN ÜST KADRONUN DERECESİ VERİLMELİ
* DİSİPLİN CEZALARININ AFFI SAĞLANMALI UYGULAMALARI, SENDİKAL VE DEMOKRATİK HAKLAR GELİŞTİRİLMELİ
* KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE ÇALIŞAN PERSONELİN HAKLARI VE YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMALAR YENİDEN DÜZENLENMELİ
* KAMU GÖREVLİLERİNİN İZİNLERİ İŞ GÜNÜ ESASINA GÖRE BELİRLENMELİ, ANALIK İZNİ, SÜT, İZNİ, REFAKAT İZNİ, ŞUA İZNİ SÜRELERİ ARTIRILMALI, BÜTÜN KURUMLARDA YILLIK İZİNLERİN BİR SONRAKİ YILA DEVRETMESİ İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI
* GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER SINIRLANDRILARAK MEMURUN İSTEĞİNE BAĞLI HALE GETİRİLMELİ
* SAĞLIK VE SOSYAL GÜVENLİK HAKKI GELİŞTİRİLMELİ, KATILIM PAYI ALINMASI UYGULAMASI SINIRLANDIRILMALI
* İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE ÖNEM VERİLMELİ, FİİLİ HİZMET ZAMMI YENİDEN DÜZENLENMELİ
* GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ADALET VE HAKKANİYET İLKELERİNE GÖRE DÜZENLİ ARALIKLARLA VE YAZILI SINAVA DAYALI OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMELİ
* UZMAN KADROSUNDAKİ TÜM PERSONEL AYNI HAKLARDAN FAYDALANDIRILMALI
* ÖZELLEŞTİRME MAĞDURU ARAŞTIRMACILARIN SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
* ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLER VE TERÖR NEDENİYLE GÖREVİ BAŞINDA HAYATINI KAYBEDEN PERSONELE POZİTİF AYRICALIKLAR SAĞLANMALI
* KAMU GÖREVLİLERİNE ETKİN BİR EĞİTİM İMKÂNI SAĞLANMALI
* PERSONELİN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ KORUMA ALTINA ALINMALI
* PERSONEL İSNAT VE İFTİRALARA KARŞI DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE KORUNMALI
* ENGELLİ PERSONEL DURUMLARINA UYGUN ÇALIŞMA İMKÂNINA KAVUŞMALI
* KAMU GÖREVLİLERİNİN GÖREV TANIMI YAPILMALI VE PERSONEL İHTİYACI OLAN KURUMLARA YETERLİ KADRO VERİLMELİ
* KAMU GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞTIKLARI SÜRELERİN TAMAMI KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDAN SAYILMALI
* ÇOCUĞU EĞİTİM GÖREN KAMU GÖREVLİLERİNE KOLAYLIK SAĞLANMALI
* KAMU HİZMET ARAÇLARI VE BUNLARDAN FAYDALANAN VATANDAŞLAR SİGORTA KAPSAMINDA KORUNMALI
* DEPREM VE DOĞAL AFET BÖLGESİNDE GÖREV YAPAN PERSONELE AYRICALIKLAR GETİRİLMELİ
* KAMU GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞMA YAŞAMINDA KARŞILAŞTIĞI DİĞER SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ
* ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA BULUNAN KURULUŞLARDA ÇALIŞAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
* KORUMA VE GÜVENLİK PERSONELİNE İLİŞKİN MEVZUAT İYİLEŞTİRİLMELİ
* TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE GÖREV YAPAN SİVİL PERSONELİN TABİ OLDUĞU MEVZUAT YENİDEN DÜZENLENEMLİ
* EMNİYET TEŞKİLATINDA ÇALIŞAN SİVİL PERSONELİN RESMİ GÖREVLİLERİN YARARLANDIĞI HAKLARDAN FAYDALANMASI SAĞLANMALI
* KAMUDA DAHA FAZLA KADIN İSTİHDAMI SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI
 
 
Genel Başkan İsmail Koncuk, KPDK toplantısına ilişkin olarak hazırlanan raporu Bakan Süleyman Soylu’ya sundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.