Makarnacılar okul kantinini gözlüyor

Makarnacılar okul kantinini gözlüyor

Okul kantinlerinde satılan yiyeceklerin sağlığa etkisi tartışılırken, Sağlık Bakanlığı ve üreticilerin, kantinlere makarna getirmek için çalışma yürüttüğü ortaya çıktı.

Mithat Yurdakul

 Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, “Umarım önümüzdeki dönemde yönetmelik çıktığında da makarna okul kantinlerinde de satılabilir hale gelecek” dedi.


Gazetecilere sektörle ilgili bilgi veren Külahçıoğlu, “Makarna, hem ekmekten, hem simitten ucuz. Bir paket makarna bugün ortalama 1.25 TL dersek bugün bir simit de 1.25 TL. Bir simit yaklaşık 50 gram, makarna 500 gram. Bir simidi bir öğün çayın yanında yiyorsunuz. Bir paket makarnayla dört kişi rahatlıkla karnını doyurabilir. Dolayısıyla makarna en ekonomik yiyeceklerden biridir” diye konuştu.

‘Sporcu makarna yer’
Makarnanın iyi bir Diyet yiyeceği olabileceğini söyleyen Külahçıoğlu, şunları kaydetti:
“Şimdi karbonhidratlar da ikiye ayrılıyor. Kompleks karbonhidratlar bazik karbonhidratlar olarak. Makarna, durum buğdayı kompleks karbonhidrat sınıfına giriyor. Düşük glisemik indekse sahip. Düşük glisemik indeks sahip demek; kan şekerini daha yavaş yükseltiyor yani tok tutuyor acıkmanızı geciktiriyor. Sporcuların, sanatçıların performansları öncesinde son yedikleri besin mutlaka makarnadır.”

İtalya’dan kaliteliyiz
Türk makarnasının, ünlü İtalyan makarnasıyla yarışabileceğini belirten Külahçıoğlu, “İtalyan makarnasına göre biz daha kaliteliyiz. Kahve deyince Brezilya, makarna denince İtalya gibi bazı algılar oluyor. Fakat durum buğdayının anavatanı Anadolu’dur. Mezopotamya’dan çıkıp dünyaya yayılmış. Marco Polo önce Çin’e oradan da İtalya’ya götürmüş. Onlar geliştirmişler. Sanayisini geliştirdiği için İtalya olarak biliniyor. Bizim de ülke imajı olarak bunu geliştirmemiz lazım” dedi.

‘Sınırlamaların hiçbiri makarnayı kapsamıyor’

Okul kantinlerinde makarna satılması için çalışma yürüttüklerini açıklayan Külahçıoğlu, şu bilgileri verdi:
“Bir çok üretici arkadaşımızın tadım araçları var. Üniversite önlerinde, belediyelerin etkinliklerinde, toplu alanlarda ücretsiz olarak makarna tadımları yapıyorlar. Bu da tabii ki sevdirmek ve tüketmek için sektörün yaptığı çalışmalardan biri. Şu anda sağlık Bakanlığı’nın okullarda kantinlerdeki gıda tüketimiyle ilgili bir çalışması var. Bunun paydaşlarından birisi bizim de üyesi olduğumuz Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu. Bu konuda taslak çalışmalar hazırlandı. Makarnanın okul kantinlerinde de tüketilmesi için, sağlıklı bir besin olarak orada da yer alması için çalışmalarımız sürüyor. Umarım önümüzdeki dönemde yönetmelik çıktığında da makarna okul kantinlerinde de satılabilir hale gelecek. Gelmesi için şu an da bir engel gözükmüyor. Konulan sınırlamalar var, o sınırlamaların hiçbiri makarnayı kapsamıyor.”

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.