MEB, 20 Bin Yönetici Kadrosuna Sınavla Atama Yapacak

MEB, 20 Bin Yönetici Kadrosuna Sınavla Atama Yapacak

Eğitim kurumlarına yönetici görevlendirmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği hükümleri ile yeniden ve ilk defa görevlendirme takvimleri çerçevesinde yapılacaktır.

Eğitim kurumlarına yönetici görevlendirmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği hükümleri ile yeniden ve ilk defa görevlendirme takvimleri çerçevesinde yapılacak.

Açıklanan takvime göre, mevcut yöneticilerin görevlendirme işlemleri 4 Mart - 17 Mayıs 2019 tarihlerinde arasında yapılacak. 

21 Nisan 2019 tarihinde yapılacak olan MEB Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı sonucuna göre yapılacak olan görevlendirmeler ise 27 Mayıs - 9 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 

20 BİN BOŞ YÖNETİCİ KADROSU

MEB'de halen 37 bin Okul Müdürlüğü kadrosundan 9 bini münhal bulunuyor.

Ayrıca 11 bin Müdür yardımcılığı normu boş bulunuyor.

Bu hesaba göre; MEB'de yaklaşık 20 bin müdür ve müdür yardımcılığı normu açığı mevcut.

Kurumunda 4 ve 8 yılını dolduran yöneticilerin Ek-1 değerlendirme formu ile görevlendirmelerinin yapılması bu açığı kapatmayacak. Çünkü bu yöneticiler zaten toplamdaki kadronun içerisinde yer alıyor.

Hatta bu yöneticilerin pek çoğu 2014 yılında görevlendirildikleri için kurumlarında 4 yılını tamamladıklarından, kendi kurumlarını tercihte artı 4 puan gibi belirleyici bir puan alacaklarından çoğunlukla kendi kurumlarında kalmayı tercih edeceklerdir. 

Diğer taraftan açık bulunan 20 bin yöneticilik kadrosunun hizmet bölgelerine göre dağılımı incelendiğinde, %92'sinin 1. hizmet bölgesinde yer aldığı görülecektir. 

YAZILI SINAV 3 YIL GEÇERLİ

MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde; "Yazılı sınav sonuçları, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir. Yazılı sınav puanını yükseltmek isteyenler yeniden yazılı sınava girebilir." hükmü yer almaktadır. 

Bu durum değerlendirildiğinde, 21 Nisan 2019 tarihinde ÖSYM tarafından yapılacak olan Müdür ve Müdür Yardımcılığı sınavının önemi bir kez daha karşımıza çıkarmaktadır.

SINAV KAPSAMINA "EZBERCİLİK" AYARI

ÖSYM tarafından yapılacak olan yazılı sınav konuları incelendiğinde, ezbere dayalı mevzuat kısımlarının etkisinin %10 gibi bir orana indirildiği, bir yöneticide olması gereken Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri konularının daha önce neredeyse hiç olmamasına rağmen %70 gibi belirleyici bir hale getirildiği görülmektedir.

Bu durum da yeni sınavda "Hak edenlerin" ancak geçerli not alarak yönetici olabileceği gerçeğini ortaya koymaktadır. 

MÜLAKAT KONUSU

MEB'de kanayan bir yara haline halen "Mülakat ve torpil" olaylarının geçmişte nasıl da pervasızca uygulandığı bir gerçektir. 

Ancak, yeni Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'un uygulamaları izlendiğinde; gerek Öğretmen atamaları, gerekse Görevde Yükselme kapsamında yapılan sözlü değerlendirmelerde (güvenlik soruşturmaları gibi bazı istisnai durumlar hariç) yazılı sınav sonuçlarına paralel bir değerlendirmenin yapıldığı görülmektedir. 

Her ne kadar eğitimcilerin belleğinde 2014 ve sonrasında yaşanan yönetici kıyımları canlılığını korusa da; gerek şu anki siyasi-sosyal durumlar, gerekse Bakan Selçuk'un tutumları yöneticilik sınavına girecek olan adayları olumlu yönde motive etmektedir. 

Sözlü değerlendirmelerde oranın %20'ye çekilmesi, tamamen kaldırılması kadar etkili olmasa da, yazılı sınavın bilgi-birikim-tecrübe-yetenek ölçecek biçimde geçmişe göre daha nitelikli olması, yazılı sınavın ağırlığını ortaya koymaktadır. 

Yukarıda da izah edildiği gibi, 3 yıl geçerli olacak ve sonucuna göre 20 bin açık kadroya atama yapılacak olması bu sınava olan ilgiyi artıracak, samimi olarak MEB'de yöneticilik yapmak isteyen adayları olumlu yönde motive edecektir. 

Turkiyeegitim.com Özel haber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum