Kriz Günü Geldi Çattı

Kriz Günü Geldi Çattı

STK'lar ve CHP Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Ankara gidenlerin engellendiğini iddia etti.

Bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve gerginliğe gebe bir gün...Cumhuriyet Bayramı'nda STK'ların, "alternatif kutlama" düzenlemek istemesine hala bir çözüm bulunamadı.

Ankara'da Cumhuriyet'in 89. kuruluş yıldönümü törenleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devletin zirvesinin Atatürk'ün Anıtkabir'deki mozolesine çelenk koymasıyla başlayacak, günboyu devam edecek kutlamalar Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyonla son bulacak.

STK'LARIN SEYAHATİ ENGELLENİYOR İDDİASI

Sorun çıkmasının sebebi ise yeni düzenlenen tören kutlama yönetmeliği ve ardından Ankara Valiliği'nin sivil toplum örgütlerinin yürüyüşüne izin verilmeyeceği açıklaması.

Bu konuyla ilgili STK'lar ve CHP'den gelen bazı iddialar var. Taraflar 'Ankara'ya gelecek olan bazı sivil toplum örgütlerinin üyelerinin seyahatinin engellendiğini" iddia ediyor.

İddia ilk olarak, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi'nde yapılan ortak basın açıklamasında ortaya atıldı.

ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, saat 11.00'de birinci Meclis'in önünde 29 Ekim'i kutlayacaklarını hatırlattı ve Ankara'ya gelerek kutlamaya katılmak isteyenlerin seyahat hakkının kısıtlandığını söyledi.

Anayasa'da bir suç isnadı olmadıkça hiç kimsenin seyahat özgürlüğünün engellenemeyeceğini belirten Çölaşan, ''Ortada bir suç yok. Hukuk devletinde böyle bir işleme tevessül etmek tek başına suçtur'' dedi.

CHP İDDİAYI TEKRARLADI

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, bugün Ankara'da yapılması plananlanan Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere diğer şehirlerden gelmek isteyen vatandaşların engellendiğini, şehirlerden çıkışlarına izin verilmediğini iddia etti.

"AKP HALKTAN KORKUYOR"

İnce ve milletvekili arkadaşları, gece saatlerinde Tbmm'nin Dikmen kapı girişinde bir basın açıklaması yaptı. CHP'li İnce, "Türkiye'de bir demokrasi cinayeti işleniyor. 81 ilden yarınki Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere yola çıkan vatandaşların otobüslerinin kendi şehirlerinden çıkışları engelleniyor. Bu tür hareketlere, bu zorbalığa boyun eğmeyeceğiz. AKP halktan korkuyor, bu tür şeyler de o korkunun eseri" dedi.

"AKP SEYAHAT FİRMALARINA BASKI YAPTI" İDDİASI

Suriye de muhaliflerin silah kullanmasının serbest olduğunu, Türkiye'de ise muhaliflerin yürüyüşünün yasak olduğunu savunan İnce, "Engelleyin genelgesini tanımıyoruz. AKP'nin bu tür yaptırımlarını şiddetle kınıyoruz. AKP'ye sokakta, meydanda, parlamentoda pabucun pahalı olduğunu göstereceğiz.

AKP seyahat firmalarına baskı yaparak, firmalardan aldıkları paraları iade etmelerini istedi. Etmedikleri takdirde başlarına kötü şeyler geleceği gibi tehditlerde bulundu.

Bunlar Türk demokrasisine yakışmıyor. Bu olaylar milletin gözünün önünde. Millete 'ayağa kalk Türkiye, korkma' diyoruz. Bu fermanı verenler bu millete hesap verecek. Seyahat özgürlüğü engellenemez. Bu hakkı engellemek anayasal bir suç, yüce divanlık bir suç" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU BAYRAMI SOKAKTA KUTLAYACAK

Anıtkabir ve Çankaya Köşkü'ndeki tebrik kabul törenine katılacak olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, resepsiyon ve Hipodrom'daki resmi törene katılmayacak.

CHP lideri, Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunduktan sonra yaklaşık 40 sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen 1. Meclis önündeki alternatif Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılacak. Kılıçdaroğlu ve CHP'lilerin, grupların Anıtkabir'e yürüyüşüne katılıp katılmayacağı bugün netleşecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Oradaki duruma göre hareket edeceğiz çünkü ev sahibi değiliz. Sadece yasağı protesto etmek ve milletin iradesine ipotek konulamayacağını vurgulamak için etkinliğe katılacağız. Yürüyüş nasıl gelişir, onu bilemiyoruz" açıklamasını yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.